Film ‘Dnevnik Pauline P.’ odličan je izbor za obiteljski odlazak u kino, jer će osim djecu, sigurno zabaviti i roditelje, a dobio je i preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja za gledanje u kinima u sklopu nastave medijske kulture u osnovnim školama

Piše: Ana Dokler

Dnevnik Pauline P., hrvatski dugometražni igrani film za djecu Nevena Hitreca, nastao na temelju omiljene osnovnoškolske lektire, istoimenog romana Sanje Polak, u kinima se prikazuje od 23. ožujka 2023. Prema podacima sa stranice Box Office.hr, u prvih nekoliko dana pogledalo ga je već 13.845 gledatelja i gledateljica.

U središtu ove obiteljske komedije s elementima fantastike je Paulina P., emotivna i duhovita djevojčica, učenica 3. razreda osnovne škole, kojoj je hobi maštanje. Pratimo njezine avanture tijekom jedne školske godine – u razredu i kod kuće te upoznajemo i brojne druge zanimljive likove, njezine roditelje i druge članove obitelji, učitelje, prijatelje i neprijatelje, simpatije pa i likove iz mašte.

Redatelj Neven Hitrec rekao je da mu je cilj bio “napraviti duhovit i empatičan film, da gledatelji s njega izađu nasmijani i dobrog raspoloženja” i zaista je u tome uspio. Dnevnik Pauline P. odličan je izbor za obiteljski odlazak u kino, jer će osim djecu, sigurno zabaviti i roditelje.

Film je dobio i preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja za gledanje u kinima u sklopu nastave medijske kulture u osnovnim školama.

Inspiraciju za pripremu učenika za školsku projekciju, odnosno za analizu filma i druge aktivnosti nakon projekcije, učitelji mogu pronaći u metodičkom priručniku koji je napisala autorica romana, učiteljica razredne nastave Sanja Polak. Kako stoji u uvodu, “priručnikom želi se potaknuti učitelje i učiteljice na provođenje nastavnih aktivnosti u kojima bi učenici aktivno – razmišljanjem, maštanjem, čitanjem, pisanjem, istraživanjem, govorenjem, razgovorom, raspravljanjem, likovnim i glazbenim stvaralaštvom izrazili svoje dojmove, razmišljanja i osjećaje vezane za gledanje filma prije ili nakon čitanja knjige Dnevnik Pauline P. prema kojoj je film nastao.”

Ključevi filma: pitanja za dešifriranje svakog igranog filma

Naslovnu ulogu Pauline P. u filmu igra Katja Matković, a u dječjim ulogama pojavljuju se još Aria Dunda, Ramona Ivanda, Tom Rushaidat, Jakov Švarc i Darin Pavišić. Ostale glavne uloge tumače Igor Kovač, Judita Franković Brdar i Borko Perić, a nastupaju i Iskra Jirsak, Ksenija Marinković, Vinko Kraljević, Dražen Kühn, Slavica Knežević, Nikša Butijer, Areta Ćurković, Anđelko Petric, Ljiljana Bogojević, Luka Petrušić, Draško Zidar, Alen Šalinović, Dušan Gojić, Helena Buljan.

Producent filma je Jure Bušić (Jaka produkcija), izvršni producent Hrvoje Habeković, distributer tvrtka Jučer d.o.o., a ostalu autorsku ekipu čine scenaristica Dora Delbianco, koscenarist Ivan Turković-Krnjak, direktor fotografije Dragan Marković, skladatelj Darko Hajsek, montažer Slaven Zečević, scenografkinja Tajana Čanić Stanković, kostimografkinja Ivana Zozoli Vargović, majstorica maske Snježana Gorup, dizajner zvuka Julij Zornik i snimatelj zvuka Matija Santro.

Film je podržan sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, potprograma Media programa Kreativna Europa i Hrvatske radiotelevizije.

Cvrčak i mravica: hrvatski animirani film s preporukom MZO-a za osnovne škole