Više od 70 mladih animatora iz raznih krajeva svijeta stiglo je sa svojim mentorima u Varaždin na 15. VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih. Uz natjecateljski program i radionice za djecu, u sklopu festivala održan je i simpozij o filmskoj i medijskoj pismenosti

Izvor: VAFI & RAFI

U subotu 3. lipnja u Varaždinu je službeno završen jubilarni petnaesti VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih koji organizira udruga Filmsko-kreativni studio VANIMA. Na ovogodišnje izdanje festivala prijavljena su rekordna 1133 animirana filma iz 92 zemlje svijeta, a selekcijske su komisije odabrale njih 162 za službene natjecateljske projekcije, koje su uz Varaždin po prvi puta održane i u Ludbregu, Novom Marofu te Ivancu.

15. VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih

U proteklom tjednu više od 2000 djece i mladih iz Varaždinske županije pogledalo je 72 profesionalna animirana filma koje su za RAFI sekciju odabrali Dubravka Kalinić Lebinec i Boško Picula. Djeca su odlučila da u kategoriji RAFI 0-6 prvu nagradu dobiva film “Gospodin  Pile ide na Mars” iz Australije, u kategoriji RAFI 7-10 film Svinjar” iz Danske, u kategoriji RAFI 11-14 film #DouDouIzazov” iz Francuske te u kategoriji RAFI 15-18 film Znatiželja ubila mačka” iz Hrvatske.

Nakon RAFI dijela festivala u Varaždinu su održane projekcije u VAFI sekciji u kojoj se natjecalo 90 animiranih filmova mladih autora. Tim su povodom u Varaždin stigli mladi animatori sa svojim mentorima i to njih više od 70 iz raznih krajeva svijeta, od SAD-a, Hong Konga i Tajvana pa sve do Ukrajine, Slovačke, Italije, Srbije.

Dok su djeca uživala u filmskim projekcijama te likovno eksperimentalnim radionicama, oni malo stariji sudjelovali su u simpoziju posvećenom filmskoj i medijskoj pismenosti. Tako su mentori te zainteresirani studenti Sveučilišta Sjever imali prilike saznati više o projektu Dani medijske pismenosti od urednice portala medijskapismenost.hr Ane Dokler, a novitete vezane uz filmsku pismenost ispred Hrvatskog audiovizualnog centra prezentirala je savjetnica Ingrid Padjen Đurić.

Prvi dan simpozija zasigurno je obilježio ambasador festivala, oskarovac Josh Staub svojim masterclassom. Druženje je nastavljeno u Centru za mlade i nezavisnu kulturu P4 otvorenjem njegove izložbe kojom je prezentirao svoj tridesetogodišnji rad na mnogim poznatim animiranim filmovima kao što su “Bolt”, “Vrlo zapetljana priča”, “Ledeno kraljevstvo”, “Leo” te mnogi drugi.

Drugog dana simpozija Dubravka Kalinić Lebinec iz Filmsko-kreativnog studija VANIMA predstavila je projekt Animiraj se!, nakon čega je održana i promocija knjige “Oživite svoje crteže – Interaktivni vodič kroz stroboskopsku animaciju” srpskog animatora Rastka Ćirića.

Natjecateljski dio VAFI-ja sastojao se od šest službenih projekcija te su na zatvaranju festivala dodijeljene nagrade najboljim animiranim filmovima. U ovogodišnjem stručnom žiriju bili su Kata Gugić, animatorica i predsjednica ASIFA Hrvatske, Owen Chan, freelancer iz Hong Konga, Rastko Ćirić, animator iz Srbije, te Thomas Kunstler, animator iz Grčke, a dodjela nagrada održana je u prostoru Centra za mlade i nezavisnu kulturu P4. Žiri je odlučio da prve nagrade idu filmovima Herald” vrtićke skupine iz Estonije u MINI kategoriji, Svemirska turneja” FKVK-a Zaprešić iz Hrvatske u MIDI kategoriji te filmu Poštarova sjena” iz Slovenije u MAXI kategoriji.

Članice žirija Plavog VAFI-ja Ana Dokler, urednica portala medijskapismenost.hr, Marina Knežević Barišić, predstavnica Ureda UNICEF-a Hrvatske, te Dubravka Novak, dugogodišnja obrazovna djelatnica, prvu nagradu su dodijelile filmu Kad odrastem želim biti…” iz Španjolske. Smatraju kako ovaj film na zanimljiv i duhovit način progovara o ozbiljnoj temi o kojoj u Konvenciji o pravima djeteta govori članak 12. Kroz taj se članak djeci jamči pravo na slobodu izražavanja mišljenja o svim temama koje ih se tiču u skladu s njihovom razvojnom dobi. Film tematizira pitanje izbora zanimanja. Riječ je o djevojčici koja je pod pritiskom obitelji da nastavi tradiciju i postane odvjetnica, no ona ima druge želje koje odlučuje istražiti i odlučno se zauzeti za njih. Kroz ovaj, kao i sve druge filmove vidi se koliko je važno djeci osigurati priliku da kroz animaciju i pričanje priča progovore o temama koje su im važne.

Nakon ceremonije zatvaranja prisutni su se uputili u kino GAJ gdje su pogledali pobjedničke filmove jubilarnog izdanja VAFI & RAFI festivala koji je ove godine održan uz pokroviteljstvo Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Varaždina i Varaždinske županije te uz pomoć suorganizatora – Centra za mlade i nezavisnu kulturu P4, POU-a Varaždin i kina GAJ, Centra za kulturu i informiranje “Dragutin Novak” Ludbreg, POU-a Novi Marof, POU-a “Đuro Arnold” Ivanec, ASIFA-e Hrvatska i Hrvatskog filmskog saveza.

Filmske ‘priče s interneta’ hrvatskih osnovnoškolaca