Filteri i roditeljska zašita mogu biti od pomoći, no još je važnije biti uz djecu i razgovarati s njima dok surfaju internetom ili igraju online igre, kako bi naučili kako sigurno koristiti internet

Piše: Ana Dokler

Djeca vole tehnologiju i brzo se nauče služiti igračim konzolama i uređajima osjetljivima na dodir, poput pametnih telefona i tableta, kao i surfati internetom i igrati online igre. Istraživanje o predškolskoj djeci pred malim ekranima, koje su proveli Poliklinika za zaštitu djece Grada Zagreba i Hrabri telefon, pokazalo je da 45 posto predškolske djece u Hrvatskoj samostalno koristi internet, a čak četvrtina roditelja svojim predškolcima ne postavlja pravila vezano uz korištenje elektroničkih uređaja.

Rezultati istraživanja: Kako hrvatski predškolci provode vrijeme uz ekrane

Čini se da su i roditeljima potrebne smjernice kako bi mogli bolje usmjeravati svoju djecu na internetu. Zato vam prenosimo odgovore na najčešća pitanja i savjete za sigurno korištenje interneta namijenjene roditeljima djece u predškolskoj dobi, koje je pripremila britanska organizacija posvećena sigurnosti na internetu Childnet International:

Odakle početi?

Najbolji put do sigurnog korištenja interneta u obitelji, kao i do razumijevanja kako djeca koriste internet je zajedničko korištenje interneta. Ključ je u aktivnom angažmanu i razgovoru s djecom. Budite pozitivni, prihvatite i vi tehnologije u kojima vaša djeca uživaju i potražite obiteljske aktivnosti i igre. Posvetite vrijeme istraživanju igara i usluga koje vaša djeca koriste, ili žele koristiti, i njihovih sigurnosnih značajki. Tako ćete bolje razumijeti različite načine na koje se djeca služe tehnologijom i osjećat ćete više samopouzdanja.

Dobar početak s medijima – vodič za roditelje djece od 0 do 6 godina

Trebam li postaviti pravila?

Jednako kao što postavljate pravila u drugim područjima života vaše djece, utvrdite svoja očekivanja vezana za njihove online aktivnosti. Sastavljanje obiteljskog ugovora može biti vrijedan korak, a možete dogovoriti koliko vremena djeca smiju provesti na internetu, koje stranice mogu posjećivati i kako se trebaju ponašati. Najbolje je dogovoriti pravila na početku, kako biste i vi i djeca bili svjesni postavljenih granica.

Kako nadzirati dijete?

Držanje računala u dijelu kuće ili stana u kojem većina članova obitelji provodi najviše vremena, poput kuhinje ili dnevnog boravka, može biti od pomoći. Tako ćete lakše biti uključeni kad djeca koriste tehnologiju. Imajte na umu da se internetu može pristupiti i s brojnih prijenosnih uređaja, poput pametnih telefona, tableta i igračih konzola i potrudite se da i njih djeca koriste pod vašim nadzorom.

Koliko vremena je previše?

Djeca mogu biti vrlo entuzijastična kad je riječ o korištenju tehnologije. Često je izazov iskoristiti ovaj entuzijazam na pozitivan način i održati ravnotežu s drugim važnim područjima života i razvoja. Neke od strategija za upravljanje vremenom na internetu uključuju dogovaranje vremenskih ograničenja, planiranje tjednog rasporeda za zajedničko korštenje interneta te micanje prijenosnih uređaja iz dječje sobe tijekom noći.

Preuzmite dječji dnevnik korištenja medija

Postoje li neki korisni alati?

Postoje besplatne roditeljske zaštite i filteri, koji vam mogu pomoći u postavljanju granica, ali ćete ih uglavnom morati sami uključiti. Provjerite što vam je od toga dostupno kod vašeg mobilnog operatera, pružatelja usluge interneta, odnosno proizvođača uređaja (primjerice igrače konzole). Filteri postoje i na pojedinim internetskim stranicama i uslugama, poput YouTubea i Googlea. To je dobar početak, no filteri i roditeljske zaštite nisu 100 posto učinkoviti. Najbolje je kombinirati ih sa stvarnim roditeljskim nadzorom i angažmanom, kako bi djeca naučila kako sigurno koristiti internet. Kako djeca rastu, tako se mijenjaju i njihove potrebe pa je dobro povremeno prilagoditi postavke ovih filtera.

Kakve savjete dati djetetu?

Razgovarajte s djetetom o tome zašto je važno da odmah kaže nekoj odrasloj osobi ako ga nešto, ili netko na internetu uznemiri. Pobrinite se da vaša djeca znaju da vam se mogu obratiti (a da pritom ne upadnu u nevolju) ako na internetu vide nešto zabrinjavajuće. Jednostavna strategija koju biste ih mogli naučiti u slučaju da naiđu na neželjene sadržaje ili kontakte, je da odmah isključe uređaj.

Interaktivna slikovnica o korištenju interneta za predškolce

Mlađe korisnike mogu smesti oglasi i pop-up prozori pa sa samo nekoliko klikova, ili zbog greške prilikom tipkanja, mogu se naći na internetskim stranicama sa sadržajima koji nisu primjereni za njih. Djeca su prirodno znatiželjna i sklona ispitivanju granica. Označavanje odabranih internetskih stranica ili stvaranje liste favorita jednostavan je način da pomognete djeci u pronalaženju sadržaja koji ih zanimaju, bez potrebe da pretražuju internet. Također je djeci važno objasniti da drugi korisnici ne moraju biti ono za što se predstavljaju i da su “prijatelji” s interneta ipak i dalje stranci pa trebaju čuvati osobne podatke, poput svog imena, adrese, telefonskog broja, lozinki i tako dalje. Potičite ih da koriste nadimke i izmišljena korisnička imena kad god je to moguće. To je jedna od stvari koje možete uključiti u svoj obiteljski ugovor o korištenju interneta.

Koje su igre prikladne za moje dijete?

Postoji puno različitih online igara koje djeca mogu igrati na računalu, igračim konzolama ili u aplikacijama. Igranje videoigara često predstavlja prvi susret s internetom. Neke igre namijenjene su odrasloj ili starijoj publici i mogu sadržavati prizore ili jezik koji nije primjeren djeci. Zbog toga je važno da igre koje vaša djeca igraju odgovaraju njegovoj dobi. Jednako kao kod klasifikacije filmova, dobne oznake za videoigre dodjeljuju se na temelju njihova sadržaja. Informirajte se o sustavu ocjenjivanja igara PEGI (Pan European Games Information), čije dobne oznake imaju i neke online igre.

Oznake koje trebate znati ako je vaše dijete ljubitelj videoigara

Brojne online igre omogućuju djeci igranje i razgovor s drugim korisnicima. Ako sami odigrate igru prije svog djeteta, možete se zabaviti, ali i vidjeti kakve su joj postavke sigurnosti i postoji li, primjerice, mogućnost prijavljivanja nepravilnosti moderatoru. Dobro je i čitati recenzije igara kako biste saznali kakva su iskustva drugih roditelja, koji su potencijalni sigurnosni problemi, ima li u igri oglasa i jesu li oni primjereni publici kojoj je igra namijenjena. Prilikom preuzimanja aplikacije, provjerite jesu li moguće kupnje u aplikaciji, kako dijete ne bi nenamjerno trošilo novac tijekom igranja. U postavkama mnogih uređaja možete i onemogućiti takvu kupnju.

Foto: Tima MiroshnichenkoPexels