Filmske projekcije, okrugli stol, radionice, razgovori te platforma kojom se pridonosi vidljivosti dječjeg filmskog stvaralaštva dio su Festivala prava djece koji je ove godine za središnju temu odabrao slobodno vrijeme mladih i djece

Izvor: Festival prava djece

Okruglim stolom na temu “Pravo je vrijeme za slobodno vrijeme” 11. listopada u Centru mladih Ribnjak u Zagrebu započeo je 15. Festival prava djece, poznat i pod motom “Mali festival za velike teme”, u organizaciji Udruge za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator. Festival prava djece ove godine ima temu slobodno vrijeme i odmor mladih, a sastoji se od filmsko-edukativnih programa, projekcija filmova djece i mladih, radionica, rasprava i okruglog stola.

Festival je otvorio predsjednik Udruge Alternator Domagoj Morić i naglasio kako je važno podržati slobodno vrijeme djece i mladih jer time postavljamo temelje za cjelovit razvoj i ispunjeno djetinjstvo, te se zahvalio partnerima projekta – Uredu UNICEF-a za Hrvatsku, Predstavništvu Europske komisije u Hrvatskoj, Uredu pravobraniteljice za djecu i Hrvatskom filmskom savezu, kao i Hrvatskom audiovizualnom centru, Gradu Zagrebu i Agenciji za elektroničke medije na financijskoj potpori.

Budući da je 2023. godina proglašena Europskom godinom mladih u sklopu Festivala bit će organizirane i posebne aktivnosti kako bi se pružila prilika za jačanje vještina i kompetencija djece i mladih. “Važno je postići ravnotežu između osnovnih prava djece: prava na obrazovanje i izvršavanje školskih obveza te prava na slobodno vrijeme i igru koje je dio mentalnog zdravlja i kreativnim vještinama priprema djecu na život u odrasloj dobi”, rekla je Carmen Gruber iz Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

EDUKATIVNI MATERIJALI ‘BITI SVOJ – BITI U RAVNOTEŽI U VIRTUALNOM I MEDIJSKOM OKRUŽENJU’

Diana Nenadić iz Hrvatskog filmskog saveza naglasila je da je važno pobuditi interes kod mladih za filmsko stvaralaštvo kao dio njihova slobodnog vremena, a Ingrid Pađen Đurić iz Hrvatskog audiovizualnog centra kako HAVC potiče filmsko opismenjavanje mladih nastojeći provesti implementaciju filmske pismenosti u redovni školski program.

Ured UNICEF-a za Hrvatsku je uz Festival od samih početaka i bez njegove potpore ne bi se mogle provoditi aktivnosti. Predstojnica ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina M. Castillo navodi da u slobodno vrijeme djeca razvijaju značajne vještine, izražavaju se i komuniciraju te spoznavaju tko su i što su, te da kao društvo moramo štititi njihovo slobodno vrijeme koje je i zapisano u Konvenciji o pravu djeteta.

Okrugli stol moderirala je novinarka HRT-a Ivana Sučić, a na njemu su sudjelovali voditeljica i glazbenica Ida Prester, psihologinja Nada Kegalj, učenice osnovnih škola Anamarija Frigan i Sonja Dušek, te učenici srednjih škola Petar Sturz Vujadinović i Antonio Horvatin te predsjednik Udruge Alternator Domagoj Morić. Slobodno vrijeme nudi priliku djeci i mladima da se bave aktivnostima koje vole, istražuju svoje interese, razvijaju vještine, grade odnose i jednostavno se zabave, a u zaključku razgovora Ida Prester je dodala da je neovisno o školskim obavezama i aktivnostima važno slijediti sebe.

15. Festival prava djece nastavlja se 12. listopada u zagrebačkom kinu Kinoteka projekcijama filmova Dnevnik Pauline P. u 10 sati i Mali detektivi i tajna morskih dubina u 13 sati, te u Hrvatskom domu u Glini, 18. listopada (Dnevnik Pauline P.) i 20. listopada (Mali detektivi i tajna morskih dubina). Ulaz na projekcije je besplatan, a svi filmovi se prikazuju s titlovima za gluhe i nagluhe osobe i audiodeskripcijom za slijepe i slabovidne osobe.

Film Dnevnik Pauline P. zabavna je i topla adaptacija omiljene školske lektire

Uz projekcije u navedenim gradovima održat će se i Festivalski forumi u kojima će mladi razgovarati sa stručnjacima o relevantnim temama za svoju generaciju. Planirane su i radionice o medijskoj pismenosti, o mentalnom zdravlju mladih u odnosu na njihov online život, te Razgovor počinje filmom – panel rasprava za srednjoškolce koja se sastoji od projekcije filma Kli(n)ka (The Girl Gang, 2022.), dokumentarca o životu iza kamere tinejdžerice influencerice s TikToka, i vođenog razgovora s psihologinjom.

Na mrežnim stranicama Festivala www.festivalpravadjece.com dostupni su filmovi za osnovnoškolce i srednjoškolce kao i obrazac za prijavu škola. U selekciji Dječje stvaralaštvo – matineja za osnovne škole dostupno je osam filmova školskih filmskih klubova i družina iz svih dijelova Hrvatske, a selektorica programa je Maja Flego. Stvaralaštvo mladih – matineja za srednje škole nudi također šest filmova nezavisnih filmskih klubova i autora iz Hrvatske, ali i Europe i svijeta, koje je odabrao Boško Picula.

Program i raspored 15. Festivala prava djece dostupan je na internetskoj  stranici www.festivalpravadjece.com.

Učenje o pravima djece kroz dječje filmsko stvaralaštvo