Hrvatski europarlamentarac Tonino Picula pokrenuo je projekt edukacije o lažnim vijestima, u sklopu kojeg se održava i nagradni natječaj za srednjoškolce i studente

Piše: Ana Dokler

“Kidalica lažnih vijesti” je novi projekt kojem je cilj podići svijest mladih o negativnom utjecaju dezinformacija; podučiti ih kako da prepoznaju, provjere i dekonstruiraju lažne vijesti; informirati ih o načinima kako se EU bori protiv dezinformiranja te promovirati i podržati istraživačko novinarstvo među mladima.

Projekt je pokrenuo Tonino Picula, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i član Posebnog odbora Europskog parlamenta za borbu protiv vanjskog uplitanja u demokratske procese, uz podršku svoje političke grupacije, Progresivnog saveza socijalista i demokrata.

Nastavni materijali o dezinformacijama i lažnim vijestima

“Čak osamdeset posto građana Hrvatske smatra da su lažne vijesti prijetnja demokraciji i u pravu su. Otvorena demokratska društva, kakvo želimo izgraditi i ojačati u Hrvatskoj, ovise o pristupu građana različitim vjerodostojnim informacijama kako bi mogli informirano sudjelovati u javnim raspravama i izraziti svoju volju kroz slobodne i poštene političke procese. Lažne vijesti delegitimiraju javne institucije, glas stručnjaka te digitalne i tradicionalne medije, otežavajući društvene raspravama temeljene na činjenicama”, izjavio je Picula.

Prvo video predavanje iz projekta – o vrstama lažnih vijesti – objavljeno je 25. studenog na službenoj stranici Tonina Picule – www.toninopicula.com te na njegovom Youtube kanalu i Facebook stranici.

U narednim tjednima bit će objavljena još dva video predavanja i snimka panel diskusije o lažnim vijestima, koje je Piculin ured pripremio u suradnji s Lordanom Prelogom, osnivačem i voditeljem projekta Muzej lažnih vijesti i drugim stručnjacima.

Važan dio projekta “Kidalica lažnih vijesti” i poticaj mladima da pažljivo prate i što bolje usvoje sadržaj edukativnih video predavanja je nagradni natječaj čiji će pobjednici osvojiti četverodnevno studijsko putovanje u Bruxelles, čim to epidemiološka situacija dozvoli. Natječaj se sastoji od tri seta zadataka, po jedan za svako od tri video predavanja, a sudjelovati mogu svi polaznici i polaznice srednjih škola te studenti i studentice visokih učilišta u Hrvatskoj.

Saznajte više o natječaju i projektu ‘Kidalica lažnih vijesti’

Dobrodošli u Tvornicu trolova! Edukativna igra o lažnim vijestima