U online igri Go Viral! igrač treba dobiti što više lajkova za svoje manipulativne objave služeći se tipičnim trikovima širitelja dezinformacija. Igra tako služi kao ‘cjepivo protiv dezinformacija’ jer omogućuje igračima da ih prepoznaju kada se susretnu s njima u stvarnosti

Piše: Ana Dokler

U suradnji s Britanskim veleposlanstvom u Zagrebu, medijskapismenost.hr vam predstavlja hrvatsku verziju besplatne edukativne online igre Go Viral! koju su razvili znanstvenici sa Sveučilišta u Cambridgeu u suradnji s nizozemskom organizacijom DROG i britanskom Vladom, s ciljem zaštite ljudi od dezinformacija vezanih uz COVID-19.

Što je infodemija i kako se u njoj snaći?

Riječ je o petominutnoj igri u kojoj igrač treba dobiti što više lajkova za svoje manipulativne objave, odnosno učiniti ih viralnima. Pritom se služi tipičnim trikovima širitelja dezinformacija – jezikom nabijenim emocijama kako bi se potaknuo bijes ili strah, citiranjem lažnih stručnjaka kako bi se diskreditirale stvarne vijesti, a lažne tvrdnje djelovale uvjerljivije te izmišljanjem ili širenjem već postojećih teorija zavjere. Igra pokazuje i kako se video zapisi snimljeni u sasvim drugom kontektu koriste da bi dali kredibilitet dezinformacijama te kako se mogu brzo proširiti društvenim mrežama pa i završiti u ozbiljnim medijima. Igrač se također upoznaje s tipičnim reakcijama kada fact-checking organizacije raskrinkaju neku dezinformaciju.

Poput igara Bad News i Troll Factory, o kojima smo već pisali, a u kojima igrač također preuzima ulogu kreatora lažnih vijesti, igra Go viral! temelji se na teoriji inokulacije ili cijepljenja. “Imunitet” na lažne informacije i manipulacije stvara se upravo upoznavanjem i primjenom tehnika koje se inače koriste u dezinformacijskim kampanjama. Igra tako služi kao “cjepivo protiv dezinformacija” jer omogućuje igračima da ih prepoznaju kada se susretnu s njima u stvarnosti. Istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta u Cambridgeu pokazalo je da samo jedno igranje ovakve igre smanjuje podložnost dezinformacijama i da “imunitet” traje oko tri mjeseca.

Online igra u kojoj postajete majstor lažnih vijesti

Preporučena dob za igru Go Viral! je 15+, tako da se može korisiti i u radu sa srednjoškolcima. Pored očite prednosti u odnosu na ostale slične igre – da je jedina dostupna i na hrvatskom jeziku, ova je igra prikladna za korištenje u učionici jer ju je moguće proći za samo 5 do 7 minuta na pametnom telefonu, tabletu ili računalu, a i bavi se aktualnom temom – dezinformacijama vezanima uz COVID-19.

“Lažne vijesti mogu putovati brže i prodrijeti dublje od istine. Fact-checking, to jest provjera činjenica je važna, no dolazi prekasno, kad su se laži već proširile poput virusa”, kaže Sander van der Linden, profesor socijalne psihologije na Cambridgeu i voditelj ovog projekta kojem je cilj preventivno razotkrovanje dezinformacija.

“Koristeći simulirani okoliš kako bismo pokazali kako se proizvode dezinformacije, možemo te dezinformacije demistificirati i pomoći ljudima razlikovati činjenice od izmišljotina“, rekao je Jon Rootenbeek, istraživač na Odsjeku za psihologiju Sveučilišta u Cambridgeu i jedan od autora igre Go Viral!.

Prenosimo vam i prilog Televizije Student o ovoj igri:

Odigrajte igru Go Viral!

Igri možete pristupiti i preko portala medijskapismenost.hr.

Vježbe, igre i kvizovi za učenje o dezinformacijama