Film ‘(NE) imam granicu’ skupine učenika iz Osnovne škole “August Cesarec” Ivankovo pobijedio je u osnovnoškolskoj kategoriji na filmskom natječaju u sklopu 5. Dana medijske pismenosti, a posebna priznanja dobili su filmovi ‘Svijet influencera’ i ‘Influenceri oko nas’. Pogledajte ih!

Piše: Ana Dokler

Na filmski natječaj za djecu i mlade “Influenceri i mi”, koji su u sklopu 5. Dana medijske pismenosti organizirali Agencija za elektroničke medije, Ured UNICEF-a za Hrvatsku i Hrvatski filmski savez, prijavljeno je ukupno 30 filmova – 15 u osnovnoškolskoj i 15 u srednjoškolskoj kategoriji.

Cilj natječaja bio je potaknuti djecu i mlade na filmsko stvaraštvo te saznati kako doživljavaju youtubere i influencere na Instagramu, TikToku i drugim društvenim mrežama i utjecaj tih influencera na njih i njihove vršnjake.

O pobjednicima natječaja odlučivao je žiri sastavljen od predstavnika organizatora: Robert Tomljenović iz Agencije za elektroničke medije, Marina Knežević Barišić iz UNICEF-a, Sanja Zanki Pejić iz Hrvatskog filmskog saveza i Ana Dokler s portala medijskapismenost.hr.

Ovdje vam predstavljamo filmove koji su dobili najviše ocjene žirija u osnovnoškolskoj kategoriji.

(NE) imam granicu

Pobjednik filmskog natječaja u osnovnoškolskoj kategoriji je film “(NE) imam granicu” koji su snimili učenici Osnovne škole “August Cesarec” Ivankovo – Dominik Mataković, Filip Vasilj, Gabriel Drinovac i Josip Mikulčić, pod mentorstvom prof. Marije Matić.

Ovaj kratki film nastoji osvijestiti mlade o granici između stvarnog života i onog koji se prikazuje na društvenim mrežama. U filmu su ta dva svijeta isprepletena, što omogućuje pojavljivanje lika @xyencer-a s društvenih mreža, koji metaforički otima fizičku stvarnost (mobitel) lika @fico19 te ga ovaj pokušava uhvatiti pomoću svima nama poznatih riječi (Like, Share, Subscribe i dr.) i biva sve više uvučen u nestvarni život i svijet influencera.

“Tema ovog natječaja potaknula nas je da kritički promislimo o utjecaju influencera na nas i naš život. Shvatili smo da često i sami mislimo da je ono što vidimo na društvenim mrežama nešto za čime trebamo težiti i da je važno pratiti, dijeliti i općenito voditi život na društvenim mrežama te tako on postaje za nas stvaran. Ovim filmom želimo osvijestiti i druge da promisle na koji način influenceri i njihov život na društvenim mrežama utječu na njih“, objasnili su mladi autori.

Svijet influencera

Posebno priznanje dobio je film “Svijet influencera” u čijoj su izradi sudjelovali učenici 4. razreda Područne škole Nova Ves –  Jakov Hudoletnjak, Josip Koprek, Marin Lovrenčić, Karlo Majhen, Luka Novoselec, Emil Peharda, Dora Tomašek, zajedno s učiteljicom informatike Mislavom Jonjić.

“Poticaj za rad na filmu bio je razgovor s učenicima u kojem sam saznala što gledaju na internetu. Iako nemaju otvorene profile na društvenim mrežama, učenicima su dostupne objave raznih influencera. Igra uloga, odnosno gluma, pomogla je da sagledaju svijet influencera iz drugog kuta te su zaključili da je bitno kritički pristupati objavama i odabirati sadržaj koji može bit koristan u svakodnevnom životu“, rekla je mentorica Mislava Jonjić.

Influenceri oko nas

Posebno prizanje u osnovnoškolskoj kategoriji dobio je i film “Influenceri oko nas” autorice Tene Fider, članice filmske grupe EPISKOP u Osnovnoj školi braće Radića Pakrac, koju vodi prof. Nikolina Zanetti.

“Htjela sam odabrati stvarne osobe za naše “uzore” i naš video. Često sam ih vidjela u školi i znam ih iz viđenja, ali nastavnica mi je obratila pozornost na njih. Kada smo radili intervju s njima, totalno sam se iznenadila što sve rade, kako se odnose jedni prema drugima. Jednostavno predivno! Žao mi je što video traje samo 3 minute. Voljela bih da smo mogli ubaciti sve što su rekli i sve što su bili, da vide i ostali”, rekla je autorica filma, Tena Fider.

Nagrada za pobjednički film je sudjelovanje na edukaciji u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza – šestodnevnoj Filmskoj radionici za djecu i mladež u Staroj Sušici, od 18. do 23. srpnja, ili na devetodnevnoj Školi medijske kulture “dr. Ante Peterlić”, od 18. do 26. kolovoza u Varaždinu. Autori filmova koji su dobili posebna priznanja dobit će prigodne edukativne publikacije u izdanju Hrvatskog filmskog saveza.

Dani medijske pismenosti 2022.