UNICEF-ov Muzej realnosti, kojeg sljedećeg tjedna možete posjetiti u prostorima Muzeja iluzija u Zagrebu i u Zadru, sadrži i poseban medijski labirint iz kojeg ćete morati pronaći izlaz

Izvor: unicef.hr

Povodom 70. godišnjice djelovanja UNICEF-a, zagrebački Muzej iluzija ponovno će se, od 12. prosinca, pretvoriti u Muzej realnosti koji će na tjedan dana “oživjeti” nerijetko potresnu stvarnost u kojoj žive mnoga djeca u svijetu.

Priča koja je privukla veliku pažnju javnosti 2015. godine uspješno se širi te će, uz Zagreb, Muzej realnosti ove godine, od 14.prosinca, svoja vrata otvoriti i u još dva grada – Zadru i Ljubljani.

Uz pomoć virtualne stvarnosti, holograma, optičkih iluzija i raznih instalacija UNICEF će u Muzeju realnosti prikazati stvarnost najugroženije djece te svim posjetiteljima osigurati realno interaktivno iskustvo koje otvara nove poglede na današnji svijet, u kojemu zbog siromaštva, prirodnih katastrofa i ratnih zbivanja teško žive milijuni osoba, među kojima je veliki broj djece.

Otkrijte stvarnost uz pomoć iluzija

Ovogodišnje izdanje donosi nove interaktivne eksponate koji nude uvid u svakodnevicu koja je u potpunoj suprotnosti od svijeta iluzija, a fokus će biti na aktualnim temama. Ulaskom u Muzej realnosti posjetitelji će tako imati prilike uz pomoć tehnologije virtualne stvarnosti s Ewanom McGregorom posjetiti selo u Keniji, ući u UNICEF-ov vremeplov i upoznati se s postignućima za djecu u zadnjih 70 godina, kročiti u rudnik u kojem rade djeca, zaigrati računalnu igru za slijepe i prolistati foto-album vjenčanja djevojčica mladenki. Također, moći će otvoriti i vrata sobe gladi, pogledati kako izgleda škola nakon uragana i čuti “beskonačna svjedočanstva” o traumama koje je teško zaliječiti.

Također, dok se vaš mozak i vaše oči pokušavaju “dogovoriti” oko toga stojite li na ravnome ili na kosoj podlozi, morat ćete pronaći izlaz iz medijskog labirinta. Od različitih utjecaja medija može nam se zavrtjeti u glavi. Zato je medijska pismenost abeceda 21. stoljeća.

Posjetitelji Muzeja mogu saznati više o tome kako UNICEF pomaže najugroženijoj djeci te se aktivno uključiti u program Čuvari djetinjstva i podržati stvaranje boljeg, sigurnijeg i pravednijeg svijeta za djecu.

Ulaz je slobodan za sve posjetitelje, a možete ga posjetiti u Zagrebu u Ilici 72 12. prosinca od 12 do 22 sata i od 13. do 18. prosinca od 9 do 22 sata, te u Zadru, na Poljani Zemaljskog Odbora 2, 14. prosinca od 12 do 20 sati i od 15. do 18. prosinca od 10 do 20 sati.

Preporučena dob za posjetitelje Muzeja: 12+

Pogledajte kako je u Muzeju realnosti bilo prošle godine:

Foto:P.Santini