Film ‘Sonic: super jež’ namijenjen je prvestveno djeci osnovnoškolske dobi. Uz zabavu, pruža im pouku o usamljenosti i prijateljstvu, a može poslužiti i kao povod za razgovor o međuvršnjačkom nasilju

Piše: Tihoni Brčić

U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, Udruga Najsretnija beba Hrvatska pruža preporuke za Kids friendly filmove.

Sonic, plavi jež sa supermoćima, ne posustaje niti nakon tri desetljeća. Ovo je prvi igrano-animirani film snimljen prema popularnoj japanskoj videoigri. U filmu je Sonic prikazan kao usamljeni vanzemaljac na Zemlji, gdje ga zli doktor Robotnik neprestano progoni, pa zapravo podsjeća na klasik E.T. vanzemaljac.

Uz zabavu, djeci pruža pouku o usamljenosti i prijateljstvu. Robotnik je drzak i agresivan poput kakvog bullyja, pa može poslužiti kao povod za razgovor o međuvršnjačkom nasilju.

Dječja TV reportaža i priprema za nastavni sat o vršnjačkom nasilju

Kao lik Sonic nije fotorealistično prikazan pa može poslužiti mlađoj djeci kao prijelaz s animiranih bajki u svijet igranih filmova. Ima normalan ritam, bez značajnije zastrašujućih prizora, s nešto laganih šala i slapstick gegova za djecu i odrasle.

Možda ste već s djetetom i odigrali neku igru sa Sonicom ili pogledali animiranu seriju pa je prigodno da pogledate i film u izvornoj engleskoj ili sinkroniziranoj hrvatskoj verziji.

Filmovi koji potiču razvoj socijalnih i emocionalnih vještina

Za djecu: 6+

Za roditelje: Kako se radi o videoigri iz 1991. koju ste možda i sami igrali, možda će film i vama biti donekle zanimljiv, iako je namijenjen prvenstveno djeci osnovnoškolske dobi. Ima nekoliko doista smiješnih scena koje upotpunjuje legendarni komičar Jim Carrey.

Nasilje: Obiluje tipičnim akcijskim prizorima s pucnjavom i eksplozijama kao u videoigri. Lik Robotnik je drzak i agresivan poput kakvog bullyja, pa može poslužiti kao povod za razgovor o međuvršnjačkom nasilju i kako ga izbjeći. Konkretno, jedan od načina sprječavanja bullyinga je udruživanje, baš kao što Sonic radi s novostečenim prijateljima u filmu.

Zastrašujući prizori: U nekoliko navrata djeluje kao da Sonic pogiba. Obratite pozornost na scenu u kojoj se ljudi gurnu s vrha zgrade. Prokomentirajte ju s djecom jer nekad imaju problema s razlučivanjem stvarnosti od fikcije.

Rječnik: Povremene bezazlene uvrede.

Seks: Nema dijaloga niti aluzija seksualne prirode.

Tempo: Normalan.

Pet edukativnih i zabavnih videoigara za djecu

Foto: imdb.com