Principi kreiranja i širenja teorija zavjere u ovom su priručniku, sada dostupnom za besplatno preuzimanje i na hrvatskom jeziku, objašnjeni brojnim primjerima, poput teorija zavjere vezanih za panedmiju COVID-a, klimatske promjene, smrt princeze Diane i terorističke napade 11. rujna

Piše: Ana Dokler

Kako razlikovati teorije zavjere od pravih zavjera, zašto su teorije zavjere toliko popularne i kako tome pridonose i društvene mreže, kako zaštiti javnost od teorija zavjere, kako ih učinkovito raskrinkavati i kako razgovarati s osobama uvjerenima u njih – sažete odgovore na sva ova i još neka pitanja donosi Priručnik o teorijama zavjere, sada dostupan za besplatno preuzimanje i na hrvatskom jeziku.

Kako se nositi s teorijama zavjere u učionici

Autori priručnika su australski psiholog Stephan Lewandowsky, koji je trenutno predstojnik Katedre za kognitivnu psihologiju u Školi za psihologijske znanosti Sveučilišta u Bristolu u Velikoj Britaniji, i kognitivni znanstvenik John Cook, znanstveni suradnik u Centru za komunikaciju klimatskih promjena na Sveučilištu George Mason u SAD-u.

Prvo izdanje, na engleskom jeziku, objavljeno je u ožujku 2020., a u međuvremnu je priručnik preveden na 12 jezika. Na hrvatski ga je preveo Nikola Biliškov, kemičar zaposlen na Institutu Ruđer Bošković, dugogodišnji aktivist na polju ekologije, mira i ljudskih prava i jedan od pokretača inicijative Znanstvenici za klimu – Hrvatska.

Neki od primjera korištenih u Priručniku odnose se upravo na teorije zavjere vezane za klimatske promjene, ali i za panedmiju COVID-a, smrt princeze Diane, terorističke napade 11. rujna…  Kad je riječ o ulozi društvenih mreža u razvoju i širenju teorija zavjere, spominje se kako se u online okruženju dezinformacije šire brže i s većim dosegom u odnosu na istinite informacije, što je često pojačano lažnim izvještajima i “botovima”.

Facebook, Instagram, Twitter i YouTube bez pravog odgovora na manipulacije

“Isto tako, poznato je da su konzumenti teorija zavjere podložniji ‘lajkanju’ i dijeljenju objava na Facebooku sa zavjernim sadržajima. Nedavno provedena analiza tweetova o virusu Zika pokazala je da su zagovornici teorija zavjera skoro dvostruko brojniji u odnosu na raskrinkavatelje tih teorija.”

“Teoretičari zavjera također imaju disproporcionalno velik utjecaj, obzirom na njihovu realnu malobrojnost. Analizom, koja je obuhvatila preko 2 milijuna komentara na podforumu posvećenom teorijama zavjere na internetskom servisu Reddit, pokazano je da, bez obzira što među aktivnim korisnicima samo 5 % čine ljudi koji iskazuju zavjerničke načine razmišljanja, oni su odgovorni za 64 % svih komentara. Najaktivniji autor je objavio 896 337 riječi, dvostruko više od opsega trilogije Gospodara prstenova!”, neki su od podataka iz Priručnika o teorijama zavjere.

Preuzmite Priručnik o teorijama zavjere

Edukativne infografike o teorijama zavjere