Na filmskom natječaju u sklopu 7. Dana medijske pismenosti u osnovnoškolskoj kategoriji pobjedio je film ‘Karlo i čupavo čudovište’ skupine Anigami iz OŠ Dragutina Tadijanovića u Zagrebu, a posebna prizanja dobili su mladi autori iz Filmsko-kreativnog studija Vanima, Filmske ekipe OŠ Dalj i Filmske družine ZAG

Piše: Ana Dokler

Na filmski natječaj za djecu i mlade “Priče s interneta: Inspirirano stvarnim događajima” , koji su u sklopu 7. Dana medijske pismenosti organizirali Agencija za elektroničke medije, Ured UNICEF-a za Hrvatsku i Hrvatski filmski savez prijavljeno je ukupno 48 filmova, od čega 15 filmova osnovnoškolskih i 33 filma srednjoškolskih autora.

O pobjednicima je odlučivao žiri u kojem su bili Robert Tomljenović iz Agencije za elektroničke medije, Marina Knežević Barišić iz UNICEF-a, Sanja Zanki Pejić iz Hrvatskog filmskog saveza, Uroš Živanović, filmski edukator i suradnik na projektu Dani medijske pismenosti, te Ana Dokler s portala medijskapismenost.hr. Uz pobjednički film, u osnovnoškolskoj kategoriji tri su filma dobila posebna priznanja.

Karlo i čupavo čudovište

Najviše ocjene žirija u osnovnoškolskoj kategriji dobio je film “Karlo i čupavo čudovište” čiji su autori Maks Glad, Grgur Bruketa, Mihael Avdagić, Lovro Vidović, Lana Šarušić, Erik Šujster i Patricia Cvetko, članovi skupine Anigami iz Osnovne škole Dragutina Tadijanovića u Zagrebu, koju vodi učiteljica Mirjana Vedak.

“Film je priča o dječaku Karlu koji potaknut nasilnim crtanim filmovima i igricama na internetu probleme rješava tučnjavom. Nakon crtića u kojem čudovište gazi dječaka, a dječak se nakon nekoliko trenutaka vraća u prvobitan oblik jer je dobio novi život, Karlo uviđa da u stvarnom životu ne bi dobio novi život. Bilo nam je jako zanimljivo snimati film o nasilju na internetu. Jako nam se svidjelo snimati zvukove za dio filma gdje je čudovište napravljeno stop animacijom. Za snimanje zvuka čudovišta kako krade i jede jabuke, uistinu smo pojeli po prvi puta sve jabuke koje smo taj dan dobili u školi”, rekli su mladi autori.

GPT meni

Prvo posebno priznanje u osnovnoškolskoj kategoriji dobio je animirani film “GPT meni” u produkciji Filmsko-kreativnog studija Vanima iz Varaždina. Napravili su ga Lucija Kranjčić, Kala Šmic, Klara Nagy, Franka Bogović, Vita Dvoržak, Sara Majnarić i Anabela Mlinarić uz mentorstvo Dubravke Kalinić Lebinec i Srećka Lebinca.

“GPT meni” je animirani film nastao u tehnici piksilacije i stop animacije predmeta. Film govori o tome kako umjetna inteligencija pomaže i odmaže u sastavljanju jelovnika. Koristeći ChatGPT autori filma uočavaju koliko je umjetna inteligencija dobra uz konkretna pitanja, a koliko je konfuzna uz neodređena pitanja. Zabavnija im je bila konfuznost koju u filmu dodatno naglašavaju. Mladi animatori su istovremeno odali počast velikom češkom animatoru Janu Švankmajeru čije su filmove gledali. Film je nastao 2023. na radionici organiziranoj upravo u povodu Dana medijske pismenosti.

Je li ovo još jedna priča s interneta?

Posebno priznanje dobio je i film “Je li ovo još jedna priča s interneta?” koji su snimili Nika Kalozi, Iva Džanko, Una Ripić, Leona Driksler i Ena Trojan iz Filmske ekipe Osnovne škole Dalj koju vodi nastavnica hrvatskoga jezika Daniela Maršalek.

“Ne znamo je li ono što se događa u filmu san ili java. Djevojka prije spavanja gleda izazove na mobitelu koje su radili drugi mladi ljudi, a zatim vidimo tu djevojku pa i njezinu prijateljicu kako rade izazov sjedeći, odnosno ležeći na cesti, noću, ispred svjetala automobila. Druga prijateljica stavlja u usta punu žlicu nekoga praha. Glazba je zastrašujuća i najavljuje neke strašne događaje. Da su se ti događaji dogodili potvrđuju zapanjena i tužna lica odraslih osoba u crno-bijeloj tehnici. Djevojka s početka filma se budi sretna što je to sve bio samo san! Naša motivacija za snimanje ovog filma nije bila samo stvaranje zabavnog sadržaja, već i posvećenost stvaranju sigurnijeg i zdravijeg online okruženja za sve mlade ljude. Ovim filmom želimo potaknuti promjene i potaknuti društvo da djeluje kako bi zaštitilo svoju najmlađu generaciju od štetnih utjecaja interneta”, poručili su autori.

Online izazovi

O izazovima na internetu govori i film “Online izazovi” koji je također dobio posebno priznanje žirija. Autorice tog filma su Dora Konta i Lara Marijan, članice Filmske družine ZAG, koju u Osnovnoj školi Marije Jurić Zagorke u Zagrebu vode Melita Horvatek Forjan i Nataša Jakob.

“U ovom filmu dvije prijateljice gledaju na TikToku razne izazove i požele i same odigrati jedan – skok s balkona. Film otkriva kako je izazov završio, i što se dogodilo s Larom. Pratimo izazove na Tik Toku i znamo koliko su opasni. Ovim videom želimo upozoriti naše vršnjake da ne nasjedaju na izazove samo kako bi dobili što veći broj lajkova!”, rekle su mlade autorice.

Nagrada za pobjednički film je sudjelovanje na edukaciji u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza – Ljetnom filmskom kampu za djecu i mlade u Fužinama, ili na Školi medijske kulture “Dr. Ante Peterlić”. Autori filmova koji su dobili posebna priznanja dobit će prigodne edukativne publikacije u izdanju Hrvatskog filmskog saveza.

DANI MEDIJSKE PISMENOSTI 2024.