Prijave na Javni poziv za poticanje rada školskih filmskih družina otvorene su do 20. travnja 2023., a prijaviti se mogu osnovne i srednje škole s područja Republike Hrvatske

Piše: Ana Dokler

Hrvatski filmski savez (HFS) i Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) objavili su Javni poziv za poticanje rada školskih filmskih družina u školskoj godini 2022./2023. temljem kojeg će se filmskim družinama u osnovnim i srednjim školama dodijeliti ukupno 39.816,84 eura (300.000,00 kuna).

Javni poziv je dio programa poticanja rada školskih filmskih družina, koji provodi HFS uz sufinanciranje od strane HAVC-a te u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje (AZOO).

Kako osnovati filmsku družinu u školi?

Prijave na javni poziv otvorene su od 20. ožujka do 20. travnja 2023. u 15 sati, a izvršavaju se putem sustava kojem možete pristupiti OVDJE.

Uz ispunjenu prijavnicu potrebno je putem navedenog sustava dostaviti i dodatnu dokumentaciju koju čine ispunjeni Obrazac A s detaljnijim opisom programa/projekta, troškovnikom, dosadašnjim rezultatima i referencama voditelja, te ovjereno pismo namjere o održavanju izvannastavne aktivnosti od strane ovlaštene osobe za zastupanje prijavitelja (ravnatelja škole).

O odabiru prijavljenih odlučivat će peteročlano povjerenstvo sastavljeno od po jednog predstavnika HFS-a, HAVC-a, Vijeća HAVC-a, AZOO-a te mentora školske filmske družine koja je primjer dobre prakse.

Kako je objašnjeno u Uputama za prijavitelje, “prijavitelji su osnovne i srednje škole s područja Republike Hrvatske. Minimalni iznos prijave je 400,00 eura, a maksimalni 1.900,00 eura. Planirano je sufinanciranje do 30 ugovornih obveza. Za provedbu javnog poziva zadužen je Hrvatski filmski savez koji će sa školama potpisati ugovor o sufinanciranju programa/projekta. Škole se ugovorom obvezuju kroz svoj rad poticati filmsku pismenost i stvarati audiovizualni sadržaj kroz rad s djecom i mladima. Nakon potpisivanja ugovora prijavitelju će biti isplaćeno 80 posto dobivenih sredstava, a ostatak od 20 posto bit će doznačeno nakon realizacije programa/projekta po predanom i odobrenom izvještaju ugovorenih obveza (ispunjeni Obrazac B). Izvještaj o izvršenim obvezama predaje se najkasnije do 2. listopada 2023.”

Više informacija o Javnom pozivu, upute za prijavitelje i potrebne obrasce možete pronaći i preuzeti na internetskim stranicama Hrvatskog filmskog saveza ili Hrvatskog audiovizualnog centra.

Sva pitanja vezana uz prijavu na ovaj Javni poziv mogu se postaviti isključivo elektroničkim putem, slanjem upita na e-mail adresu hrvoje.selec@hfs.hr najkasnije do 7. travnja 2023. Odgovori na pojedine upite u najkraćem mogućem roku poslat će se izravno na adrese elektroničke pošte onih koji su pitanja postavili.

Filmski natječaj: Odnosi i prijateljstva – online i offline