Ovaj film laganog tempa, odlične animacije i dirljivih poruka pobuđuje optimizam kod gledatelja. Primjeren je za djecu već od 6 godina, a u njemu će uživati i odrasli

Piše: Tihoni Brčić

U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, Udruga Najsretnija beba Hrvatska pruža preporuke za Kids friendly filmove.

Francuski animirani film Putovanje jednog princa priča je o starom princu koji otkriva novi svijet, koji unatoč progresu unazađuje stanovnike i uništava prirodu. U njegovom otkrivanju vodi ga mladić znatiželjan poput princa.

Uz neobičnu animaciju, film djeci pruža poučnu priču o ksenofobiji i sukobu civilizacija (kao kod otkrića Amerike), te stvaranju vlastitog karaktera, odnosa prema društvenim normama, nasljeđu i prirodi. Korištenje majmuna za likove, koji izgledom, ponašanjem i postupcima podsjećaju na ljude, daje filmu društveni komentar i štih Planete majmuna i Tarzana.

Film laganog tempa, odlične animacije i dirljivih poruka pobuđuje optimizam kod gledatelja i kao takav bi bio odličan za školske projekcije.

Video lekcija: Kako gledati animirani film

Za djecu: 6+

Za roditelje: Podsjeća na filmove Planeta majmuna i Tarzan, zrelijeg je sadržaja i nema prebrzi tempo poput većine ostalih animiranih filmova pa u njemu odrasli mogu lako uživati.

Nasilje: Nasilja ovdje začuđujuće nema, ako izuzmemo prizoru u kojem ne tako strašno veliko čudovište pojede majmuna u crno-bijelom filmu koji likovi gledaju u kinu.

Zastrašujući prizori: Na sajmu se pokazuju razni trikovi, pa tako i odrubljivanje glave nakon čega tijelo s njom žonglira. Likovi bi mlađoj djeci mogli biti malo uznemirujući jer su majmunoliki, unatoč tome što djeluju ljudski.

Rječnik: Primjeren je djeci.

Spolnost: Nema seksualnih prizora.

Tempo: Tempo je lagan i omogućuje bolju koncentraciju pa se djeca nakon filma mogu osjećati odmorno, a ne hiperaktivno.

Ernest i Celestina: Jedan zaista poseban animirani film