Istraživanje EU Kids Online Hrvatska pokazalo je da se 14% djece od 9 do 17 godina susrelo uživo s osobom koju su upoznali internetu. Glavni je izazov takvih susreta to što dijete zapravo ne zna s kim će se susresti  

Izvor: Lana Ciboci, Igor Kanižaj, Danijel Labaš, Razgovarajmo o životu s druge strane ekrana

Osim što na internetu komuniciraju s poznatim osobama, prijateljima i vršnjacima, djeca i mladi komuniciraju i s nepoznatim osobama. Istraživanje EU Kids Online Hrvatska pokazalo je da se 14% djece (od 9 do 17 godina) susrelo uživo s osobom koju su upoznali na internetu, pri čemu takve aktivnosti rastu s dobi jer je u ovoj skupini najviše djece od 15 do 17 godina (26,8%) (Ciboci i sur., 2020: 20). Zašto djeca odlaze na susrete s osobama koje upoznaju na internetu i koje su potencijalne prijetnje takvih aktivnosti tema je ove radionice.

Naš online život, o kojem roditelji ništa ne znaju – pobjednici natječaja

Svaki bi roditelj vjerojatno volio znati gdje se i s kim se nalazi njegovo dijete. Hoće li vam biti lakše ako dijete ode na susret s nepoznatom osobom pa vam to kaže kad se vrati sa susreta ili da ode na susret, ali vam nikada ne kaže za njega? Većina susreta s osobama koje upoznaju u virtualnom svijetu bezazlena je (prijatelji iz škole koje još nisu upoznali, prijatelji iz kvarta, netko tko se bavi sličnim hobijem, aktivnostima, putovanjima), no postoji i značajan broj primjera koji pokazuju kako takvi susreti mogu loše završiti.

Radni zadatak

Radionica je primjerena za djecu od 13 do 18 godina

Susreti s osobama koje su upoznali online djeci su jako primamljivi, primarno ako je riječ o osobi koja im se svidjela temeljem prethodnog dopisivanja ili bilo kojeg drugog oblika mrežne komunikacije. No glavni je izazov takvih susreta to što dijete zapravo ne zna s kim se susreće do samog trenutka kada se sretnu uživo. U takvim situacijama, što nam pokazuju iskustvo i podaci, postoje razlozi za zabrinutost, pogotovo ako se susretnu s osobama koje su se lažno predstavile. Evo stoga temeljnih pitanja i prilika za razgovor s djetetom:

1. Što bi napravio/napravila kada bi ti se javio neki mladi uspješni dečko/djevojka i rekao/rekla kako je oduševljen/oduševljena s tobom te da te želi upoznati?

2. Kako možeš provjeriti njegov/njezin identitet?

3. Hoćeš li na bilo koji način pokušati saznati postoji li ta osoba zaista ili je možda riječ o lažnom profilu? Možda te netko želi prevariti, pa čak i vršnjaci.

Kreiranje lažnih profila i lažno predstavljanje

4. Koja je moguća motivacija za tu osobu: zašto bi se htjela susresti s tobom?

5. Što je dobro, a što loše što se može dogoditi na tom susretu?

6. Hoćeš li povesti prijatelja/prijateljicu ili ćeš otići sam/sama?

7. Znam da jedan dio tvojih vršnjaka uopće ne kaže roditeljima o takvim susretima jer se možda boje reakcije, ali volio/voljela bih da kažeš – ako ne meni, onda mami/tati/ bratu/sestri…

Zajedno pogledajte ovaj video: Susret s nepoznatom osobom na kanalu YouTube.

8. Raspravite sa svojim djetetom što bi napravilo da se nađe u sličnoj situaciji kao dijete u ovom primjeru.

9. Što ćeš napraviti ako shvatiš da se sve odvija u krivom smjeru i da te netko nasamario?

Ne zaboravite! Sjajna je prilika za razgovor o ovakvim temama dok ste na putu, u autu, dok hodate ili provodite neku drugu aktivnost zajedno. Svega nekoliko navedenih pitanja može biti jako važno i nemojte se dvoumiti oko toga treba li ili ne treba započeti ovaj razgovor.

Priručnik s radionicama koje možete s djecom provoditi kod kuće

Foto: cottonbro from Pexels