Odgojiteljice Jelena Alpeza i Maja Radošević, školska knjižničarka Jasenka Marmilić i profesorica hrvatskog jezika i književnosti Silvia Vladić Vrban prve su dobitnice nagrade ‘Medijski Sokrat’ koje dodjeljuje Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu

Izvor: Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu

Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu na svečanoj je dodjeli u Hrvatskom državnom arhivu 4. listopada 2023. uručilo priznanja obrazovno-odgojnim djelatnicima za obrazovne aktivnosti održane u školskoj godini 2022./2023. u vrtićima i školama s ciljem medijskog odgajanja djece i mladih. Dobitnice nagrade “Medijski Sokrat” za predškolski odgoj su Jelena Alpeza i Maja Radošević, dobitnica nagrade u kategoriji osnovne škole je Jasenka Marmilić, a dobitnica u kategoriji srednje škole je Silvia Vladić Vrban. Dodjela nagrade organizirana je uz potporu Ureda za udruge Vlade RH.

Nagrade su uručili državni tajnik Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske Krešimir Partl, ravnateljica Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske Helena Beus te voditeljica Odjela za stručno-pedagoški nadzor i pomoćnica ravnateljice Agencije za odgoj i obrazovanje Gea Cetinić.

Predsjednica Odbora nagrade Medijski Sokrat Lana Ciboci Perša objasnila je kriterije za dodjelu nagrade: “Pri donošenju odluke vrednovali smo kvalitetu provedbenih materijala – od jasnoće programa, ishoda učenja, korištenih metoda poučavanja i aktivnog uključivanja samih učenika u provedbu aktivnosti do poticanja na kritičko razmišljanje, ali i medijskog stvaralaštva.” Poručila je i da je ulaganje u odgojno-obrazovne djelatnike ulaganje u svijet kakav želimo u budućnosti, a nagrada “Medijski Sokrat” samo je mali doprinos tome.

Natječaj za najboljeg učitelja medijske pismenosti u Hrvatskoj

Dodjeli su prisustvovali i brojni drugi uzvanici, uključujući predstavnike Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, zaklade Hrvatska za djecu te Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade.

Iako je ovo tek prva godina dodjeljivanja nagrade, pristiglo je ukupno 55 prijava. Među njima, bilo je 15 prijava za aktivnosti u predškolskim ustanovama, 23 prijave za aktivnosti u osnovnim školama i 17 prijava za provedbu aktivnosti u srednjim školama. Pristigle su prijave iz cijele Hrvatske – od juga Dalmacije do Istre i Kvarnera preko središnje Hrvatske do Slavonije i Baranje.

Odgojno-obrazovni djelatnici mogli su se prijaviti sami ili su to za njih mogli učiniti njihovi ravnatelji. “Iz brojnih pisama koje su pisali upravo ravnatelji može se vidjeti koliko i oni sami prepoznaju važnost medijskog obrazovanja u svojim odgojno-obrazovnim ustanovama te koliko je važno da i odgojitelji, i učitelji i stručni suradnici, imaju njihovu potporu u provedbi aktivnosti”, istaknula je Lana Ciboci Perša.

O svim pristiglim prijavama odlučivao je Odbor koji je činilo pet članova: prof. dr. sc. Tamara Gazdić-Alerić i izv. prof. Marina Gabelica s Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, potom predsjednik prof. dr. sc. Danijel Labaš, potpredsjednik prof. dr. sc. Igor Kanižaj te potpredsjednica Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu doc. dr. sc. Lana Ciboci Perša.

Dobitnice nagrade za predškolski odgoj, Jelena Alpeza i Maja Radošević, zaposlene u DV Pčelica u Zagrebu, u svom su radu iskazale izrazitu kreativnost i inovativnost u području fotografije i fotografskog stvaralaštva. Kreativnom primjenom fotografije i digitalnih medija pozitivno su djelovale na razvoj medijske pismenosti i medijskih kompetencija djece rane i predškolske dobi, odgojitelja, roditelja i šire zajednice.

Jasenka Marmilić, stručna suradnica knjižničarka, zaposlena na pola radnoga vremena u OŠ Antuna Mihanovića Petrovsko, dobitnica je Medijskog Sokrata u kategoriji osnovnih škola. Kroz projekt Digitalni građani provela je 16 edukativnih radionica, s naglaskom na sigurnost djece na internetu, zaštitu privatnosti i prevenciju elektroničkog nasilja, a kroz koje je učenike poticala na kritičko razmišljanje, ali i stvaranje medijskih sadržaja.

Dobitnica Medijskog Sokrata u kategoriji srednjih škola, Silvia Vladić Vrban, profesorica je hrvatskog jezika i književnosti u Obrtničkoj i industrijskoj graditeljskoj školi u Zagrebu. Kroz svoje izvannastavne aktivnosti iz područja medijske pismenosti u isto je vrijeme promovirala kritičko vrednovanje, ali i stvaranje medijskog sadržaja, čak i u vrlo zahtjevnim formama poput podcasta Majstori Školske televizije. Aktivnosti planira i temelji na znanstvenim istraživanjima koje provodi na razini škole, a povjerenstvo je posebno istaknulo njen angažman u razvoju školskog lista Majstori, My Story. Profesorica Vladić Vrban vrlo uspješno medijsku pismenost promovira i kroz filmsko stvaralaštvo u strukovnoj školi.

Više o nagradi “Medijski Sokrat” pročitajte OVDJE

Obrazovni materijali za preuzimanje