Božićni igrani film za djecu Kapa, nastao u koprodukciji Slovenije, Hrvatske, Luksemburga i Slovačke, do sada je u kinima pogledalo više od 22.500 gledatelja, a za obradu filma u okviru nastave besplatno je dostupna metodička priprema koju je kreirala profesorica hrvatskog jezika Marina Zlatarić

Izvor: HAVC

Kapa je uzbudljiva božićna filmska pustolovina za najmlađe. Izvrsna ekipa mladih i odraslih glumaca, među kojima jednu od glavnih uloga tumači Frano Mašković, donosi toplu priču o prijateljstvu, dobroti i univerzalnim ljudskim vrijednostima. Kroz elemente urnebesne komedije i božićne bajke, film na djeci primjeren način otvara neka važna pitanja o kojima se ne razgovara često.

Hrvatska koproducentica filma Marina Andree Škop naglašava da se u svim fazama nastanka filma vodilo računa o obrazovnoj komponenti. Nada se da će pedagoški djelatnici sa svojim razredima iskoristiti mogućnost školskih projekcija u kinima diljem Hrvatske. Na taj način, ne samo da će predblagdanske dane svojim učenicima učiniti zanimljivijima, nego će imati priliku filmski sadržaj obraditi kroz različite školske predmete.

“Film prati bogata metodička priprema za obradu u okviru nastave, koju je kreirala profesorica hrvatskog jezika Marina Zlatarić u okviru europskog projekta Moje malo kino. Riječ je o materijalu koji nudi brojne sadržaje, od motivacije, uputa za gledanje filma, preko zadataka pa do ishoda, a povezuje nekoliko školskih predmeta: Hrvatski jezik, Likovnu kulturu, Glazbenu kulturu, Sat razrednika i Vjeronauk”, naglasila je koproducentica Andree Škop.

Metodička priprema za obradu filma je besplatna i svima dostupna za preuzimanje na OVOJ POVEZNICI.

Film Kapa sniman je u Sloveniji, a sinkroniziran je na hrvatski jezik.

Ključevi filma: pitanja za dešifriranje svakog igranog filma

Režiju filma potpisuje Slobodan Maksimović, jedan od najpoznatijih filmskih i TV redatelja u Sloveniji. Ovo je njegov prvi film za djecu, nakon dva dugometražna, nekoliko kratkih, te mnoštva televizijskih serija. Snimanje se odvijalo u Ljubljani koja je ponudila božićnu kulisu, te dijelom u Zagrebu.

Film je nastao u koprodukciji Slovenije, Hrvatske, Luksemburga i Slovačke, a financiran je, između ostaloga, sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra te Hrvatske radiotelevizije.

Kapa se od 10. studenog prikazuje u kinima diljem Hrvatske, Slovenije, Luksemburga, Slovačke i Bosne i Hercegovine, a do sada ga je sveukupno pogledalo više od 22.500 ljudi. Film je do sada osvojio i dvije nagrade – proglašen je najboljim filmom po glasovima publike KinoKino festivala u Zagrebu te najboljim filmom Dječjeg programa Sarajevo Film Festivala.

Priručnik za korištenje filma u razrednoj i nastavi medijske kulture