Tko su hakeri? Jesu li pozitivci ili negativci? Trebaju li vam uistinu vanserijske računalne vještine za hakiranje? Kako se zaštiti od hakerskih napada i otkud sve prijeti opasnost? Ovo su samo neka od pitanja na koja pokušava odgovoriti knjiga ‘Hakeri – O čemu je riječ?’

Piše: Marija Lalić

Knjiga Hakeri – O čemu je riječ? u izdanju Školske knjige dio je serije What’s the issue britanskog izdavača The Quarto Group. Cijeli serijal donosi niz naslova koji pokušavaju na jednostavan i razigran način osnovnoškolcima (i starijima) objasniti složene pojmove poput lažnih vijesti ili klimatskih promjena.

Vježbe, igre i kvizovi za učenje o dezinformacijama

Autor ovih knjiga, Tom Jackson, je publicist specijaliziran za tehnologiju i znanost, a kroz svoj rad se trudi različite činjenice na zanimljiv i razumljiv način prenijeti svima, bez obzira na dob i obrazovni status. Sva izdanja imaju oznaku 11+ koja nagovještava kojem uzrastu su namijenjena, a odlikuje ih i atraktivan vizualan izgled s duhovitim ilustracijama Christine Guitan.

U serijalu O čemu je riječ? autor odabire pojmove za koje smo svi čuli, o kojima svatko zna ponešto i ima nekakav stav, no pitanje je na kojim i kakvim činjenicama se taj stav temelji. Jedna od takvih tema su i hakeri.

Ovi računalni entuzijasti s različitim motivima i namjerama u popularnu kulturu na velika vrata ulaze 80-ih i 90-ih kroz holivudske filmove poput Trona, Ratnih igara, Hakera ili Matrixa koji nas uvode u svijet hakerske kulture i sukob između tzv. bijelih hakera (pozitivaca) i crackera (zlonamjernika).

Danas hakere uglavnom prati loš glas. Pažnju medija obično privlače crackeri čija aktivnost puni stranice crnih kronika, dok bijeli hakeri ustaju u pozadini događaja, bez zasluženog priznanja javnosti.

Kako bi razbio mitove o hakerima koji dominiraju medijima, Jackson kreće od samog početka i upoznaje čitatelje s hakerskom kulturom i etikom, ali i sa složenim svijetom računalnih i informacijskih tehnologija čije određene segmente prosječan korisnik teško može u potpunosti razumjeti. Knjiga nudi niz jednostavnih definicija složenih pojmova, od samog hakiranja do mrežne neutralnosti, ekonomije pažnje i kriptovaluta, a sve je potkrepljeno zabavnim anegdotama i ilustrativnim primjerima.

Snimka predavanja o ekonomiji pažnje, dezinformacijama i ratu u Ukrajini

Puno prije razvoja računalnih tehnologija i interneta, kreativni pojedinci smišljali su kako da iskrive pravila i smisle nove načine na koji lakše/brže/bolje mogu odraditi određene zadatke. Stoga se i autor ove knjige, prije nego što prijeđe na temu hakiranja kako ga shvaćamo danas, bavi kodiranjem i prvim razbijačima kodova kroz niz zanimljivih crtica iz povijesti (Cezarova šifra, šifra škotske kraljice Marije).

Potom slijedi kratki pregled razvoja interneta te prvih pokušaja hakiranja ove tehnologije, koja je od samog početke bila izložena raznim napadima.

Razvojem mrežne tehnologije, razvija se i hakerska kultura kakvu danas poznajemo. Jackson u knjizi čitatelje upoznaje s različitim načinima hakiranja i internetskim prevarama, kao i s hakerskom kulturom, etikom i žargonom, ali i s Haktivizomom, Anonymousima i Wikileaksom pokušavajući hakere i njihove aktivnosti predstaviti iz različitih perspektiva.

Osim hakerima, ova knjiga se bavi i osnovnim pojmovima medijske pismenosti, kao što su zaštita osobnih podataka, ekonomija pozornosti, lažne vijesti i kibernetičko ratovanje, ali i otvara važna  pitanja vezana uz razvoj tehnologija i interneta stvari, potičući čitatelje na razmišljanje i raspravu.

Knjigu bismo preporučili svima koji žele znati više o tome kako suvremene tehnologije funkcioniraju, koje opasnosti prijete u online svijetu i kako se zaštititi, kao i onima koji traže jednostavno pojašnjenje za poprilično složene pojmove.

Go viral! – edukativna online igra o dezinformacijama na hrvatskom