Subotom ujutro pratite s djecom novu HRT-ovu igrano-dokumentarnu seriju, napravljenu s ciljem pozitivnog utjecaja na emocionalni razvoj djece. U njoj se djeca suočavaju s različitim izazovima uz pomoć lutka Digi Digijia i podršku svojih obitelji i prijatelja

Piše: Ana Dokler

U novoj HRT-ovoj igrano-dokumentarnoj seriji za djecu Najbolji dan, namijenjenoj djeci vrtićke i mlađe osnovnoškolske dobi, upoznajemo djecu suočenu s različitim izazovima. Protagonisti i njihovi izazovi su stvarni, a jedini fiktivni lik je lutak Digi Digi, koji djeci dolazi u pomoć kada zbog straha požele odustati od onoga što žele ili trebaju napraviti.

Serija je razvijena u suradnji s Uredom UNICEF-a za Hrvatsku, a u osmišljavanju lika Digi Digija sudjelovala su i sama djeca. Prije snimanja održane su radionice na kojima su djeca crtala svoje izmišljene prijatelje i pomagače, a bio je raspisan i natječaj na koji je stiglo nekoliko stotina dječjih crteža superjunaka.

Kao predložak za izradu lutke Digi Digija odabran je crtež djevojčice Petre Klepac.

Redatelj serije je Jakov Nola, scenaristi su Marjan Alčevski, Ida Tomić i Jakov Nola, autorice lutke su Petra Klepac i Mirjana Vodopija, scenograf i dizajner Dragutin Broz, skladatelj Srđan Gulić, a urednica je Ida Tomić.

Cilj serije je pozitivno utjecati na emocionalni razvoj djece, a među izazovima s kojima se protagonisti susreću su različiti strahovi tipični za njihovu dob. Tako su teme pojednih epizoda strah od javnog nastupa, od doktora, od mraka, prvo spavanje izvan obiteljskog doma te samostalni odlazak u školu.

Animirani filmovi za pripremu djece za pretrage i bolničko liječenje

U prvoj epizodi mogli smo tako upoznati djevojčicu Luciju koja više puta dnevno prima inzulin, a još uvijek se ne usudi dati si ga sama, što joj remeti mnoge planove, a u drugoj dječaka Mara, koji pleše break dance, no strah ga je prvog nastupa pred publikom.

Za sada je snimljeno sedam 8-minutnih epizoda, a serija se prikazuje subotom u 9 ujutro u sklopu Juhuhua na Drugom programu Hrvatske televizije.

Aplikacija s crtićima, igrama i emisijama primjerenima i za najmlađe