Cilj filmskog natječaja u sklopu 7. Dana medijske pismenosti je potaknuti djecu i mlade na promišljanje i dijeljenje stvarnih iskustava i izazova s kojima su se oni sami ili njihovi vršnjaci susreli vezano za korištenje interneta i društvenih mreža. Rok za prijave produžen je do 12. travnja 2024.

Piše: Ana Dokler

U sklopu 7. Dana medijske pismenosti, koji će se održati od 22. do 28. travnja 2024., Agencija za elektroničke medije, Ured UNICEF-a za Hrvatsku i Hrvatski filmski savez organiziraju filmski natječaj za djecu i mlade pod nazivom “Priče s interneta: Inspirirano stvarnim događajima”.

Cilj je potaknuti djecu i mlade na promišljanje i dijeljenje stvarnih iskustava i izazova s kojima su se oni sami ili njihovi vršnjaci susreli vezano za korištenje interneta i društvenih mreža, uključujući iskustva s nasiljem na internetu, neprimjerenim sadržajima, dezinformacijama, komunikacijom s drugim osobama putem interneta i društvenih mreža, prekomjernim korištenjem interneta, utjecajem interneta na njihove odnose u obitelji i s prijateljima, ili na školske obveze, korištenjem različitih platformi i alata, kao i umjetne inteligencije. Mlade autore se potiče da svoje, odnosno priče svojih vršnjaka, ili pak događaje koje su pratili putem medija, ispričaju u svojim filmovima i videoradovima na autentičan, zanimljiv i/ili humorističan način.

Od ideje do premijere: kako snimiti film u školi

Mladi autori – osnovnoškolci i srednjoškolci, odnosno njihovi mentori, mogu prijaviti igrane, dokumentarne, animirane, eksperimentalne ili hibridne filmove, TV reportaže, namjenske filmove, videospotove i druge videoradove u trajanju do 3 minute.

Na natječaj je moguće prijaviti i filmove i videoradove koji temom i formatom odgovaraju natječaju, iako su snimljeni prije raspisivanja natječaja.

Ne mogu se prijaviti videoradovi napravljeni kao prezentacije, niti radovi u potpunosti stvoreni pomoću alata generativne umjetne inteligencije.

Prijave se odvijaju putem PRIJAVNICE u koju se treba staviti i poveznica na film (na WeTransferu, Vimeu, YouTubeu ili nekoj drugoj platformi s koje ga je moguće preuzeti), a rok za prijavu je 12. travnja 2024. u 23:59.

Komisija sastavljena od predstavnika organizatora odabrat će najbolje filmove u dvije kategorije: osnovnoškolskoj i srednjoškolskoj, a prve nagrade će biti edukacije iz područja medijske pismenosti za jednu osobu – sudjelovanje na Ljetnoj filmskoj radionici za djecu i mlade, ili na Školi medijske kulture “Dr. Ante Peterlić”, sa svim pokrivenim troškovima.

Odabrani filmovi koristit će se u edukacijske svrhe i u svrhu promoviranja Dana medijske pismenosti, te medijske i filmske pismenosti općenito, na različitim platformama i događanjima u organizaciji UNICEF-a, Agencije za elektroničke medije i Hrvatskog filmskog saveza.

Pročitajte Uvjete sudjelovanja na filmskom natječaju

Prijavite svoj film na natječaj “Priče s interneta: Inspirirano stvarnim događajima”

Za sve dodatne informacije obratite se na e-mail: medijskapismenost@aem.hr

Najbolji filmovi osnovnoškolaca o online i offline prijateljstvima

Pobjednici filmskog natječaja u srednjoškolskoj kategoriji

Foto: Hrvatski filmski savez