Uz Sreću, Tugu, Strah, Ljutnju i Gađenje, koje poznajemo iz prvog dijela, u filmu ‘Izvrnuto obrnuto 2’, u umu djevojčice Rajke nakon 13. rođendana pojavljuje se niz novih i zbunjujućih emocija. Film može imati terapeutski učinak za obitelji s tinejdžerima, a vrijedilo bi ga uključiti i u školske projekcije

Piše: Tihoni Brčić

U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, Udruga Najsretnija beba Hrvatska pruža preporuke za Kids friendly filmove.

“Izvrnuto obrnuto 2” još jedan je odličan animirani film legendarnog studija Pixar i za preporuku je uvrstiti ga u školske projekcije. Prvi film je na jasan i zabavan način pokazao kako djeluje 5 osnovnih emocija kroz lik djevojčice Rajke (Riley) i oduševio djecu i odrasle te zaradio Oscara za najbolji animirani film.

Želite s djecom razgovarati o osjećajima? Zajedno pogledajte ovaj film

Kako se radi o nastavku, ovdje stvari postaju kompliciranije. Rajka u 13. godini ulazi u pubertet i preko noći joj stiže niz sasvim novih i zbunjujućih emocija, a to su tjeskoba, dosada, sram i zavist. Film pruža tinejdžerima jasnije razumijevanje problema nošenja s izazovnim emocijama u izgradnji vlastitog identiteta. Ionako se u pubertetu baš ne slušaju savjeti roditelja, pa “Izvrnuto obrnuto 2” može imati terapeutski učinak za cijelu obitelj čak i bez dodatnih razgovora.

Film se u kinima prikazuje samo u sinkroniziranoj verziji u standardnom 2D-u, odličnom 3D-u, gigantskom 2D IMAX-u, te u multiosjetilnom 4DX formatu.

Lica od skica: radeći ovaj animirani film, djeca su istraživala svoje emocije

Za djecu: 7+

Za roditelje: Roditelji s djecom u pubertetu lako će u filmu prepoznati bujicu emocija kroz koju prolazi njihovo dijete, no film im može poslužiti umjesto edukativnog razgovora i pružiti svima terapeutski učinak. Kao s većinom Pixarovih filmova i s ovim se mogu poistovjetiti odrasli, a tu je i besprijekorna animacija s primjesom eksperimentalnih stilova.

Nasilje: Samo stilizirano crtić-nasilje koje uključuje dizanje stvari u zrak dinamitom i sukobe među likovima koji predstavljaju emocije.

Zastrašujući prizori: Cijeli pubertet bi se mogao nazvati zastrašujućim, zar ne? Ako to izuzmemo, plaha djeca bi mogla biti zastrašena jednom čudovišnom emocijom (mračnom tajnom), zatvaranjem u mračni zatvor te napadom panike od glavne junakinje Rajke.

Rječnik: Nema pogrdnog rječnika.

Seks: Nema seksualnih prizora.

Tempo: Tempo je normalan, no dinamičniji u akcijskim prizorima.

EDUKATIVNI MATERIJALI ‘BITI SVOJ – BITI U RAVNOTEŽI U VIRTUALNOM I MEDIJSKOM OKRUŽENJU’