Osnovne informacije o 17 popularnih aplikacija, koje vam prenosimo s portala Centra za sigurniji internet, pomoći će vam da sa svojim djetetom započnete razgovor o njihovom sigurnom korištenju

Izvor: csi.hr

Djeca danas koriste raznovrsne šarene aplikacije za mobitele, tablete i stolna računala. Ponekad je teško pratiti ih sve pa vam donosimo popis najkorištenijih i najzanimljivijih aplikacija o kojima možete raspraviti s djetetom kako ih koristi.

Facebook

Iako jedna od najkorištenijih internetskih stranica na svijetu, mnoga djeca (pa i odrasli) nemaju dobro postavljene postavke privatnosti. Facebook ima tri postavke privatnosti: Samo prijatelji, Prijatelji prijatelja i Javno. Ako su vaše, ili objave vašeg djeteta, postavljene na Javno to znači da i osoba bez Facebook profila može gledati vaše objave. Savjetujemo vam da postavite postavke privatnosti na Privatno ili Samo prijatelji.

10-godišnjakinja želi otvoriti profil na Facebooku i Instagramu

Facebook Messenger

Opcija slanja poruka je od samih početaka bila sastavni dio Facebook stranice. Unazad par godina ta opcija se odvojila u zasebnu aplikaciju nazvanu Messenger. Danas većina mladih ima aplikaciju instaliranu na mobitelu te je koristi za grupne razgovore ili razgovore s prijateljima koji im se nalaze na Listi prijatelja. Najnovija opcija je kreiranje Vašeg dana gdje možete objavljivati fotografije ili statuse koji se prikazuju vašim prijateljima unutar aplikacije u trajanju od 24 sata, nakon čega se brišu.

WhatsApp

Aplikacija predviđena za komunikaciju i slanje poruka, video poziva i fotografija. Jedna je od najzaštićenijih aplikacija s posebnim načinom kriptiranja razgovora, no i dalje moramo zapamtiti da ono što šaljemo ovom aplikacijom može biti proslijeđeno na druge uređaje. WhatsApp je komunikacijska aplikacija koju koristi velik postotak mladih.

Viber

Također spada pod komunikacijske aplikacije koje djeca i mladi koriste. Vrlo često kada upitamo djecu zašto koriste Viber, kao odgovor se pojavljuje mogućnost slanja Stickera tj. šarenih naljepnica pomoću kojih možete ukrasiti razgovor. Ova aplikacija, kao i WhatsApp, omogućuje kreiranje grupnih razgovora (ne nužno s osobama koje imate na listi prijatelja) te slanje fotografija ili video zapisa.

Instagram

Mobilna aplikacija za dijeljenje fotografija. Instagram ima naglasak na foto sadržaju bez teksta te omogućuje (ukoliko nije ugašeno) geo označavanje fotografija koje mogu odati točnu lokaciju na kojoj je slika napravljena. Profili na ovoj društvenoj mreži/aplikaciji su kod otvaranja profila postavljeni na Javno te to omogućuje gledanje vašeg profila i fotografija čak i ljudima koji nemaju otvoren Instagram profil. Vrlo su česti pokušaji prevara i krađe osobnih informacija na ovoj mreži putem lažnih profila i poruka koji se šalju korisnicima.

Snapchat

Jedna od novijih mobilnih aplikacija na tržištu koja se diči svojom mogućnošću brisanja sadržaja nakon određenog vremena. Birate korisnika kojem šaljete foto ili video sadržaj te određujete u sekundama koliko će dugo taj sadržaj biti prikazan na uređaju vašeg kontakta. Nakon tog vremena taj se sadržaj briše s oba uređaja. Iako na prvi pogled izgleda sigurno, vaš kontakt i dalje može vašu sliku uslikati drugim mobilnim uređajem ili napraviti “screenshot”. Snapchat također ima opciju kreiranja svoje Priče u koju unutar 24 sata stavljate foto i video sadržaj te se nakon tog vremena takav sadržaj briše.

Nekoliko ključnih savjeta za zaštitu privatnosti na Instagramu i Snapchatu

4chan

4chan je internetska stranica s mogućnošću anonimnog objavljivanja fotografija i tekstualnog sadržaja. Korisnici ne trebaju otvoriti račun niti se registrirati te sadržaj koji se učitava na stranicu nestaje nakon određenog vremena. Vrlo je teško uspostaviti trajne odnose na stranici bez dijeljenja osobnih informacija pošto su svi korisnici pod pseudonimima koji se svaki put osvježavaju kod novog dolaska na stranicu.

Ask.fm

Ask.fm je mrežna stranica koja omogućuje kreiranje profila te postavljanje pitanja. Pitanja se mogu postavljati s vašeg profila ili anonimno. Većina pitanja postavljena je anonimno te se više puta na ovu mrežu osvrnulo kao savršenu mrežu za zlostavljanja zbog anonimnog karaktera pitanja. Pitanja se pojavljuju na vašem profilu samo ako odaberete odgovoriti na njih.

Chatroulette

Video stranica koja potiče razgovor i dijeljenje sadržaja sa strancima iz cijelog svijeta. Većina sadržaja je neprimjerena za djecu, no također je jedna od najposjećenijih stranica. U trenutku spajanja birate želite li prikazivati svoju kameru te vas nakon toga sistem spaja s nepoznatom osobom negdje na internetu. Na ovu stranicu se potrebno prijaviti i ostaviti određene osobne podatke.

Club Penguin

Masivna igra za više igrača u kojoj korisnici mogu igrati više raznih igara koristeći avatare u raznim dijelovima igre koja izgleda kao zimska bajka. Ova igra podržava i besplatno i plaćeno igranje te se korisnike potiče na kupovanje sadržaja unutar igre. Moderatori patroliraju u igrici prateći kako se korisnici ponašaju te vrlo brzo pronalaze prekršitelje te ih kažnjavaju.

KeeK

Keek je društvena mreža za dijeljenje video sadržaja koja omogućuje korisnicima objavljivanje kratkih video statusa do 36 sekundi (keekovi). Oni se mogu objavljivati preko web kamere i mobilnih telefona te se mogu dijeliti preko većine ostalih društvenih mreža. Ne morate biti registrirani kako biste gledali keekove, ali ako ih želite objavljivati, morate napraviti račun.

Minecraft

Minecraft je računalna igra (koja ima i mobilnu verziju) za građenje raznih oblika od virtualnih kockica. Možete igrati sami ili s prijateljima na privatnim ili javnim serverima, s igračima iz cijelog svijeta. Igra se koristi u mnogim školama kao edukacijska s obzirom da je potrebno vrijeme i strpljenje kako bi se određene stvari izgradile te dosta znanja kako bi se stvorio željeni objekt

Što roditelji trebaju znati o Minecraftu

Pinterest

Pinterest je online interaktivni direktorij fotografija koje možete “prikvačiti” i tako spremiti za kasnije gledanje. Također možete objavljivati ili dijeliti fotografije putem svog profila te ih također spremiti ili sortirati u vlastite direktorije

Pokemon GO

Mobilna aplikacija koja pomoću poboljšane stvarnosti (AR- augmented reality) i vašeg mobilnog telefona oživljava svijet poznatih Pokemona. Igrači su potaknuti na kretanje i šetnju gradom kako bi uhvatili posebne vrste Pokemona koji se pojavljuju svuda u stvarnosti. Igra oduzima veliku količinu baterije mobitela i internet prometa, stoga oprezno pri igranju ove igre ukoliko niste spojeni na Wi-Fi.

Stvari koje trebate imati na umu ako vaše dijete lovi Pikachua po gradu

Skype

Skype je aplikacija za komunikaciju pomoću teksta, slike ili video razgovora. Osnovne usluge unutar poznate aplikacije su besplatne, no ukoliko želite Skype koristiti kao telefon te obavljati direktne telefonske pozive iz aplikacije potrebna je mjesečna pretplata.

Tinder

Tinder je aplikacija za online upoznavanje koja omogućuje korisnicima diljem svijeta sresti nove ljude. Moguće je razgovarati s korisnicima kada se obje strane označe kao interesantne. Početna odluka se donosi na temelju kratkog opisa profila i fotografija koje su priložene i tada potezom prsta u desno ili u lijevo odlučujete sviđa li vam se ta osoba te, ukoliko ste oboje zainteresirani, spaja vas u privatni razgovor.

We heart it

WeHeartIt je internetska stranica te u novije vrijeme i mobilna aplikacija koja omogućuje dijeljenje fotografija i inspirativnih slika. Opisana je kao “mjesto za vašu inspiraciju” i mjesto za organizaciju stvari koje volite. Korisnici označavaju i spremaju fotografije koje im se sviđaju i dijele ih s prijateljima u raznim skupinama.

Iako je ovo samo kratak opis i popis aplikacija, vjerujemo da vam ovo može omogućiti barem početni pogled u mnoge aplikacije koje koriste djeca i mladi danas.

Što roditelji mogu učiniti? Pismo tate koji se bavi zaštitom djece na internetu

Foto: Pixabay