61. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i 11. Smotra hrvatskog školskog filma održavaju se u Zagrebu, ali i online od 5. do 8. listopada 2023. Organiziraju ih Hrvatski filmski savez i Agencija za odgoj i obrazovanje u suorganizaciji s OŠ Marije Jurić Zagorke, Udrugom ZAG i Narodnim sveučilištem Dubrava

Izvor: Hrvatski filmski savez

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece najveća je i najstarija dječja filmska manifestacija u Hrvatskoj, a ove se godine održava istovremeno sa Smotrom hrvatskog školskog filma. Ove se filmske manifestacije namijenjene djeci i mladima održavaju u Zagrebu od 5. do 8. listopada 2023. Organizatori Revije i Smotre su Hrvatski filmski savez i Agencija za odgoj i obrazovanje, dok su suorganizatori OŠ Marije Jurić Zagorke, Udruga ZAG i Narodno sveučilište Dubrava.

Službeno otvaranje 61. Revije i 11. Smotre održat će se u četvrtak, 5. listopada u Narodnom sveučilištu Dubrava (Dječje kazalište Dubrava) s početkom u 17 sati. Sve projekcije održat će se u Zagrebu, dok će istovremeno biti dostupne i online.

Online projekcije mogu se pratiti na poveznici https://revijadjece.hfs.hr/online-projekcije-2023/, dok je programski raspored dostupan na: https://revijadjece.hfs.hr/programski-raspored/.

Za program ovogodišnje Revije prijavljeno je rekordnih 322 filma autora osnovnoškolskog uzrasta. U konkurenciju su odabrana 73 filma u 6 kategorija od kojih je 21 animiranih, 12 dokumentarnih, 11 igranih, 9 radioničkih i 13 filmova slobodnog stila te 7 TV reportaža. Filmove u konkurenciji Revije birali su filmska redateljica Dalija Dozet, filmska montažerka Ina Bijelić te filmski scenarist i redatelj Luka Rukavina.

Objavljeni rezultati selekcije za natjecateljski program 61. Revije i 11. Smotre

“Najviše su nas impresionirali filmovi u kojima se osjetila autentična dječja radoznalost, veselje i želja za stvaranjem. Bilo da su se bavili ozbiljnim temama kao što je vršnjačko zlostavljanje ili isključivo isprobavali nove tehnike snimanja i/ili animacije prelijepo je bilo vidjeti iskrene dječje glasove i čuti njihovo mišljenje i perspektivu. Primijetili smo kako je tema vršnjačkog online zlostavljanja i onečišćenja prirode dominirala. Pohvalno je kada film ima bitnu poruku, ali nije neophodno. Bitnije je iskreno prenijeti svoje mišljenje”, o ovogodišnjim filmovima rekla je Ina Bijelić.

O najboljim filmovima ove će godine odlučivati stručni ocjenjivački sud koji čine novinarka Maja Flego, vjerna pratiteljica dječjeg filmskog stvaralaštva i nekadašnja savjetnica u Uredu pravobraniteljice za djecu, zatim Simon Bogojević Narath, redatelj i animator, te redatelj Ivan Sikavica.

Uz stručni sud, o najboljim filmovima Revije odlučivat će i ocjenjivački sud djece. Njihov je zadatak pogledati sve filmove iz natjecateljskog programa i odlučiti koje će nagraditi. Ovogodišnji žiri djece čine učenici OŠ Marije Jurić Zagorke Zagreb, OŠ dr. Ante Starčevića Zagreb te polaznici Škole crtanog filma Dubrava (Narodno sveučilište Dubrava).

Najbolji filmovi osnovnoškolaca o online i offline prijateljstvima

U sklopu ovogodišnjih izdanja Revije i Smotre, programom je obuhvaćeno i predstavljanje monografije Filmski otok – 20 godina Ljetne škole filma Šipan, koje će se održati u subotu, 7. listopada u prostoru Kina Kinoteka s početkom u 16:45. U predstavljanju monografije sudjelovat će dr. sc. Ana Đordić, predsjednica HFS-a, Tatjana Aćimović, tajnica HFS-a i Miro Bronzić, koautor knjige i voditelj Škole filma Šipan.

“Uz rekordan broj prijava, izuzetno nas veseli udruživanje Revije i Smotre u veliku proslavu filmskog stvaralaštva djece i mladih. Broj filmova obuhvaćenih natjecateljskim programom, kao i sam broj prijava svjedoče ne samo o neumoljivoj energiji mladih filmaša, već i njihovih mentora, voditelja i učitelja. Svima se njima još jednom od srca zahvaljujemo što zajedno s nama njeguju ljubav prema filmskoj umjetnosti i medijskom stvaralaštvu već od školskih klupa. Veselimo se nadolazećem četverodnevnom filmskom druženju i što će upravo naš glavni grad biti domaćinom mladim filmskim kreativcima”, poručuju iz Hrvatskog filmskog saveza.

U slučaju da ne možete sudjelovati na besplatnim projekcijama u Zagrebu, Reviji i smotri možete se pridružiti i virtualno. Organizatori posebno pozivaju osnovnoškolce da im se priključe zajedno sa svojim mentoricama i mentorima te ostalim nastavnim osobljem u svojim osnovnim školama.

Više o Reviji možete pronaći na: https://revijadjece.hfs.hr/

Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i Smotru hrvatskog školskog filma organiziraju Hrvatski filmski savez i Agencija za odgoj i obrazovanje uz suorganizaciju OŠ Marije Jurić Zagorke, Udruge ZAG i  Narodnog sveučilišta Dubrava. Održavaju se pod pokroviteljstvom Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske zajednice tehničke kulture, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Grada Zagreba. Partneri u održavanju programa su Akademija dramske umjetnosti, Kino Kinoteka i Centar za kulturu i film Augusta Cesarca.

Priručnik ‘Uvod u filmski jezik’ za osnovne i srednje škole