‘Budite na oprezu. Pandemija Covida-19 potaknula je širenje štetnih i obmanjujućih teorija zavjere. Može biti teško prepoznati ih i znati kako na njih reagirati’, jedna je od poruka iz materijala o teorijama zavjere, koje su objavili UNESCO i Europska komisija

Pripremila: Ana Dokler

Što su teorije zavjere, kako ih prepoznati i spriječiti njihovo širenje, kako nas naša uvjerenja i strahovi čine prijemčivima za teorije zavjere, koje su njihove opasnosti, kako su povezane s antisemitizmom – neka su od pitanja na koja odgovore daju novi materijali (infografike i banneri za društvene mreže) koje je UNESCO pripremio u suradnji s Europskom komisijom, Twitterom i Svjetskim židovskim kongresom.

Cilj ovih edukativnih materijala je podići svijest o postojanju teorija zavjere vezanih uz krizu Covida-19 i o njihovim posljedicama, a oslanjaju se na stručne savjete profesora Michaela Buttera, autora Vodiča kroz teorije zavjere, te Stephana Lewandowskog i Johna Cooka, autora Priručnika o teorijama zavjere.

Hrvatsko izdanje priručnika o teorijama zavjere

Oni teoriju zavjere definiraju kao uvjerenje da moćne zlonamjerne sile iz pozadine, u tajnosti upravljaju događajima, a kao ključne odlike takvih teorija ističu navodnu tajnu zavjeru, skupinu zavjerenika, “dokaze” koji naizgled podupiru teoriju zavjere, tvrdnje da se ništa ne događa slučajno, da ništa nije kako se čini i da je sve povezano, podjelu svijeta na dobro i zlo i okrivljavanje određenih ljudi ili skupina.

“Teorije zavjere uzrokuju stvarnu štetu ljudima, njihovom zdravlju i fizičkoj sigurnosti. One pojačavaju zablude o pandemiji i jačaju stereotipe koji mogu potaknuti nasilje i nasilne ekstremističke ideologije“, izjavila je generalna direktorica UNESCO-a Audrey Azoulay.

Věra Jourová, potpredsjednica Europske komisije za vrijednosti i transparentnost, istaknula je štetan utjecaj dezinformacija i teorija zavjere na zdravlje demokracija, što se očituje i u kontekstu globalne pandemije.

Nesigurnost, strah i složenost pandemije Covida-19 daju snagu teorijama zavjere povezanima s njom. One pokušavaju objasniti zašto se pandemija dogodila i tko od nje ima koristi”, navodi se u jednoj od infografika.

Infografike su dostupne za preuzimanje na engleskom, francuskom, španjolskom, arapskom, kineskom i ruskom jeziku, a objavljivat će se na društvenim mrežama uz hashtag #ThinkBeforeSharing, na profilima UNESCO-ove inicijative za promicanje medijske I informacijske pismenosti MIL CLICKS te na internetskoj stranici Europske komisije o borbi protiv dezinformacija.

Kampanja se provodi kao dio UNESCO-ovih nastojanja na promicanju medijske i informacijske pismenosti i suzbijanju govora mržnje te kao podrška programima za sprječavanje nasilnog ekstremizma putem obrazovanja i obrazovanja za globalno građanstva, navodi se u UNESCO-ovom priopćenju o kampanji.

Infografike o teorijama zavjere preuzmite ovdje

Zašto su teorije zavjere o koronavirusu tako zavodljive?