Online projekcije filmova djece i mladih održane su tijekom listopada i studenog u 411 osnovnih i 146 srednjih škola, a svi filmovi i nastavne pripreme i dalje su dostupni na internetskoj stranici Festivala prava djece

Izvor: Festival prava djece

Ovogodišnji Festival prava djece, 12. po redu, koji se zbog izvanrednih epidemijskih okolnosti održao putem različitih ekrana, završio je 30. studenog obaranjem rekorda u broju sudionika. U programskim aktivnostima provedenim u školama i ostalim obrazovnim ustanovama i organizacijama sudjelovalo je 27.089 djece i mladih iz cijele Hrvatske, tri puta više nego u prošlogodišnjem, offline izdanju Festivala.

Zbog činjenice da su svi filmovi i materijali bili dostupni online putem stranice festivalpravadjece.com, priliku za sudjelovanje imala su i djeca iz mjesta koja nemaju kina ili mjesta udaljenih od urbanih središta kao što su Jastrebarsko, Buje, Valpovo, Omiš, Pakrac, Baška Voda, Kutina, Ogulin, Beli Manastir, Zlatar, Lepoglava, Medulin…

Učenici su gledali filmove koje su snimili njihovi vršnjaci na temu mentalnog zdravlja, pandemije, društvenih mreža, prihvaćenosti u društvu i niz drugih tema koji prikazuju svakodnevicu djece i mladih na njima zanimljiv i poticajan način.

Kako je Festival prava djece jedini inkluzivan filmski festival u regiji te ga mogu pratiti i djeca s oštećenjima sluha i vida, prijavljeno je i više od 70 djece s razvojnim teškoćama.

Kako filmove gledaju oni koji ne vide

Ukupno je na projekcijama filmova sudjelovalo 411 osnovnih škola i 146 srednjih škola, a na zasebnim radionicama “Razgovor počinje filmom” u šest škola sudjelovalo je čak 120 učenika. “Razgovor počinje filmom” aktivnost je u skopu Festivala koja izaziva sve veći interes, jer nakon projekcije filma uključuje i razgovor učenika sa stručnjacima – psiholozima, pedagozima, socijalnim pedagozima i drugim strukama.

“Učenici su posvjedočili kako je njihova situacija za vrijeme nastave na daljinu slična situacijama djece diljem Hrvatske, dijelili su jednake emocije, nedoumice. Imali su priliku izraziti svoje mišljenje, slaganje i neslaganje, te dati ideje kako unaprijediti nastavu na daljinu”, zadovoljni su učitelji Osnovne škole Vladimira Nazora Vinkovci.

“U profesionalnoj izobrazbi nedostaje pedagoških radionica i edukacija, svaka pomoć je dobrodošla“, pohvalila je program učiteljica Osnovne škole Antuna Augustinčića Zaprešić.

Učenje o pravima djece kroz dječje filmsko stvaralaštvo

“Aktivnosti Festivala nadilaze dosadašnji i već viđeni konformizam u nastavi. Ovakvi projekti daju djeci ‘čarobni štapić’ u ruke i otvaraju prostor stvaralačkoj mašti. Bravo na ideji, bravo organizatorima! Želimo još mnogo takvih projekata!”, oduševljeni su učitelji Srednje škole Valpovo.

“Festival prava djece 2020. primjer je organizacije kulture za djecu i mlade u izvanrednim epidemijskim okolnostima. Rekordan broj sudionika pokazuje koliko je velik interes nastavnika i same djece za drugačijim i kreativnim oblikom nastave, koliko djeci treba razgovora, a film je odličan alat“, napominju iz organizacije Festivala prava djece.

“Ovo je vrlo vrijedan oblik učenja jer su učenici imali glavnu riječ i ono što su naučili došlo je iz filma i od njihovih vršnjaka i prijatelja iz razreda, ne od mene ili uz udžbenika. Tema osnaživanja mentalnog i emocionalnog zdravlja djece i mladih je neizostavni dio obrazovnog procesa”, preporučuju program Festivala učitelji Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića iz Osijeka.

Ovakav oblik nastave osmišljen je u trajanju jednog školskog sata, a sve zainteresirane škole mogu ga i dalje organizirati, jer filmovi i nastavne pripreme koje je izradio Forum za slobodu odgoja ostaju dostupni na poveznici: https://festivalpravadjece.com/za-skole/.

Program zabavnih obiteljskih filmova “Dobre vibracije”, također prilagođenih djeci s oštećenjima sluha i vida, ove godine se prvi put prikazivao putem televizijskih ekrana na Trećem programu Hrvatske televizije. Time je šira javnost imala priliku na javnoj televiziji pratiti dio programa Festivala prava djece. Nagrađivani zabavni i poučni filmski hitovi namijenjeni svim uzrastima, njemački igrani film Jako, jako daleko, talijansko – španjolski film Moj brat lovi dinosaure te slovačko-njemačka koprodukcija Ljetni buntovnici, prvi su strani filmovi prikazani s audiodeskripcijama za slijepe i slabovidne gledatelje na nacionalnoj televiziji.

Priručnik s radionicama koje možete s djecom provoditi kod kuće