Među osobama s kojima djeca komuniciraju putem interneta mogu se skrivati i oni koji se lažno predstavljaju i koji na taj način žele zadobiti djetetovo povjerenje

Izvor: Lana Ciboci, Igor Kanižaj, Danijel Labaš, Razgovarajmo o životu s druge strane ekrana – priručnik za roditelje i skrbnike učenika osnovnih i srednjih škola

Kreiranje lažnih profila i lažno predstavljanje jedan je od oblika elektroničkog nasilja. Podrazumijeva otvaranje profila na društvenim mrežama s lažnim identitetom s ciljem obmane drugih korisnika. To može biti osobito opasno kad su u pitanju djeca koja se često na internetu dopisuju s nepoznatim osobama. Naime, u Hrvatskoj je gotovo svako treće dijete u dobi od 9 do 17 godina komuniciralo na internetu s nepoznatim osobama, pri čemu se 14% djece susrelo uživo s osobom koju su upoznali na internetu (Ciboci i sur., 2020).

Dopisivanje s nepoznatim osobama online

Djeca pritom nisu svjesna da se među tim osobama mogu skrivati oni koji se lažno predstavljaju i koji na taj način žele zadobiti djetetovo povjerenje kako bi uz pomoć lažnog identiteta došli do djeteta i onog što u tom trenutku žele od njega. Krađe online identiteta treba prijaviti policiji.  Djeci je važno objasniti da mu prijatelji na društvenim mrežama trebaju biti samo one osobe koje osobno poznaje i s kojima često komunicira i u stvarnom, fizičkom svijetu.

Radni zadatak

Radionica je primjerena za djecu od 13 do 18 godina

Za ovaj će vam zadatak trebati računalo, tablet ili pametni telefon s pristupom internetu.

Vijesti u medijima pokazuju da ponekad dolazi do krađe identiteta na društvenim mrežama. Zajedno s djetetom pronađite vijesti u hrvatskim medijima u kojima su novinari pisali o slučajevima krađe identiteta na internetu. Ako ne uspijete sami pronaći neke primjere, možete zajedno s djetetom pogledati sljedeće vijesti:

Razgovarajte s djetetom i odgovorite na sljedeća pitanja:

  1. Do kakvih sve slučajeva krađe identiteta može doći?
  2. Tko su najčešće žrtve krađe identiteta na društvenim mrežama?
  3. Koje su moguće posljedice krađe identiteta na društvenim mrežama?
  4. Među djetetovim “prijateljima” na društvenim mrežama pronađite one koje osobno ne poznajete – ni vi, ni dijete. Razgovarajte zašto je dijete dodalo te osobe na društvenim mrežama, tko su one, što zna o njima i dr. Naučite dijete kako uz pomoć programa TinEye i Google Images provjeriti vjerodostojnost fotografija objavljenih na tom profilu kako bi otkrilo skrivaju li se te osobe iza lažnog identiteta. Unosom bilo koje fotografije u navedene programe možete utvrditi kada je i gdje sve ta fotografija objavljena na internetu, čime možete provjeriti njezinu vjerodostojnost. Ako se fotografije pojavljuju na različitim internetskim stranicama i profilima na društvenim mrežama, vjerojatno je riječ o lažnom profilu.

Priručnik s radionicama koje možete s djecom provoditi kod kuće

Foto: Victoria Heath on Unsplash