O sigurnom i odgovornom korištenju interneta s djecom bismo trebali razgovarati čim ga počnu koristiti. Ako ne znate odakle krenuti i kako ovu važnu temu približiti najmlađima, od pomoći će biti Rodina interaktivna slikovnica, besplatno dostupna za korištenje na njihovoj stranici ili preuzimanje na računalo

Piše: Ana Dokler

Interaktivna slikovnica Razmisli pa klikni, koju je udruga Roda napravila u okviru svog projekta Razmisli pa klikni ide u vrtić, predškolcima približava osnove sigurnog korištenja interneta. Naglasak je na temama koje upravo u ovoj dobi mogu predstavljati opasnost, kao što je ostavljanje osobnih podataka na interentu i preuzimanje zlonamjernih kodova (tzv. malware) koji mogu nanijeti štetu računalu.

Slikovnica je namijenjena djeci i odraslima za zajedničko korištenje pa sadrži i posebne upute za odrasle, u kojima su dodatno objašnjeni rizici određenih ponašanja na internetu te dani savjeti kako o tome razgovarati s djecom.

“Dok dijete radi svoje prve korake na internetu i otkriva različite sadržaje, budite prisutni, birajte sadržaje koji su dostupni djetetu i sudjelujte u otkrivanju s djetetom”, jedna je od ključnih poruka upućenih odraslima.

Rezultati istraživanja: Kako hrvatski predškolci provode vrijeme uz ekrane

Kako bi ovo učenje djeci bilo zabavno, ali i kako bi na konkretnim primjerima vidjeli što im se može dogoditi na internetu i imali priliku izvježbati primjerenu reakciju, slikovnica sadrži i jednostavne računalne igre. Nakon što dijete svaku od njih odigra, pojavit će se prozorčić s porukom o vrijednoj nagradi i pozivom na klikanje, odnosno upisivanje svojih podataka. Tu je i ikona na koju dijete treba kliknuti svaki put kad ne zna što bi napravilo i želi pozvati odraslu osobu. Onda se pojavljuje kratka poruka za dijete s objašnjenjem što se tu zapravo dogodilo i kako bi trebalo reagirati.

U ovim porukama, kao i u pričama o djevojčici Brbljavici i dječaku Klikalu, “iskusnim” malim korisnicima interneta, djeci je na jasan i razumljiv način objašnjena mogućnost prevare i lažnog predstavljanja na internetu te važnost čuvanja svojih osobnih podataka i kritičkog odnosa prema porukama na koje naiđu na internetu.

Slikovnici možete izravno pristupiti preko Rodinog portala ili je preuzeti ovdje i instalirati na svoje računalo.

Čitajte je, odnosno gledajte i slušajte, igrajte se zajedno sa svojom djecom i razgovarajte s njima o sigurnosti na internetu.

Radionica o sigurnosti na internetu za roditelje predškolaca