Prvi hrvatski dugometražni animirani film napravljen u tehnici 3D animacije ‘Cvrčak i mravica’ u kinima je tijekom prva 3 tjedna prikazivanja pogledalo više od 30 tisuća gledatelja. Film je dobio preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja za gledanje u sklopu nastavnog programa za osnovne škole, a dostupan je i metodički priručnik za nastavnike

Piše: Ana Dokler

Cvrčak Ket voli svirati sa svojim bendom i zabavljati bezbrižne kukce iz okolice. Na Cvrčelli zabava nikad ne prestaje, a zima je tek izmišljotina uštogljenih mrava i teoretičara zavjere. U blizini živi mravica Antoneta, u društvu posvećenom graditeljstvu, disciplini i radu. Glazba je strogo zabranjena. Kad se Ket i Antoneta sretnu, među njima se brzo razvija bliskost. Može li Antoneta spasiti cvrčke od zime prije nego što je prekasno?

To je radnja filma Cvrčak i mravica – prvog hrvatskog dugometražnog animiranog filma napravljenog u tehnici 3D animacije, koji se u kinima prikazuje od 5. siječnja 2023.

Prema podacima objavljenima na stranici Box Office.hr, do 25. siječnja ga je pogledalo 30.476 gledatelja i treći je najgledaniji film u hrvatskim kinima tijekom protekla tri tjedna.

Film je dobio preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske za gledanje u sklopu nastavnog programa za osnovne škole te se u kinima organiziraju i školske projekcije. Nastavnicima je za preuzimanje dostupan i metodički priručnik, po kojemu mogu raditi s učenicima nakon gledanja filma. Autorica metodičkog priručnika je profesorica hrvatskoga jezika Marina Zlatarić, koja je napisala i metodički priručnik uz film Kapa.

Redatelj filma je Luka Rukavina, čiji smo kratkometražni film Ne pričamo o vama nego o djeci iz 2015. predstavili na našem portalu. Zajedno s Ronom Žulj on potpisuje i scenarij filma.

Ne pričamo o vama nego o djeci

Film inspiriran poznatom Ezopovom basnom o cvrčku i mravu nastao je prema priči Darka Bakliže, koji je radio i na konceptu i dizajnu likova. U filmskoj ekipi bili su i animator Siniša Mataić, montažer Roman Cernjak, skladatelj Vjeran Šalamon, dizajnerica Jadranka Soviček Krpan, iliustrator i animator Manuel Šumberac te producent Dino Krpan.

Animiranim likovima glasove su dali glumci i pjevači Tara Thaller, Marko Petrić, Filip Vidović Jadranka Krajina, Katarina Madirazza, Dušan Bućan, Dražen Čuček, Damir Martinović Mrle, Luka Petrušić, Domagoj Janković, Ivan Đuričić, te Mladen Vasary.

Autor songova je Gordan Muratović, poznatiji kao Coco Mosqito. Pjesme iz filma dostupne su na streaming servisima, a za pjesmu Pjevati možeš i ti koju izvodi Tara Thaller objavljen je i videospot.

Glavni producent filma je tvrtka Diedra iz Zagreba, a koproducent Zagreb Film. Sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, a podržali su ga Potprogram MEDIA programa Kreativna Europa te Ministarstvo kulture i medija RH.

Kako nastaje animirani film: tradicionalna, stop i 3D animacija