Na filmskom natječaju za djecu i mlade u organizaciji Agencije za elektroničke medije, Ureda UNICEF-a za Hrvatsku i Hrvatskog filmskog saveza, u srednjoškolskoj kategoriji pobjedio je film ‘Glas iz sjene’ mladih autora iz Elektrostrojarske škole u Varaždinu

Piše: Ana Dokler

Od ukupno 48 filmova prijavljenih na filmski natječaj za djecu i mlade “Priče s interneta: Inspirirano stvarnim događajima” održan u sklopu  7. Dana medijske pismenosti, 33 filma snimili su srednjoškolci iz različitih dijelova Hrvatske. Prvu nagradu i dva posebna priznanja dobili su filmovi različitih skupina autora koji su svi učenici Elektrostrojarske škole u Varaždinu.

Glas iz sjene

Pobjednički film u srednjoškolskoj kategorji je “Glas iz sjene“, koji su snimili Vito Špicar, Jakša Bogdan, Klara Kaniški i Ema Puljić pod mentorstvom Aleksandre Rodeš i Tibora Büna.

“Na početku filma žena u kuhinji priprema kolače. Prekida ju poziv. Javlja se te ju sin moli za pomoć. Majka mu u šoku postavlja pitanja, on ne odgovara, nego traži novac i prekida razgovor. Majka pod stresom šalje novac, a odmah nakon toga sin ulazi u kuću i pozdravlja je. Njoj mobitel pada iz ruku. Počinje retrospekcija. Prikazuje se haker u tamnoj prostoriji. Na zidu su informacije o žrtvi. Koristi umjetnu inteligenciju za manipulaciju glasa. Uspostavlja poziv sa majkom tako da ona čuje glas svoga sina. Kroz današnju naprednu UI tehnologiju, sve je više ljudi koji postaju žrtve krađe identiteta. Naš kratki igrani film to istražuje”, objasnili su autori filma.

Veza bez veze

Posebno priznanje dobio je film “Veza bez veze” mladih autorica Tihane Telebar, Leone Vrbanić i Jane Sabol, kojima je mentor bio Tibor Bün.

“Antonio i Sara su u online vezi. Cijelo vrijeme se dopisuju na društvenim mrežama. Sara prestaje pisati zadaće i zapostavlja prijateljice kako bi se dopisivala s Antonijem. Antonio nije koncentriran na nastavi i tijekom druženja sprijateljima, jer je cijelo vrijeme na mobitelu. Dogovaraju se za prvi susret u kafiću. Kada se upoznaju shvate da ne znaju o čemu bi razgovarali te su na mobitelima. U kafiću ugledaju par koji se grli i zabavlja te nakon izlaska iz kafića prekidaju”, opisale su autorice radnju filma te dodale: “Odlučile smo napraviti ovaj film upravo zbog toga što mnogi mladi danas pronalaze simpatije preko društvenih mreža te ulaze u online veze bez da zapravo tu osobu poznaju u pravom životu. To može dovesti do mnogih problema kao što su zanemarivanje svojih nastavnih i izvannastavnih aktivnosti i obaveza, prijatelja i obitelji. Uz to smo htjele prikazati kako je komunikacija teža uživo nego preko poruka te kako uvelike utječe na odnose među ljudima.”

Teške Riječi

Dobitnik drugog posebnog prizananja u srednjoškolskoj kategoriji je film “Teške Riječi” u čijoj su izradi sudjelovali Leo Gajšek, Robert Sviben, Sara Kerep i Helena Smetiško, uz mentorstvo Tibora Büna i Aleksandre Rodeš.

“Rad na ovom filmu bio je duboko motiviran željom da istražimo složene dinamike cyberbullyinga i mentalnog zdravlja mladih ljudi. Kroz priču o tinejdžerki koja se suočava s negativnim komentarima na društvenim mrežama, željeli smo potaknuti dublje razmišljanje o utjecaju koji online nasilje može imati na pojedince, ali i na njihove bližnje. Kroz ovaj film, nastojali smo otvoriti dijalog o važnosti empatije, suosjećanja i podrške među mladima“, rekli su mladi autori.

Filmske ‘priče s interneta’ hrvatskih osnovnoškolaca

Filmski natječaj u sklopu Dana medijske pismenosti organizirali su Agencija za elektroničke medije, Ured UNICEF-a za Hrvatsku i Hrvatski filmski savez te je o pobjednicima odlučivao žiri u kojem su Robert Tomljenović iz Agencije za elektroničke medije, Marina Knežević Barišić iz UNICEF-a, Sanja Zanki Pejić iz Hrvatskog filmskog saveza, Uroš Živanović, filmski edukator i suradnik na projektu Dani medijske pismenosti, te Ana Dokler s portala medijskapismenost.hr.

Nagrada za pobjednički film je sudjelovanje na edukaciji u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza – Ljetnom filmskom kampu za djecu i mlade u Fužinama, ili na Školi medijske kulture “Dr. Ante Peterlić”. Autori filmova koji su dobili posebna priznanja dobit će prigodne edukativne publikacije u izdanju Hrvatskog filmskog saveza.

DANI MEDIJSKE PISMENOSTI 2024.