U sklopu 26. Filmske revije mladeži i 14. Four River Film Festivala karlovačka publika ima prilike na najljepšim kino lokacijama uz rijeke pogledati četiri filma o kojima ovog ljeta svi pričaju

Izvor: Hrvatski filmski savez

U Karlovcu se od 7. do 11. rujna održava 26. Filmska revija mladeži i 14. Four River Film Festival, a uz natjecateljski program karlovačku publiku očekuje bogat večernji program na najljepšim kino lokacijama: obalama Korane, Mrežnice, Dobre i Kupe – svake večeri na drugoj rijeci. Osim u Karlovcu (Korana), ove godine filmska druženja organizirana su i u Dugoj Resi (Mrežnica) i Ozlju (Kupa), ali i  sjajnim novim lokacijama u Karlovačkoj županiji.

Mladi filmaši iz Hrvatske i svijeta aktivni su i u pandemiji

Festival će u utorak 7. rujna u 20 sati na Foginovom kupalištu u Karlovcu otvoriti projekcija filma Murina, dugometražnog prvijenca redateljice Antonete Alamat Kusijanović koji će na rijeku Koranu doplivati iz Cannesa gdje je nagrađen Zlatnom kamerom (Camera d’Or) kao najbolji debitantski film u konkurenciji festivala. Murina prati napeti odnos šesnaestogodišnje Julije i autoritarnog oca Ante koji počinje pucati kada u njihov dom na otoku stigne stari obiteljski prijatelj. Dok je otac zaokupljen pokušajima da s njim sklopi posao života, karizmatični gost Juliji otvara sve više prostora slobode te u njoj budi revolt prema roditeljima. Tijekom jednog vikenda ispunjenog velikim očekivanjima, Julija uvlači obitelj u opasni vrtlog strasti i nasilja. Film će predstaviti Vladimir Gojun, montažer filma i Laura Pribanić koja je svoje prve festivalske filmske korake učinila upravo na Four River Film Festivalu. Laura je na filmu Murina radila u sektoru produkcije, a predstavit će se u sklopu festivala kroz program “Žuti reflektor” u kojem se prati daljnji profesionalni razvoj srednjoškolskih filmaša. Neki završe u tim vodama, dok neke karijera odvede u drugom, ali jednako uspješnom smjeru.

U srijedu, 8. rujna u 20:30 sati na rijeci Korani na Foginovom kupalištu  bit će prikazan najtraženiji domaći dokumentarac ove godine Ljubav oko svijeta Anđele i Davora Rostuhara koji prikazuje 33 različite priče o ljubavi i braku, izazovima i borbama, usponima i padovima, stvarajući jedinstvenu ljubavnu priču koja podsjeća kako ljubav nikada ne može biti jednostavna i kako je, istovremeno, tek nekoliko stvari na Zemlji jednostavno poput ljubavi. Bračni par Rostuhar dokumentarni film snimio je na svom jednogodišnjem putovanju tijekom kojeg su posjetili 33 države na šest kontinenata te o ljubavi razgovarali s više od 200 ljudi. Prije ovog dokumentarca u programu “Žuti reflektor” predstavit će se film Škola koja (ne) postoji u režiji Karla Gagulića. Film je priča o neobičnom poslovanju jedne privatne škole u Zagrebu.

U četvrtak, 9. rujna na Gradskom kupalištu u Ozlju u 20:30 sati će biti prikazan film Lihvar u režiji Nemanje Ćeranića. Nemanja Ćeranić mladi je redatelj koji će s producentom filma, Aljošom Ćeranićem predstaviti film o lihvaru u malom srpskom gradu. Lihvar, bivši boksač, pripada staroj gardi, shvaća da su se vremena promijenila i da posao posudbe novca nije ono što je nekada bio. Prije projekcije filma u programu “Žuti reflektor” gledat će se film Bambiland u režiji Danila Stanimirovića. Danilo je sa svojim Bambilandom obišao brojne festivale i osvojio srca publike, a film govori o ostacima zabavnog parka sina Slobodana Miloševića. Danilo je prije tri godine upravo sa scenarijem ovog filma pobijedio na Four River Film Festivalu na Pack&Pitchu.

Zadnja projekcija je u petak, 10. rujna u 20:30 sati na rijeci Mrežnici, u Dnevnom boravku na Mrežnici, a bit će prikazan film Povjerenje, dugometražni prvijenac u režiji Matije Benića koji je svoju premijeru imao na Pula Film Festivalu. Film prikazuje Varaždin 2025. godine za vrijeme velikog štrajka Čistoće. Pratimo glavnog lika, Krstu, koji radi u misterioznoj Agenciji, organizaciji u kojoj možete unajmiti ljude da vas slušaju. Na jednom od tih saslušanja Krsto saznaje da čovjek drži djevojku zarobljenu u podrumu te ju on odluči spasiti. U programu “Žuti reflektor” bit će pak prikazan Matijin film Antikorupcijski atom. Koliko je učenika prepisalo zadaću od nekog? Koliko ih je pomoglo kolegi na testu? Koliko ih je spremno pokušati varati na državnoj maturi? Ti, a i razni drugi zanimljivi odgovori nalaze se u Antikorupcijskom atomu.

Raspored ovogodišnjeg Festivala i Revije provjerite na poveznici: https://frff.com.hr/screening-schedule/

Mediji i moji osjećaji: najbolji filmovi srednjoškolaca