Besplatne senzorne projekcije hrvatskog animiranog filma ‘Cvrčak i mravica’ održat će se 25. ožujka u 11 sati u Kinu Samobor, 1. travnja u 16 sati u Kinu Gaj u Vraždinu te 2. travnja u 11 sati u Kinu Tuškanac u Zagrebu i Kinu Velebit u Koprivnici

Izvor: Hrvatski filmski savez

Već sedmu godinu zaredom u kinima diljem Hrvatske odvija se program senzornih projekcija kojim se omogućava integracija djece s poteškoćama u razvoju, a kino postaje terapijsko mjesto. Specifičnost ovog programa je poštivanje dječje senzibilnosti i različitosti u sklopu prilagođenih kino-projekcija.

Pod motom “Kino dostupno svima”, senzorne projekcije omogućuju i djeci sa senzornim poremećajima da s roditeljima odlaze u kino, ali i brojnoj drugoj djeci kojoj ne odgovaraju zamračena kina, preglasni zvuk i sadržaj upitne kvalitete i poruka.

Senzorne projekcije: filmski doživljaj prilagođen djeci s teškoćama u razvoju

Projekcijski su programi koncipirani na način da okruženje u koje dolaze djeca bude senzorno optimalno, a filmovi su pažljivo odabrani kako bi bili senzorno prihvatljivi u auditivnom i vizualnom smislu.

U ovoj godini, besplatne senzorne projekcije održat će se i povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, koji se obilježava 2. travnja. U čak četiri kina u različitim će gradovima biti prikazan animirani film “Cvrčak i mravica” po sljedećem rasporedu projekcija:

  • Kino Samobor & POU Samobor – 25. ožujka u 11 sati
  • Kino Gaj, Varaždin – 1. travnja u 16 sati
  • Kino Tuškanac, Zagreb – 2. travnja u 11 sati
  • Kino Velebit, Koprivnica – 2. travnja u 11 sati

Cvrčak i Mravica predivna je priča o suživotu bučnih cvrčaka i radišnih mrava, priča koja afirmira različitost te ju promatra kao bogatstvo. Animirani film odiše inkluzivnim tonom kroz promoviranje i razumijevanje “drukčijeg” kao jednako vrijednog i važnog.

Prikladnost filma za senzornu projekciju očituje se u ugodnim bojama, sporijim izmjenama kadrova te ugodnoj glazbi. Poseban značaj ovog filma je u kratkim pjevnim songovima koje djeca vole i koji su lako pamtljivi. U ovom animiranom filmu nema jakih audiovizualnih efekata koji mogu djelovati provocirajuće za dječji senzorni sustav. Film je zbog svojih karakteristika prigodan i za djecu već od 3 godine te za djecu sa odstupanjima u senzornom području.

Svi zainteresirani za dolazak na projekcije mogu se javiti na mail senzorne@hfs.hr.

Cvrčak i mravica: hrvatski animirani film s preporukom MZO-a za osnovne škole

Koncept senzornih projekcija pokrenule su 2016. godine dr.sc. Eva Brlek, prof. reh., psihoterapeut i Sandra Malenica, prof. kroatistike i komparativne književnosti, a projekt su podržali Hrvatski audiovizualni centar i Grad Zagreb.

U projekt je uključeno još kina diljem Hrvatske, a informacije o projekcijama objavljuju se na stranicama Hrvatskog filmskog saveza, koji poziva sve gradove i kina da se uključe i podrže projekt te tako doprinesu integraciji djece s teškoćama u razvoju u lokalnu zajednicu.  Sve dodatne informacije možete saznati na adresi senzorne@hfs.hr