Na 18. Ljetnoj školi filma Šipan, održanoj od 4. do 14. kolovoza, mladi su filmaši snimili jedan animirani, dva igrana i jedan dokumentarni film, koji su premijerno prikazani na zatavaranju Škole u šipanskom open air kinu

Izvor: Ljetna škola filma Šipan

U Šipanskoj luci 14. kolovoz završila je 18. (puno)ljetna škola filma Šipan. Bio je to još jedan praznik filma, djece i kreativnosti na ovom filmskom otoku.

Prije samih premijera u uvodnom dijelu programa glazbeni nastup s gitarom je izveo bivši polaznik LJŠFŠ radionica Nikola Cvjetković, a potom su se publici obratili Hrvoje Selec, tajnik Hrvatskog filmskog saveza, Zvonimir Koporčić, predsjednik MO Šipanska luka te u ime Grada Dubrovnika gradska vijećnica i savjetnica Gradonačelnika Olga Muratti.

Još jednom mladi filmaši polaznici radionica Ljetne škole filma Šipan izašli su pred mnogobrojnu publiku u open air kinu te ponosno i premijerno predstavili svoje radove na kojima su radili proteklih 10 dana.

Ove godine bile su to četiri radionice pa se tako radionica animiranog filma pod vodstvom Ksenije Sanković iz Kino kluba Karlovac predstavila animiranim filmom Cipolove pustolovine. Ovaj edukativan uradak u tehnici stop animacije kroz putovanje jednog cipla na zanimljiv i kreativan način predstavlja legende iz bogate povijesti Elafita.

Nakon animatora na red su došle dvije radionice igranog filma. Prvo su svoj rad predstavili mlađi polaznici koji su ovog ljeta pod vodstvom Bojane Momirović, Nikole Kapidžić i uz autorsku glazbu Srđana Berdovića snimili pravu malu avanturu pod naslovom Šmission imposible, a koja na vrlo dinamičan i filmski tečan način prati Blak Jacka i njegove podanike u potrazi za dr. Balthazarom Shipensteinom i njegovim čarobnim kristalima.

Oni malo ozbiljniji i stariji filmaši su pod vodstvom Jerka Bana i uz asistiranje Luke Smuka i Jurice Markovića snimili vrlo edukativnu priču pod nazivom Izazov, u kojoj je najveći izazov shvatiti da se vrijednost života zapravo krije u onim najjednostavnijim i temeljnijim ljudskim vrijednostima koje pomalo gubimo pod okriljem tehnologije.

Zadnji u seriji predstavljanja na premijernoj večeri bili su polaznici radionice Street art filma koji su pod vodstvom Iris Lobaš Kukavičić i Nilsa Neuberta na opće oduševljenje svih mještana i gosti oslikali mural i oplemenili inače do sad pomalo neuredan prostor na ulazu u Šipansku luku te su sve to evidentirali dokumentarnim filmom Kutak za sretni trenutak.

Za vrijeme trajanja radionica svaku večer uz poštovanje svih epidemioloških mjera i pod tzv. certifikatom sigurna okupljanja polaznici radionica zajedno s mještanima i turistima imali su priliku uživati u raznovrsnom programu open air kina. Tako je publika uz veliko platno šipanskog kina uživala u filmu Ribanje i ribarsko prigovaranje koji je prikazan uz prisustvo redatelja Milana Trenca, drami Otac redatelja Srđana Golubovića, s Goranom Bogdanom u glavnoj ulozi te Quo Vadis Aida redateljice Jasmile Žbanić – oskarovskom kandidatu i aktualnoj produkciji koja govori o potresnim događanjima u Srebrenici. Za najmlađu publiku na velikom ekranu prikazan je animirani film Čarobnjakov šesir redatelja Milana Blažekovića, dok je film Goli Čovik redatelja Obrada Gluščevića iz 1968. godine predstavljen u popularnoj rubrici “Iz naftalina”. Na Šipanu je uz posebnu video poruku redatelja upućenu polaznicima radionica prikazan i obiteljski film Moj brat lovi Dinosaure, dobitnik nagrade mlade publike Europske filmske akademije, redatelja Stefana Cipanija. Na samom otvaranju prikazan je i kratkometražni igrani film Magda Mozarka ovogodišnje voditeljice radionice igranog filma Bojane Momirović, a dio programa činili su dokumentarci iz serije Introdocs Nikole Dupera. Za ovu prigodu izabrana su tri dokumentaraca o tri povijesne ličnosti Elafita Pasku Baburici, Mihi Pracatu i Federiku Glaviću.

Uz stalnu suradnji s Kinematografima Dubrovnik kao još jedan primjer kulturne suradnje institucionalnog oblika sa udrugama civilnog društva, a pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Grada Dubrovnika, u suradnji s Dubrovačkim ljetnim igrama održala se predstava Mara i Kata koja je na poseban način oduševila šipansku publiku i koje je stvorila svojevrstan temelj za nadamo se ovakve suradnje i u budućnosti.

Ono što je svakako obilježilo ovogodišnju Ljetnu školu filma Šipan jest i poruka mladim filmašima filmske legende Harrisona Forda, objavljena na Facebook stranici i YouTube kanalu Ljetne škole filma Šipan:

Zaključujući ovu posebnu punoljetnu Ljetnu školu filma Šipan i osvrćući se na proteklih 18. godina producenti i organizatori Miro Bronzić i Nils Neubert zaključili su da se uz niz nedaća, a posebno ove godine kada je s obzirom na epidemiološku situaciju samo desetak dana prije početka sve bilo na rubu otkazivanja, još uvijek ništa nije isplatilo, posebno ne u doslovnom smislu te riječi, ali kad se pogleda radost djece, vrijednost cijele arhive filmova i dodatna vrijednost stvorena za Šipan i šire – onda se može i mora  reći: „Vridilo je”.

Snimku zatvaranja 18. Ljetne škole filma Šipan možete pogledati ovdje.