Vađenje krvi, ultrazvuk, CT, MR, operacija – neke su od tema obrađenih u edukativnom animiranom serijalu koji je studio Kreativni sindikat pripremio u suradnji s mladima iz udruge Krijesnica i s psiholozima koji rade na dječjim onkološkim odjelima

Izvor: Kreativni sindikat

Kreativni sindikat, filmski produkcijski studio iz Zagreba, proizveo je 10 kratkometražnih animiranih filmova namijenjenih djeci u onkološkom liječenju. Filmovi su nastali u sklopu projekta “Mladi umjetnički savjetnici pomažu mladima u bolnicama”, provedenog u suradnji s udrugom Krijesnica, koja okuplja djecu i mlade koji su liječeni od malignih bolesti te njima i njihovim obiteljima pruža psihološku i ostale vidove potpore, za vrijeme, ali i nakon završetka samog liječenja.

Projekt interaktivnog karaktera, u kojem je autorsko-produkcijski tim radio na stvaranju edukativnih animiranih filmova, u svojim je edukativnim aktivnostima (radionica stop motion animacije, radionica stripa, itd.) okupio 60-ak polaznika u dobi od 15 do 25 godina, kao i mlade ‘Krijesnice’. Oni su kroz projektne aktivnosti, dijeleći vlastita iskustva prikupljena kroz godine liječenja, u suradnji s autorskim timom sukreirali dramski okvir filmske priče u kojoj pratimo put dječaka od njegove hospitalizacije, preko pretraga i faza liječenja koje prolazi, do odlaska iz bolnice, odnosno – ozdravljenja, sve prožeto socijalnim kontekstom bolničkog života.

Stručni, medicinski sadržaj, pripremljen je u suradnji s dvjema vodećim hrvatskim ustanovama na području dječje onkologije – Klinikom za dječje bolesti ZagrebKliničkim bolničkim centrom Zagreb. Suradnja je ostvarena sa psiholozima tih bolnica, koji se na dječjim onkološkim odjelima svakodnevno, u svom radu, susreću sa najmlađim pacijentima, njihovim borbama i strahovima od brojnih pretraga i zahtjevnih situacija s kojima su suočeni. Edukativni filmovi zamišljeni su kao inovativan alat upravo za psihologe, u radu s oboljelom djecom – s idejom njihovog poistovjećivanja s likovima serijala, kroz animaciju kao medij koji najlakše komunicira upravo sa tom ciljnom skupinom, te uz naraciju protagonista. Glas je protagonistu posudio mladić iz udruge Krijesnica, što cijelom pristupu daje dodatnu autentičnost.

Sufinanciran od strane Europskog socijalnog fonda preko Nacionalne zaklada za razvoj civilnog društva te Ministarstva kulture, projekt je tako izrodio edukativni animirani serijal, koji je putem tablet uređaja doniranih dječjim onkološkim odjelima gore spomenutih ustanova sada dostupan malim pacijentima. Djeca, prema povratim informacijama iz bolnica, na filmove reagiraju pozitivno te se osjećaju manje usamljenima u novom bolničkom okruženju, a to je, uz plasman stručnog – medicinskog sadržaja, i osnovni cilj edukativnog serijala, te projekta u cjelini.

Online platforma s odabranim filmovima za djecu u bolnici

Serijal je dostupan i online putem Youtube platforme, na kanalu Kreativnog sindikata. Budući da svaka epizoda serijala tematizira pojedinačne pretrage tj. faze liječenja (vađenje krvi, ultrazvuk, scintigrafija, CT, MR, operacija, itd.), pojedine epizode mogu se koristiti i van konteksta onkološkog liječenja, odnosno, mogu poslužiti psihološkoj pripremi i ostale hospitalizirane djece.

Filmovi se također prikazuju u školama u sklopu inicijative senzibiliziranja djece čiji su školski kolege oboljeli, sa svrhom demistifikacije bolničkog života te lakše integracije onih koji se nakon izbivanja iz školskih klupa, zbog procesa liječenja, vraćaju u svoje prirodne okoline, među vršnjake. Upravo je razumijevanje okoline ono za čime mladi koji su se liječili od malignih bolesti najviše i imaju potrebu, nakon pobjede u utakmici života, kako to kaže protagonist animiranog edukativnog serijala.

Cijeli edukativni serijal pronađite OVDJE.