Od 28. listopada do 29. studenog 2023. nastavnici mogu sudjelovati na Maloj školi medijske kulture u organizaciji Kino kluba Split te kroz predavanja i praktične radionice usavršiti svoja znanja i razumijevanje audiovizualnih medija kako bi ih uklopili u nastavne i izvannastavne aktivnosti

Izvor: Kino klub Split

Kino klub Split poziva sve zainteresirane nastavnike/ice i profesore/ice hrvatskog jezika i književnosti, likovne kulture i likovne umjetnosti u osnovnim i srednjim školama, koji/e žele steći ili usavršiti svoja znanja i razumijevanje audiovizualnih medija te ih kasnije uklopiti u nastavne i izvannastavne aktivnosti u školama i svakodnevni rad s djecom i mladima, da se prijave na šesto izdanje Male škole medijske kulture (MŠMK).

Cijeli program odvijat će se od 28. listopada do 29. studenog 2023. u prostorijama Kino kluba Split, u Ulici slobode 28, te na terenu po potrebi. Planirano je da se predavanja održavaju ponedjeljkom i srijedom u večernjim terminima, a praktične radionice vikendom. Točan raspored bit će javljen odabranim polaznicima naknadno.

Priručnik ‘Uvod u filmski jezik’ za osnovne i srednje škole

Kao i do sada, MŠMK kao izvaninstitucionalni obrazovni program provodit će se kroz nekoliko međusobno povezanih predavanja i radionica okupljajući stručnjake i polaznike koji će, osim teorijskih predavanja, savladati kako praktično raditi kratka audiovizualna djela, filmove i animirane filmove s mladima i djecom.

Program MŠMK sastoji se od predavanja iz područja teorije audiovizualnih medija, povijesti i analize filma, te radioničkog praktičnog programa, koji obuhvaća radionicu snimanja, animacije i montaže. Mentori/ce na programu su Joško Jerončić, Dora Baras, Ivana Rupić, Boris Poljak i Natko Stipaničev. U sklopu škole pokazat će se i filmovi nastali u produkcijama na različitim radionicama s djecom i mladima.

Od prošle godine, škola je obogaćena i dodatnim predavanjima u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom, koja će biti otvorena za javnost uz prijavu. Održat će ih dr.sc. Ana Đordić, Jelena Modrić i Ivana Rupića pokrit će iduće teme: Analiza filma, Analiza i interpretacija filma u nastavi, European film factory i Filmska nastava te Metodologija rada u nastavi.

Za sudjelovanje u čitavom programu MŠMK-a potrebna je prijava do 20. listopada putem prijavnog obrasca. Sudjelovanje u programu je besplatno.

Broj polaznika je ograničen i u slučaju povećanog interesa, selekcija će se vršiti na osnovu motivacijskog pisma.

Dodatne informacije dostupne su slanjem upita na msmk@kinoklubsplit.hr ili pozivom na 097 612 6766 (Dragutin).

Rad Kino kluba Split podržavaju Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Hrvatski audiovizualni centar, Grad Split i Zaklada Kultura nova. Program podržavaju Hrvatski audiovizualni centar i Agencija za elektroničke medije. Program se održava u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom i Agencijom za odgoj i obrazovanje. 

Besplatna edukacija: Metodika nastave filmskog scenarija