Izloženost nerealističnim prikazima mišićavog muškog tijela u časopisima, videoigrama, filmovima, glazbenim spotovima, oglasima i na društvenim mrežama može kod dječaka i mladića dovesti do nezadovoljstva vlastitim tijelom

Piše: Ana Dokler

Doživljaj vlastitog tijela gradi se od ranog djetinjstva i na njega, između ostalog, utječu i masovni mediji, koji predstavljaju čimbenik rizika za razvoj nezadovoljstva svojim tijelom. Iako se češće govori o tom negativnom utjecaju medija na djevojčice i žene, sličan je problem sve izraženiji i kod dječaka i muškaraca.

Što kad pod utjecajem medija djevojčica misli da nije dovoljno lijepa?

Nerealistični prikazi mišićavog muškog tijela prisutni su u časopisima, videoigrama, filmovima, glazbenim spotovima i na društvenim mrežama, a istraživanja su pokazala da postoji značajna veza između izloženosti medijskim sadržajima koji idealiziraju mišićavo muško tijelo i nezadovoljstva sobom.

Američka neprofitna organizacija Common Sense Media, koja se bavi utjecajem medija na djecu i mlade, objavila je 2015. godine opširno izvješće Children, Teens, Media and Body image s pregledom istraživanja o povezanosti između slike tijela i medija – filmova, televizije, časopisa, oglasa te interneta i društvenih mreža.

Tamo se, primjerice, navodi da oko trećine dječaka u dobi od 6 do 8 godina smatra da je idealno tijelo mršavije od njihovog tijela, da je od 1980-ih godina u stalnom porastu trend da se u oglasima pojavljuju razodjeveni muškarci, a akcijske figurice s kojima se dječaci igraju imaju proporcije koje nadilaze i najmišićavije bodybuildere.

Kakve poruke o tijelu djeca dobivaju kroz popularne crtiće i igračke

“Dječake se od najranije dobi ohrabruje da misle da biti muškarac i biti fizički snažan ide ruku pod ruku. Kako odrastaju, kod nekih dječaka i mladića pritisak da ‘budu muško’ može voditi do restriktivnih dijeta, prekomjernog vježbanja, pušenja ili uzimanja opasnih dodataka prehrani. Izloženost visoko seksualiziranim sadržajima može pak utjecati na njihovo samopoštovanje i ljubavne veze. A u kulturi koja ne podržava dječake da govore o svojim osjećajima, roditeljima može biti puno teže kod sina otkriti nezadovoljstvo tijelom“, poručuju na portalu Common Sense Media.

Prenosimo vam i njihov video sa savjetima što roditelji mogu učiniti kako bi kod svojih sinova podržali razvoj zdrave slike tijela:

1. Razgovarajte o zdravlju

Neka naglasak bude na zdravoj prehrani i fizičkoj aktivnosti, umjesto na mišićavom tijelu. Podsjetite djecu da ni jedan oblik tijela nije “pravi”.

2. Provjerite je li to stvarno

Bilo da je riječ o glazbenom spotu, naslovnici magazina, ili objavama prijatelja na društvenim mrežama, probajte s djetetom vidjeti je li i u kojoj mjeri snimka ili fotografija računalno obrađena.

3. Zapitajte se što je iza toga

Većina prikaza mišićavih muškaraca koje možemo vidjeti na televiziji, u videoigrama ili na plakatima, povezani su s oglašivačima koji žele prodati neki proizvod.

4. Slavite pobjede

Hvalite trud, vještine i postignuća svog djeteta i pričajte s njim o muškarcima koji se ističu svojim djelima, a ne mišićima.

5. Budite primjer

Zabranite razgovor o debljini u svojoj kući i budite model za zdrave navike i ponašanja.

Tko kaže da je to idealno tijelo?

Foto: Ben White on Unsplash