Projekcijom filma ‘Povjerenje’ Matije Benića i dodjelom nagrada mladim filmašima zatvoreni su 26. Filmska revija mladeži i 14. Four River Film Festival, održani od 7. do 11. rujna u Karlovcu, u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac

Izvor: Hrvatski filmski savez

Posljednja projekcija filmski bogatog tjedna u Karlovcu održana je u petak 10. rujna u Dnevnom boravku na Mrežnici. Prikazan je film Povjerenje redatelja Matije Benića, koji je premijeru imao na nedavno završenom Pulskom Filmskom Festivalu. Matija Benić  filmove snima od malih nogu te je osvojio nekoliko nagrada na festivalima za mlade, uključujući nagradu za najbolju režiju na Four River Film Festivalu u Karlovcu 2019.

Kroz pet festivalskih večeri građani Karlovca i Karlovačke županije imali su priliku pogledati četiri hrvatska dugometražna igrana filma uz gostovanja redatelja i ekipe filmova Murina redateljice Antonete Alamat Kusijanović, Ljubav oko svijeta Anđele i Davora Rostuhara, Lihvar u režiji Nemanje Ćeranića te Povjerenje u režiji Matije Benića.

Murina, Ljubav oko svijeta, Lihvar i Povjerenje na najljepšim kino lokacijama

Osim na projekcijama filmova, publika je imala prilike uživati i u bogatom rasporedu edukativnih programa, rasprava i predstavljanja, a u srijedu je u suradnji s Gradskom knjižnicom “Ivan Goran Kovačić” Davor Rostuhar predstavio svoju knjigu Ljubav oko svijeta te su posjetitelji mogli pogledati i pripadajuću izložbu fotografija.

Dok je karlovačka publika svaki dan vjerno pratila natjecateljski program i večernje projekcije, zabilježen je i veliki odaziv online publike. Tako je ove godine preko 10.000 korisnika pogledalo filmove iz natjecateljskog programa.

Dodjelu nagrada karlovačka publika pratila je u subotu 11. rujna uživo u Urbanom parku Hrvatskog doma, a svi koji žele, snimku mogu pogledati na poveznici.

Gand Prix osvojio je španjolski film Zalij mi cvijeće u režiji Jordi Sanz uz obrazloženje žirija da je ovo jedan ozbiljan pristup intimnoj temi koja je ispričana preciznim autentičnim i pronicljivim filmskim sredstvima.  Nagrada publike otišla je filmu Pisac čiju režiju potpisuju učenici Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju iz Zagreba. Žutu zastavu koja se dodjeljuje filmu koji svojim temama i pričama najuspješnije i najuvjerljivije osuđuje nasilje, primio je film Pokreni solidarnost Medicinske škole Osijek. 

Popis svih nagrada možete pronaći ovdje.

O nagradama Revije i Festivala odlučivao je stručni žiri u sastavu Matea Milić – producentica Svjetskog festivala animiranog filma – Animafest Zagreb, Hrvoje Mršić, montažer i Nemanja Ćeranić, redatelj. Zajedno s njima o nagradama je odlučivao i žiri mladih, to jest žiri srednjoškolaca.

Filmovi su ove godine do četiri rijeke pristigli sa svih kontinenata iz čak preko 50 zemalja svijeta. Broj prijava (1.415 filmova sveukupno) koji raste iz godine u godinu, unatoč nepovoljnim i kriznim događanjima u svijetu, svjedoči o velikom interesu mladih filmaša za ove filmske događaje, kako u regiji, tako i na međunarodnoj razini.

Kako bi festivalsko raspoloženje barem malo nastavilo, dodatne online projekcije nagrađenih filmova mogu se pogledati do 20. rujna na ovoj poveznici.

Mladi filmaši iz Hrvatske i svijeta aktivni su i u pandemiji

Po završetku ovogodišnjeg programa, organizatori se već pripremaju za nadolazeće izdanje, u nadi da će mladi iz cijelog svijeta ponovno uživo zažutjeti Karlovac te prisustvovati 27. Filmskoj reviji mladeži i 15. FourRiver Film Festivalu od 6. do 10. rujna 2022.