U srednjoškolskoj kategoriji na filmskom natječaju ‘Influenceri i mi’, održanom u sklopu 5. Dana medijske pismenosti, pobijedio je film ‘Bon Appétit’ učenica Elektrostrojarske škole u Varaždinu. Filmovi ‘Školski prank’ i ‘Dnevnik ekonomske škole’ dobili su posebna priznanja žirija

Piše: Ana Dokler

Među ukupno 30 filmova prijavljenih na filmski natječaj za djecu i mlade “Influenceri i mi”, koji su u sklopu 5. Dana medijske pismenosti organizirali Agencija za elektroničke medije, Ured UNICEF-a za Hrvatsku i Hrvatski filmski savez, bilo je 15 filmova osnovnoškolaca i 15 filmova srednjoškolaca.

Dani medijske pismenosti 2022.

Već smo objavili nagrađene filmove u osnovnoškolskoj kategoriji, a sada vam predstavljamo i, po mišljenju žirija, najbolje filmove srednjoškolskih autora:

Bon Appétit

U ovoj kategoriji pobijedio je film “Bon Appétit“, koji su snimile Mia Danko Janeš, Mihaela Belčić, Kaja Culjak i Martina Šmic, učenice 3. razreda Elektrostrojarske škole u Varaždinu, smjera medijski tehničar, pod mentorstvom prof. Aleksandre Rodeš i prof. Tibora Büna.

“Današnja mladež, ali i stariji, sve više prate influencere. Svi imamo neku pretpostavku o njima i njihovim životima, mislimo kako je sve savršeno te puno mladih pokušava biti upravo kao oni. Cilj nam je bio prikazati kako svatko od nas treba ostati dosljedan sebi i ne zaboraviti kako nas društvene mreže mogu zavarati. Od prve sekunde rad na setu bio je ponajprije zabavan, ali i zanimljiv po pitanju istraživanja pravih života influencera koji se kriju iza ekrana”, kažu autorice filma “Bon Appétit”.

Školski prank

Posebno priznanje u srednjoškolskoj kategoriji dobio je film “Školski prank” u čijoj su izradi sudjelovali Patrik Zrna, Viktorija Marčec, Maja Krčelić, Karla Lovrek, Petar Jug, Mateo Blažon i William Pankas – učenici 3. razreda Srednje škole Prelog, smjerova ekonomist, turističko-hotelijerski komercijalist i konobar, pod mentorstvom Tanje Gregur, nastavnice ekonomske grupe predmeta.

“Prolazeći kroz materijale vezane za medijsku pismenost naišli smo na natječaj koji je odmah zainteresirao nekolicinu učenika iz različitih razrednih odjela. Ta im je tema bliska i relativno brzo sinula im je ideja o maloj priči o prank-anju. Neki učenici koristili su filtere kako bi im lica bila neprepoznatljiva, a ujedno su postigli efekt animiranog filma. Rad je isključivo učenički i amaterski, rađen mobitelom”, objasnila je mentorica Tanja Gregur.

Dnevnik Ekonomske škole

Film “Dnevnik Ekonomske škole” u čijoj su izradi sudjelovali Leo Brkić, Josipa Skočibušić, Ena Stipić, Lana Fuzy i Tena Bukna, učenici Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca Vinkovci, pod mentorstvom prof. Elvire Macan.

“Željeli smo o ovoj temi informirati gledatelje kroz Dnevnik u kojem intervjuiramo svoje vršnjake te iz prve ruke saznajemo kako influenceri utječu na njih i kako ih oni vide. Oduvijek sam gajio posebnu ljubav prema filmu i glumi te sam vrlo upoznat sa čarima filmskog stvaralaštva koje me jako zanima te se u budućnosti vidim kao filmski režiser”, kaže mladi autor Leo Brkić.

O pobjednicima natječaja odlučivao je žiri sastavljen od predstavnika organizatora: Robert Tomljenović iz Agencije za elektroničke medije, Marina Knežević Barišić iz UNICEF-a, Sanja Zanki Pejić iz Hrvatskog filmskog saveza i Ana Dokler s portala medijskapismenost.hr.

Nagrada za pobjednički film je sudjelovanje na edukaciji u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza – šestodnevnoj Filmskoj radionici za djecu i mladež u Staroj Sušici, od 18. do 23. srpnja, ili na devetodnevnoj Školi medijske kulture “dr. Ante Peterlić”, od 18. do 26. kolovoza u Varaždinu. Autori filmova koji su dobili posebna priznanja dobit će prigodne edukativne publikacije u izdanju Hrvatskog filmskog saveza.

Najbolji filmovi osnovnoškolaca na natječaju ‘Influenceri i mi’