U TV reportažama objavljenima u sklopu 11. VAFI & RAFI Festivala 4 animatorice opisuju proces izrade animiranog filma i objašnjavaju specifičnosti različitih vrsta animacije

Piše: Ana Dokler

11. VAFI & RAFI Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih, ove je godine, početkom lipnja, umjesto u kinu održan putem televizije i interneta, a dio je prebačen za jesen.

Najbolji animirani filmovi djece i mladih iz cijelog svijeta

U sklopu Festivala tako su objavljene i TV reportaže o različitim vrstama animacije.

Tradicionalna animacija

U reportaži o tradicionalnoj animaciji Jasminka Bijelić Ljubić, voditeljica Škole animiranog filma Čakovec, otkriva recept za dobar animirani film i objašnjava osnovne korake – od ideje, preko sinopsisa, scenarija, knjige snimanja u obliku stripa, izrade likova, do same animacije, odnosno crtanja pa skeniranja ili snimanja crteža na računalo, bojenja crteža, dodavanja pozadine te montaže i dodavanja glazbe.

Stop animacija

Animatorice Morana Bunić i Karla Skok objašnjavaju pak što je stop animacija i kako se svatko može u njoj okušati. „Za snimanje stop animacije kod kuće potrebno je nešto što bi se pomicalo pred kamerom, neka pozadina, kamera, koja može biti i mobitel ili tablet, i neka aplikacija ili program za stop animaciju“, poručuju.

3D animacija

Animatorica Mateja Štefinščak opisuje proces izrade 3D filma, koji se u početnim fazama ne razlikuje od filma u 2D animaciji, ali objašnjava i specifičnosti 3D animacije.

“Svatko se može pokušati baviti animacijom barem na jedan dan i vidjeti zanima li ga to. Ako ti se već taj prvi dan više ne da, onda znaš da to nije za tebe”, kaže Morana Bunić.

Ove reportaže mogu biti poticaj djeci i mladima da se samostalno okušaju u nekoj od tehnika, sudjeluju na radionici ili se upišu u neku od škola animiranog filma, a nastavnici ih mogu pokazati učenicima kada uče o animiranom filmu.

Video lekcija: Kako gledati animirani film