Mamu 10-godišnje djevojčice zanima kako može procijeniti je li njena kći spremna za korištenje društvenih mreža, koje njezine prijateljice već koriste. Pročitajte odgovor psihologinje Sunčane Rokvić

Pitanje: Moja kći želi imati profil na Instagramu i Facebooku, a ima 10 godina. Znam da je njihovo ograničenje 13 godina, i to sam joj objasnila, ali dosta njenih prijateljica već koristi te društvene mreže, pa me i dalje nagovara, čak je rekla da joj to može biti poklon za rođendan. Kako ja mogu procijeniti je li ona za to možda ipak spremna? A ako joj ne dopustim, kako joj pomoći s osjećajem da nešto propušta i spriječiti da otvori profil bez mog znanja?

Odgovara Sunčana Rokvić, magistra psihologije, savjetovateljica u Savjetovalištu za rani razvoj djece Telefončić te u Savjetovalištu Žiraha:

Temeljna pitanja koja je važno postaviti u ovoj situaciji je oko čega ste zabrinuti, čega vas je strah, koji su razlozi da promišljate o tome dozvoliti joj tu želju ili ne te koje su to opasanosti koje “vrebaju” ako koristimo društvene mreže kao Instragam i Facebook? Primarna svrha društvenih mreža je kao što i sam naziv kaže da se ljudi kroz njih povezuju, druže, dijele informacije, komuniciraju. Takav oblik komunikacije, ako nije jedini, ima brojne prednosti. Naravno, pitanje je primjerenosti dobi i razumijevanja potencijalnih opasnosti. Ako niste sigurni može li vaša kći u potpunosti razumjeti potencijalne opasnosti, možete se dogovoriti za neki probni rok. Svakako je važno da razgovarate s njom o svojim strahovima i svim opasnostima koje takav profil donosi. Pitajte ju zašto joj je to važno i kako bi ona koristila društvene mreže koje želi, u koju svrhu i na koji način.

Kada djetetu kupiti prvi mobitel?

Udruga roditelja Korak po korak objavila je Priručnik za roditelje “Delete Cyberbullying” u kojem je između ostaloga jako dobro i praktično prikazano na koji način postaviti sigurnosne postavke na računalima i pratiti aktivnost djece. Svaka društvena mreža ima opciju postavljanja sigurnosnih ograničenja te možete zajedno s kćeri otvoriti profil i proučiti kako postaviti neku zaštitu i razgovarati o tome zašto je to važno.

U današnje vrijeme digitalne tehnologije i globalne komunikacije, nema smisla djeci braniti korištenje tih medija u dobi u kojoj nam mogu nešto napraviti iza leđa i bez našeg znanja. Puno je važnije imati odnos povjerenja s djecom i biti aktivno uključen u njihovo korištenje medija.

Probni rok koji sam spomenula možete zajedno ugovoriti i onda kad on istekne ponovno razgovarati o svojim i njenim dojmovima i iskustvima. Ako primjetite neka ponašanja koja vam se ne sviđaju, kao što je manje druženja s prijateljima, izlaženja iz kuće, prečesta upotreba mobitela i računala, možete o tome razgovarati i uvesti neka nova pravila i dodatna ograničenja.

Ako je vaš zaključak da ona ipak nije spremna i ne razumije potencijalne opasnosti, važno je da joj jasno kažete da je to vaša odluka i da se dogovorite kada možete opet o toj temi razgovarati i možda promijeniti tu odluku. Uvijek nešto u životu propuštamo jer ne možemo biti na više mjesta u isto vrijeme te je važno da s njom pričate o tome što ona misli da time što nema profil na tim društvenim mrežama propušta i na koji drugi način može ipak sudjelovati u tome što joj je važno.

Često nam djeca daju odgovore na brojna naša pitanja ako im damo priliku da otvoreno razgovaraju i objasne nam svoje stajalište. Tako također imamo priliku vidjeti razumije li dijete i prihvaća li naše stajalište kao možda drugačije od njegovog što nam može biti informacija i o stupnju zrelosti djeteta.

4 stvari na koje djeca i mladi trebaju paziti na društvenim mrežama

Ako želite znati više o medijima i njihovom utjecaju na djecu i mlade, ili ste zabrinuti zbog neke konkretne situacije, pošaljite nam svoje pitanje. Istražit ćemo temu za vas, potražiti savjet stručnjaka i objaviti pitanje i odgovor.