Na filmskom natječaju u sklopu 6. Dana medijske pismenosti u osnovnoškolskoj kategoriji pobijedio je film ‘Online [tanka linija] Offline’ učenika OŠ Čazma, a dodjeljena su i tri posebna priznanja

Piše: Ana Dokler

Rekordnih 77 filmova prijavljeno je na filmski natječaj “Odnosi i prijateljstva – online i offline” koji su u sklopu 6. Dana medijske pismenosti organizirali Agencija za elektroničke medije, Ured UNICEF-a za Hrvatsku i Hrvatski filmski savez. Od toga su 41 film napravili osnovnoškolci, a 36 filmova srednjoškolci.

O pobjednicima natječaja odlučivao je žiri sastavljen od predstavnika organizatora: Robert Tomljenović iz Agencije za elektroničke medije, Marina Knežević Barišić iz UNICEF-a, Sanja Zanki Pejić iz Hrvatskog filmskog saveza i Ana Dokler s portala medijskapismenost.hr. S obzirom na velik broj vrlo kvalitetninih filmova, ove su godine, uz pobjednički film, posebna priznanja dobila po tri filma u svakoj kategoriji.

Online [tanka linija] Offline

U osnovnoškolskoj kategoriji pobijedio je film “Online [tanka linija] Offline” koji su napravili Pia Jandrić, Iris Huđin i Noa Pirak iz Medijske skupine Osnovne škole Čazma, uz mentoricu Nikolinu Huđber Mesar.

“Film prikazuje odnos mladih kojima je u današnje vrijeme lakše i prirodnije komunicirati putem društvenih mreža nego uživo. Filmom se želi naglasiti sve veća otuđenost među mladima, a istovremeno sve veća potreba održavanja odnosa u okružju koje nije stvarno i u kojem su sve osobe idealne i mogu biti tko žele i što žele. Mladi se u stvarnom svijetu osjećaju nesigurno, dok se u virtualnom svijetu osjećaju ugodno i sigurno jer im servira baš ono što im treba”, objasnili su autori pobjedničkog filma.

Iskusili su kako je snimanje filma izazov, pogotovo kad nedostaje čak i osnovna oprema, no zaključili da je najbitnije imati volju. “Puno učimo i snalazimo se na razne načine, što ponekad zna biti i zabavno. Nadamo se da ćemo snimiti još filmova i da će biti sve bolji”, rekli su mladi autori.

Bez(veze)

Jedno od posebnih priznanja u osnovnoškolskoj kategoriji dobio je film “Bez(veze)” autorice Corine Kovačić, učenice Osnovne škole Tomaša Goričanca Mala Subotica čije su mentorice bile Iva Mihalic Krčmar i Nikolina Hampamer.

“Sve više vremena provodimo na društvenim mrežama, zapostavljamo prijateljstva uživo te se više družimo online. Postajemo ovisni o društvenim mrežama i mobitelima jer nam oni pružaju neku vrstu sigurnosti. Ali što kada se jednom isprazni baterija i nestane veza? Tada ne znamo što bi te slijedi panika i sve je bezveze,” opisala je radnju svog filma Corina Kovačić.

Mlada autorica kaže da je, poput svojih vršnjaka, i ona sama stalno online i da joj postaje sve teže zamisliti život bez interneta. “Film sam snimila dosta brzo, montaža je bila malo zahtjevnija, ali sam uživala u cijelom procesu nastanka filma,” dodala je.

Selfie

Film “Selfie” u čijoj su izradi sudjelovali Ana Barbara Stefanac, Hermina Keserović, Nikola Kunica, Petra Balaban, Maša Ivanko, Matko Pranjić, Marko Banović, Tonka Pandža, Eva Šekrst, Vlade Mareković, Jana Milković, učenici Osnovne škole Frana Galovića iz Zagreba, pod mentorstvom Paule Skelin, također je dobio posebno priznanje žirija.

U ovom filmu pratimo djevojčicu Ivu koja nema samopouzdanja te se uspoređuje s drugim djevojkama na društvenim mrežama. U školi njezina prijateljica napravi selfie s njom nakon čega je druga djeca zadirkuju zbog njezinog izgleda. Iva se uznemiri, odlazi kući, te dobiva glasovnu poruku prijateljice u kojoj joj objašnjava da joj je žao.

“U školi smo krenuli s filmskom nastavom početkom ožujka. Učili smo o povijesti i teoriji filma, nakon čega smo se odlučili prijaviti na ovaj natječaj. Prvo smo se podijelili u dvije grupe, krenuli raditi na ideji te napravili scenarij. Bilo je vrlo zanimljivo i zabavno raditi na filmu“, rekli su autori filma “Selfie”.

SIDE B

Posebno priznanje dobili su i prošlogodišnji pobjednici filmskog natječaja u sklopu Dana medijske pismenosti – učenici Osnovne škole “August Cesarec” Ivankovo. Film “SIDE B” snimili su Dominik Mataković, Marija Jozić, Ivano Barić, Luka Haluška, Tena Gašpić, Lea Blažević, Maja Lončarević, Iva Krtić pod mentorstvom Marije Matić.

“Film prikazuje povezanost između dva svijeta: svijeta na Zemlji u kojem mi živimo i digitalnog svijeta u kojem žive naše digitalne verzije. Ovaj film nas uči da ne smijemo vjerovati svim digitalnim ‘prijateljima’ jer oni često ne pokazuju svoje pravo lice te da iskrene i prave prijateljske odnose trebamo njegovati ‘offline’ druženjem. U ovaj film uložili smo puno truda, zabavili smo se i nadamo se osvijestili ljude o opasnosti i razlici između stvarnih i digitalnih prijatelja”, kažu mladi autori.

“Inspiraciju za film nije bilo teško dobiti, jer mi mladi smo u digitalnom svijetu često vrlo lakovjerni i naivni, a u godinama smo kad nam je prijateljstvo najvažnije, pa tako i ono digitalno. Glumci su svoj posao odlično odradili i predočili nam stvarne osjećaje u takvim situacijama. Montažom i glazbom pokušao sam spojiti sadržaj filma s osjećajima i ponašanjem glumaca”, rekao je učenik Dominik Mataković.

Nagrada za pobjednički film je sudjelovanje na edukaciji u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza – Filmskoj radionici za djecu i mladež, koja će se održati u Fužinama od 17. do 22. srpnja, ili na Školi medijske kulture “dr. Ante Peterlić” u Varaždinu od 17. do 25. kolovoza. Autori filmova koji su dobili posebna priznanja dobit će prigodne edukativne publikacije u izdanju Hrvatskog filmskog saveza.

Pogledajte i nagrađene filmove u srednjoškolskoj kategoriji!

DANI MEDIJSKE PISMENOSTI 2023.