Djeca su od najranije dobi u doticaju s raznim imaginarnim likovima s kojima se poistovjećuju. Jeste li se zapitali kakve im poruke o tijelu prenose na primjer Disneyeve princeze ili lutke Barbie?

Pišu: Matea Belošević i Zrinka Selestrin

Kada govorimo o utjecaju medija na sliku o vlastitom tijelu, uvijek prvo pomislimo na razne časopise, društvene mreže, televiziju i filmove. No ne treba zanemariti ni animirane filmove i igračke kao medije koji također mogu utjecati na razvoj i oblikovanje slike o vlastitom tijelu, pogotovo kad su u pitanju najmlađi.

Djeca su od najranije dobi u doticaju s raznim imaginarnim likovima koji im postaju idoli i s kojima se poistovjećuju. Jeste li se ikada zapitali kakvu poruku šalju vašoj djeci njihovi omiljeni junaci koji su u odnosu na stvaran izgled tijela prikazani u potpunosti nerealistično?

Uzmimo kao primjer Disneyeve princeze koje imaju uzak struk, mršave udove, malena stopala, velike usne i oči. Takav neprirodan i nezdrav oblik tijela upravo je ono što i društvo vrednuje. Naše društvo proklamira vitko tijelo u obliku pješčanog sata kao prekrasno, a ovi dječji mediji to odražavaju i podržavaju.

Disneyevi animirani filmovi putem svojih likova pokazuju najmlađim gledateljima da djevojka, kako bi bila lijepa i uspješna, mora biti izuzetno plaha, našminkana, prekrasne kose i mršava, a mladić snažan, hrabar, neustrašiv, visok i mišićav. Djeca često pokušavaju oponašati svoje omiljene likove i izgledati poput njih jer vjeruju kako će ih vršnjaci i ostali vrednovati upravo u skladu s tim standardima.

Tijelo poput Barbie

Kad bi lutka Barbie bila prava žena, njezine mjere bi bile 96-45-86, dok je prosjek kod stvarnih žena oko 104-86-109 centimetara. Možda se pitate kakve veze ima Barbie s razvojem slike o tijelu? Gotovo svaka djevojčica odrasta s tom slikom u svom okruženju, jer većina djevojčica ima barem jednu barbiku.

Kroz igru djeca uče o svijetu i koje je njihovo mjesto u njemu, no djeca su i pod utjecajem igrački s kojima se igraju. Što onda lutke Barbie uče djecu o svijetu? One im šalju poruku da je poželjno da budu mršave i plavokose, zbog njih djeca mogu težiti nerealnim slikama tijela. Jedna studija pokazala je da su djevojke koje su se igrale s barbikama u pravilu imale lošiji doživljaj vrijednosti svojeg tijela i veću želju da budu mršavije od djevojaka koje su se igrale s drugačijim lutkama ili bez lutki.

Što nam poručuju ‘barbike’ s TV ekrana

Mattel, tvrtka koja proizvodi Barbie, objavila je da će u 2016. godini početi uvoditi nove lutke s različitim oblicima tijela, uključujući visoke, niske i punašnije lutke. Naveli su kako će nove lutke biti “bolji odraz onoga što djevojke vide u svijetu oko sebe”.

Što roditelji mogu učiniti?

Roditelji bi trebali donijeti informirane odluke o tome koje igračke će dati svojoj djeci i pažljivo razmotriti kako bi te igračke mogle utjecati na njih. Možete izabrati da svojoj djeci dajete lutke koje ne promoviraju nerealnu ili čak i nezdravu sliku tijela. Roditelji također mogu raspravljati o porukama koje igračke prenose sa svojom djecom. Čak i mala djeca mogu početi razvijati kritički pogled prema tim stvarima ako ih se tako usmjeri.

Na isti način možete razgovarati i o likovima iz crtića. Objasnite svojoj djeci da su njihovi junaci samo odraz mašte. Važno je da znaju da je nemoguće tako izgledati u stvarnosti te da su to nerealno prikazani likovi. Često pretpostavimo da se nešto, što je nama jasno i poznato, podrazumijeva i djeci no to zapravo nije tako i važno je s njima o tome porazgovarati.

Možda vam u tome pomogne i sljedeći video u kojem je prikazano kako bi Disneyeve princeze izgledale bez šminke:

Utjecaj medija na tjelesni i spolni razvoj, zdravlje i sliku tijela

Foto: Pixabay