Gledanje filma koji se u sklopu Festivala prava djece prikazuje na HRT-u odlična je prilika za obiteljsko druženje, kao i poticaj za razgovor o brojnim temama, uključujući različite načine nošenja s gubitkom, alkoholizam i lažno predstavljanje na internetu

Izvor: Festival prava djece

Zajedničko gledanje filma ima brojne dobrobiti kako za djecu, tako i za odrasle, jer vam može pružiti priliku za snažnije povezivanje, razgovor o brojnim temama i stvaranje zajedničkih uspomena“, jedna je od ideja na kojoj se temelji programska cjelina Festivala prava djece pod nazivom “Dobre vibracije“, namijenjena obiteljima. Ove godine kvalitetni europski obiteljski filmovi se, umjesto u kinu, prikazuju na HRT-u, a ovog vikenda na programu je film Ljetni buntovnici.

Riječ je o obiteljskoj humornoj drami slovačko-njemačke produkcije o dječaku Jonasu koji umjesto s majkom na ljetovanje, iz Njemačke stiže k djedu Bernardu u Slovačku na praznike. Premda djeda ne nalazi u najboljem raspoloženju, kako je to inače navikao, udružuje se sa svojom novom prijateljicom Alexom i čine sve kako bi ga oraspoložili. Zajedno smišljaju niz skandalozno dobrih ideja, i završavaju s policijom za petama.

Film se preporučuje za gledanje s djecom od 10 godina nadalje, a na 3. programu HRT-a možete ga pogledati u subotu 24. listopada u 14.30 i u nedjelju 25. listopada u 11 sati.

Festival prava djece je i dalje jedini u potpunosti inkluzivni festival u Hrvatskoj te su svi filmovi prilagođeni osobama s oštećenjima sluha i vida. Tako će se Ljetni buntovnici prikazati na HRT-u s titlovima za gluhe i nagluhe, a nedjeljna repriza i s audiodeskrpcijom za slijepe i slabovidne osobe.

Razgovor nakon filma

Nakon pogledanog filma razgovarajte s djecom o glavnim temama i problemima:

1. Svaki gubitak teško pada cijeloj obitelji, a posebno je to osjetljiva tema kada dijete ostane bez bliskog člana obitelji. Jonas se sa svojim gubitkom nosio kako je znao, no je li i negdje i pogriješio? Buntovno ponašanje, zatvaranje u sebe i bijeg od kuće priuštili su Jonasu brojne probleme kojih ne bi bilo da je otvoreno razgovarao s majkom. Razgovarajte sa svojim ukućanima o važnosti otvorene komunikacije i međusobnog povjerenja koje se gradi s vremenom.

Kako kod djece poticati empatiju? I mediji vam mogu pomoći u tome

2. Djeca ponekad imaju doista kreativne ideje o tome kako zaraditi novac i pomoći odraslima u svojoj okolini. Prokomentirajte jesu li Jonas i Alex dobro postupili kada su ukrali cvijeće i potajno ga prodavali. Dotaknite se u raspravi i potrebe za iskrenošću – Jonas i Alex su imali priliku priznati što su učinili prije nego je policija došla, ali nisu. Cijenu te šutnje platio je Jonasov djed koji je završio u pritvoru. U razgovoru je poželjno istaknuti djeci kako je iskrenost uvijek najbolji put, ali je važno i da se ista, ako otkriva neke nestašluke ili probleme, ne kažnjava u obitelji.

3. Lažno predstavljanje na internetu sve je veći problem u današnjem društvu. Iako je imao najbolje namjere kada je djedu napravio profil na stranici za pronalazak partnerice, Jonas to nije smio to učiniti bez njegovog dopuštenja. Pitajte svoje ukućane bi li njima bilo ugodno da se netko krene predstavljati kao oni i dopisivati se s njihovim prijateljima u njihovo ime. Nužno je poštivati tuđu privatnost i identitet, i zapamtiti da je lažno predstavljanje zakonom zabranjeno.

Kreiranje lažnih profila i lažno predstavljanje

4. Svatko se s gubitkom nosi na svoj način, a Bernard se, zbog osamljenosti i osjećaja krivnje zapustio i počeo konzumirati alkohol. Kada nam se dogodi nešto strašno i traumatično, važno je da imamo podršku obitelji, jer ćemo tako lakše izaći iz teške životne situacije. Iako je Jonas pogriješio kada je pobjegao od kuće, svom je djedu došao u pravi tren, da ga izvuče iz tuge. Alkoholizam s kojim se Bernard borio veliki je problem i predstavlja opasnost za njega i njegovu okolinu. Pričajte s ukućanima o potencijalnim negativnim posljedicama ovakvog ponašanja Jonasovog djeda i informirajte se zajedno o alkoholizmu kao ovisnosti. Istraživanja su pokazala da je jedan od najvećih uzročnika problema s mentalnim zdravljem u Hrvatskoj alkoholizam. Istražite zajedno koji su pokazatelji alkoholizma i kako se liječi. Možete razgovarati i o tome kako je alkohol jedan od glavnih razarača obitelji i čest uzročnik narušavanja odnosa među ljudima, te kako biste vi pomogli osobi iz svoje neposredne okoline koja se bori protiv te bolesti.

Ključevi filma: pitanja za dešifriranje svakog igranog filma