Dvanaesto izdanje međunarodnog festivala filmova za djecu KIKI održat će se u Zaboku, Krapini i Krapinskim Toplicama te u novootvorenom kinu u Mariji Bistrici. U natjecateljskom programu bit će prikazano 25 kratkometražnih filmova iz 22 zemlje, a o pobjedniku festivala odlučit će dječji žiri

Izvor: KIKI – međunarodni festival dječjeg filma

12. KIKI – međunarodni festival dječjeg filma održat će se 4. i 5. listopada u Zaboku te od 10. do 13. listopada u Krapini i Mariji Bistrici. Zbog preuređenja kino dvorane u Krapinskim Toplicama, Kiki festival će gostovati početkom studenog.

Kao i do sada, Međunarodni festival dječjeg filma ponovo u kina Hrvatskog zagorja donosi iznimno kvalitetan program filmova za djecu i mlade. Ove godine uobičajenim lokacijama u Zaboku, Krapini i Krapinskim Toplicama pridružit će se i novootvoreno kino u Mariji Bistrici. 

U glavnom, natjecateljskom programu ove će godine biti prikazano 25 kratkometražnih filmova iz 22 zemlje, a o pobjedniku festivala, kojem se uz novčanu nagradu dodjeljuje i trofej, odlučit će dječji žiri sastavljen od članova do 15 godina starosti.

I ovogodišnji animirani, igrani i dokumentarni filmovi otvaraju i pokrivaju pregršt tematika koje se ponekad čine teškima ili dalekima, a zapravo itekako primjenjivima i u našem kontekstu. Zbog lepeze tehnika i filmskih izražajnih sredstava, djeca različitih godišta u tim filmovima mogu prepoznati drugačije teme, za što je zaslužna sadržajna slojevitost, pa su tako filmovi na individualan način zanimljivi i najmlađima i najstarijima. No, budući da ni vremenski ni tematski svi ne mogu gledati sve, program je složen prema uzrastima od KIKI-ja 1 do KIKI-ja 5. Kako bi se potaklo aktivno i kritičko gledanje filmova, filmske projekcije bit će popraćene vođenim razgovorima s filmskim edukatorima, a ove će se godine u toj ulozi naći filmski kritičar Nino Kovačić

Središnjem festivalskom događanju u listopadu prethodio je niz predfestivalskih događanja. Tako je radionica “Kako gledati film” pod vodstvom filmskog kritičara Nine Kovačića održana u lipnju, a polaznici radionice učili su prepoznati razna filmska izražajna sredstva te kako argumentirano napisati filmsku kritiku. Tijekom ljetnih praznika organizirana je radionica animacije naziva “Krapina u srcu” pod vodstvom nagrađivane animatorice Ivane Bošnjak te krajem kolovoza u suradnji s organizacijom Bacači sjenki održana je radionica stručnog usavršavanja učitelja i profesora za filmsko i medijsko opismenjavanje djece i mladih putem europske mreže CinEd.

Priručnik za filmsku kritiku za učenike i nastavnike

Organizatori festivala, Građanska organizacija za kulturu – GOKUL i Društvo “Naša djeca” Zabok i ove su godine iz recentne svjetske produkcije odabrali najzanimljivije i najkvalitetnije filmove uz koje će djeca i mladi, ali i odrasla publika, po dvanaesti puta uživati u čarima koje pruža sedma umjetnost.

Suorganizatori festivala su POU Krapina, POU Zabok, Općina Marija Bistrica i Kino Toplice.

Kiki festival realiziran je uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Krapinsko-zagorske županije, Grada Zaboka, tvrtke SATO i Zagrebačke Banke. Godišnji program GOKUL-a podržava Zaklada “Kultura nova”.