Na ukupno 15 programa Škole medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” u Varaždinu sudjelovat će više od 120 polaznika – nastavnika, odgajatelja, voditelja filmskih videodružina, ali i nezavisnih autora i filmskih entuzijasta

Ivor: Hrvatski filmski savez

Četvrtu godinu zaredom Varaždin je domaćin Škole medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” od 18. do 28. kolovoza 2021. Škola će službeno biti otvorena u srijedu u 20:30 u Gradskom muzeju Varaždin u dvorištu palače Sermage.

Tamo je u ponedjeljak 16. kolovoza održano i predstavljanje za medije, na kojem su govorili zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković, tajnik Hrvatskog filmskog saveza Hrvoje Selec, voditeljica revijskih i obrazovnih programa Hrvatskog filmskog saveza Martina Kolarić i voditeljica Filmsko-kreativnog studija VANIMA Dubravka Kalinić Lebinec.

“Drago mi je da Varaždin podržava ovakve programe i podržavat će ih ubuduće. Nadam se da će svi iz ove Škole izaći s novim znanjima, koja će moći prenijeti u školama i u profesionalnom ili amaterskom radu s filmom i svim medijskim sadržajima”, rekao je zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković.

“Medijska kultura i pismenost teme su o kojima se nedovoljno priča, a ujedno su na neki način nepravedno zapostavljene u našem sustavu obrazovanja. Zbog toga su ovakvi izvaninstitucionalni programi važni kako bi se isti razvijali među polaznicima, a kasnije neposredno među najmlađima kroz škole, ali i udrugama diljem zemlje. Škola medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” jedan je od pet najvažnijih programa koji promiču medijsku pismenost u Hrvatskoj te nas zato posebno raduje što imamo više od 120 polaznika koji će nam se pridružiti u Varaždinu ovih dana. Ovo je četvrta godina suradnje između Škole i grada Varaždina, a važna partnerska spona zasigurno je Filmsko-kreativni studio VANIMA”, dodao je tajnik Hrvatskog filmskog saveza Hrvoje Selec.

Voditeljica VANIME Dubravka Kalinić Lebinec istaknula je važnost i značaj Škole: “Udruga VANIMA djeluje 35 godina na području grada Varaždina i šire te je jedan od ‘đaka’ ovakve škole – njezini su pokretači bili polaznici preteče Škole medijske kulture. ŠMK je u cijeloj Hrvatskoj stvorila niz filmskih družina, ali i aktivnosti unutar osnovnih i srednjih škola.”

‘Kad imaju slobodu, mladi animatori bave se i kontroverznim temamama’

Martina Kolarić, voditeljica revijskih i obrazovnih programa Hrvatskog filmskog saveza predstavila je detaljnije program 23. Škole medijske kulture “Dr. Ante Peterlić”: “Ove godine imamo ukupno 15 programa, dakle 2 seminarska stupnja, a ostalo su radionice. Prvi seminarski stupanj predstavlja temelje medijske kulture i pismenosti, povijesti i teorije filma i sl. Drugi seminarski stupanj nalazi se u sustavu cjeloživotnog obrazovanja tako da svake godine imamo nove predavače i predavanja. Svi polaznici odabiru prije same škole koji smjer, tj. radionicu upisuju, a zadnjeg dana Škole svi predstavljaju svoje radove i što su napravili tijekom trajanja Škole. Osim redovnih predavanja i radionica, tu su i posebna predavanja na seminarskim stupnjevima koja nastoje proširiti stečena znanja. Bitno je spomenuti i večernje projekcije filmova u kinu Gaj te jutarnje analize koje polaznike upoznaju s različitim filmskim žanrovima, najrazličitijim kinematografijama te ih tako pripremaju da stečena znanja primjene u praksi.”

U deset intenzivnih i zanimljivih filmskih dana plan rada raspoređen je u predavanja, metodičke radionice, video radionice, večernje projekcije filmova i jutarnje skupne rasprave o filmu, a upravo sve to čini Školu idealnim mjestom dogradnje, usavršavanja, ali i prvog susreta sa svijetom filma, fotografije, radija i medija.

Na radionicama i seminarima obrazuju se nastavnici osnovnih i srednjih škola, koji u okviru nastave hrvatskog jezika i izborne nastave provode nastavni program medijske kulture, odgajatelji u predškolskim ustanovama, voditelji filmskih videodružina, ali i nezavisni autori i svi zainteresirani filmski entuzijasti. Polaznici stječu osnovno filmsko obrazovanje iz povijesti i teorije filma, a bave se i temama koje oblikuju današnjicu i budućnost medijskog obrazovanja.

Od ideje do premijere: kako snimiti film u školi

U radioničkom dijelu polaznicima se nude radionice igranog, animiranog, dokumentarnog i eksperimentalnog filma, radio igre i radio reportaže, televizijske reportaže, kamere i snimanja, montaže, fotografije, dramske pedagogije  i scenarija te radionica postprodukcije zvuka.

Škola medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” vrijedan je doprinos razvijanju medijske, posebice filmske kulture, u okviru nastave hrvatskog jezika i književnosti u našim školama, što potvrđuje i činjenica da se program Škole medijske kulture održava uz preporuku Ministarstva znanosti  i obrazovanja Republike Hrvatske, a koja je dobivena na osnovu pozitivnog stručnog mišljenja Agencije za odgoj i obrazovanje. Škola medijske kulture “Dr. Ante Peterlić”, najopširniji izvaninstitucionalni medijski obrazovni program Hrvatskog filmskog saveza i na tematskoj sjednici “Medijska pismenost za sigurnost djece u svijetu medija i interneta”, održanoj na inicijativu pravobraniteljice za djecu, 11. veljače 2014. u Hrvatskom saboru, istaknuta je kao vodeći program koji razvija i usmjerava audiovizualnu pismenost i medijsku kulturu kod djece, u novije vrijeme sve izloženije novim medijima.

Prema izvješću Vijeća Europe, Škola se ubraja među pet najvažnijih projekata medijskog opismenjavanja u Hrvatskoj te među stotinu i pedeset najvažnijih na razini Europske Unije.

5 najboljih projekata medijskog opismenjavanja u Hrvatskoj

Vrijednost njenog programa potvrđuje i sve veći interes, odnosno sve veći broj prijava na svako novo izdanje. U proteklih dvadeset i tri godine lista sudionika se povećala preko dvije tisuće, od kojih se dio kontinuirano vraća. Ta brojka pokazuje kako je najveći broj voditelja filmskih i video družina u osnovnim i srednjim školama te đačkim domovima temeljne spoznaje o filmskom i video stvaralaštvu djece i mladeži stekao upravo na Školi medijske kulture. Također, program Škole medijske kulture prošli su i mnogi sveučilišni profesori što samo doprinosi jednom od ciljeva Škole, tj. omogućuje cjeloživotno obrazovanje pojedinca iz područja medijske pismenosti. Kao i svake godine, polaznicima će predavati hrvatski filmolozi i filmski profesionalci svih generacija.

Više o Školi medijske kulture možete pronaći na https://smk.hfs.hr/o-skoli.

Ove godine 23. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić održava se u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza te s partnerima i pokroviteljima, Hrvatskim audiovizualnim centrom, Hrvatskom zajednicom tehničke kulture, Ministarstvom znanosti i obrazovanja RH, Društvom hrvatskih filmskih redatelja, Agencijom za elektroničke medije, Gradom Varaždinom, Fakultetom organizacije i informatike, Pučkim otvorenim učilištem Varaždin, Kinom Gaj, Filmsko-kreativnim studijem VANIMA i Gradskim muzejom Varaždin.