Višestruko nagrađivani hrvatski dokumentarni film ‘Jedna od nas’ imat će televizijsku premijeru 30. ožujka u 21:10 na HTV1, a nakon toga će u podcastu na HRT-ovom streaming servisu autor filma Đuro Gavran, psihologinja Silvija Stanić i psihijatar Goran Arbanas odgovarati na pitanja gledatelja

Izvor: Pipser

Dokumentarni film Jedna od nas autora Đure Gavrana, produkcije Pipser, 30. ožujka u 21:10 bit će premijerno prikazan na prvom programu Hrvatske televizije. Odmah nakon filma u 22 sata na HRT-ovom streaming servisu gledatelji će moći pratiti podcast i postaviti pitanja autoru filma Đuri Gavranu, psihologinji Silviji Stanić i psihijatru Goranu Arbanasu. Ovo je prvi put da HRT nudi gledateljima ovakvu vrstu interakcije nakon dokumentarnog filma.

Radnja filma Jedna od nas prati reakcije jedne zajednice na otkriće o seksualnom zlostavljanju, a film je osvojio je niz nagrada na festivalima te pokrenuo vrlo uspješnu kampanju kojoj je cilj osvještavanje javnosti o problemu seksualnog zlostavljanja djece.

Na proslavi petnaeste godišnjice mature kolege iz razreda prisjećaju se srednjoškolskih dogodovština. Kako večer odmiče, sljedovi hrane i pića se nižu, razgovori su sve otvoreniji, ali jednu temu s nelagodom izbjegavaju. Sve dok ih alkohol ne ohrabri da započnu razgovor o šokantnom pismu koje su svi primili. Pismu u kojem njihova kolegica iznosi svoju mučnu ispovijed o brutalnom zlostavljanju koje je proživljavala kao dijete i srednjoškolka. Film prati skupinu ljudi koji tijekom jedne večere pokušavaju pronaći način da započnu razgovor o spoznaji koja ih je sve šokirala.

Jedan od sudionika večere te protagonist filma je i redatelj Đuro Gavran, koji je istaknuo kako ovim filmom želi podići svijest o problematici seksualnog zlostavljanja djece kako bi se, u konačnici, pomoglo žrtvama nasilja u suočavanju s posljedicama takvog traumatičnog iskustva. Tim je povodom pokrenuta istoimena kampanja koja objedinjuje osvještavanje javnosti o problemu seksualnog nasilja nad djecom kroz edukativne članke sa stručnjacima, te kroz online projekcije filma i razgovore s maturantima. Žrtve često dugo ne progovaraju o traumi i zato je važno kontinuirano jačanje svijesti kroz sam film, ali i razgovor sa psiholozima i redateljem koji slijedi nakon odgledanog filma.

Jedna od nas – film koji bi trebali pogledati svi maturanti

Do sada je u kampanji u srednjim školama sudjelovalo preko 500 učenika, ali i njihovih nastavnika, a razgovor s redateljem i stručnjacima nakon filma potvrdio je koliko je mladima ovakav razgovor potreban, te koliko pitanja imaju na temu seksualnog zlostavljanja djece.

Sljedeći korak u kampanji je uključivanje tvrtki da kroz edukaciju vlastitih zaposlenika prihvate postojanje ovog problema u društvu i pokrenu razgovor na temu seksualnog nasilja unutar vlastite tvrtke. Konačni cilj kampanje je izdavanje edukativnog priručnika “Kako razgovarati?” kada vam se dijete povjeri o vlastitom iskustvu zlostavljanja.

Dokumentarni film Jedna od nas premijeru je imao na Sarajevo film festivalu, a nakon čega je prikazan i na domaćim filmskim festivalima – u regionalnoj konkurenciji ZagrebDoxa, te na Liburnija film festivalu. Film je i pobjednik 30. Dana hrvatskog filma, a osvojio je veliku nagradu žirija, nagradu za najbolji dokumentarni film, nagradu za montažu, za etiku i ljudska prava, te nagradu Zlatna uljanica Glasa koncila.

Nakon premijere na HTV-u, film Jedna od nas će u sklopu projekta H-15 biti ponovno prikazan u nezavisnim kinima diljem Hrvatske. Projekt je to kojim se obilježava 15 godina osnutka Hrvatskog audiovizualnog centra, a u sklopu kojeg ponovno prikazuju najuspješnije hrvatske filmove od osnutka.

Materijali za edukativne radionice na temu sextinga i sextortiona