Dječji žiri 12. KIKI festivala među 25 filmova iz 22 zemlje glavnu nagradu dodijelio je češkom igranom filmu ‘Rituali’, a posebne pohvale trima animiranim filmovima, kolumbijskom ‘Sikstina’, južnokorejskom ‘Pećina’ te češko-francuskom filmu ‘Guska’

Izvor: KIKI – međunarodni festival dječjeg filma

U Zaboku, Krapini i Mariji Bistrici od 4. do 13. listopada 2023. održan je 12. KIKI – međunarodni festival dječjeg filma u organizaciji Društva “Naša djeca” Zabok i Građanske organizacije za kulturu – GOKUL.

Filmovi za djecu iz 22 zemlje na 12. KIKI festivalu

Dječji žiri u sastavu Noella Tuđa, Karlo Lukavečki i Dino Balun među 25 filmova iz 22 zemlje svijeta odlučio je glavnu nagradu dodijeliti češkom igranom filmu Rituali, redatelja  Damiána Vondrášeka.

“Odlična gluma, kutevi snimanja, prikazi likova, stalan osjećaj napetosti i straha, realizam te scenografija i kostimografija su presudili u odabiru pobjedničkoga filma Rituali. Riječ je o filmu s odličnim glumcima koji su odlično odigrali svoje uloge te vrlo uvjerljivo predstavili radnju filma. Film govori o nasilju i pridruživanju djece/mladih bandama za zaštitu, no uz prethodnu incijaciju koju trebaju proći da bi mogli postati članovi bande. Zanimljiva je i tema problematične djece koja se okupljaju u bandu. Dinamika filma je dobro osmišljena te film gledatelja drži u napetosti i neizvjesnosti kako postaje sve napetiji, da bi se zatim sve smirilo. Osim kratkog video isječka s mobitela na početku, u filmu nema glazbe, samo zvukovi radnje i likova. Film ima odlično osmišljen tijek događaja te je vrlo poučan jer šalje važnu poruku mladim ljudima da razmisle je li vrijedno činiti loše stvari kako bi bili prihvaćeni u društvo. Uistinu nam se svidjelo što film nije bio na engleskom jeziku nego na češkom,” bilo je obrazloženje žirija.

Uz glavnu nagradu, posebne pohvale žirija dodijeljene su trima animiranim filmovima, kolumbijskom Sikstina Juana Camila Fonnegre, južnokorejskom Pećina Jinmana Kima i Jiyounga Chona te češko-francuskom filmu Guska Jana Mike.

Predfestivalska događanja 12. KIKI-ja realizirana su tijekom godine, a obuhvatila su radionicu “Kako gledati film” pod vodstvom filmskog kritičara Nine Kovačića, radionicu animacije “Krapina u srcu” pod vodstvom animatorice Ivane Bošnjak te radionicu stručnog usavršavanja učitelja i profesora za filmsko i medijsko opismenjavanje djece i mladih putem europske mreže CinEd pod vodstvom Borisa Bakala.

Poučite djecu kako gledati film

Dvanaestim izdanjem KIKI je još jednom potvrdio svoj moto “kina jednakosti” kroz vrsno odabrane filmove koji se na kreativan, estetski kvalitetan i edukativan način ne libe progovarati o važnim temama današnjice, čak i onima koje su još uvijek tabu teme. Interes za film potrebno je razvijati od najmlađe dobi, a manifestacije ovog tipa dragocjene su za razvoj naše kulture što potvrđuju brojne poruke zahvale, komentari mladih gledatelja i najave budućih dolazaka koje organizatorima pristižu iz škola i vrtića diljem Zagorja te pohvale na širenju KIKI-ja u ostale sredine – gradove i općine koje otvaraju svoja kina, zahvaljujući čemu su ove godine neke odgojno-obrazovne ustanove po prvi puta sudjelovale na KIKI festivalu.

Suorganizatori festivala su POU Krapina, POU Zabok, Općina Marija Bistrica i Kino Toplice, a festival KIKI je podržan od strane Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Zaboka, Krapinsko-zagorske županije te ostalih partnera (tvrtka SATO, Zagrebačka Banka).

Priručnik ‘Uvod u filmski jezik’ za osnovne i srednje škole