Humoristične, dramatične, zabavne ili strašne, serije su sastavni dio slobodnog vremena, kako odraslih, tako i djece. Možemo ih gledati putem televizije, računala, mobitela ili tableta, a osim što se uz njih zabavljamo i opuštamo, možemo ponešto i naučiti

Piše: Irena Domitrović

BBC je, kao jedna od najstarijih televizijskih kuća na svijetu, prošle godine objavio kako su suočeni s padom broja mladih gledatelja televizije, ističući kako mladi u 2018. godini gledaju 40% manje televizije u odnosu na sedam godina ranije. Internet i servisi na zahtjev tako su preuzeli velik broj gledatelja televizije, posebno među mlađom publikom. Iako mladi više ne prate toliko televizijski program, i dalje vjerno prate razne serije, od humorističnih, preko dramatičnih i horor serija. S obzirom da televizija više nije primarni medij zabave za mladu publiku, roditelji često nemaju uvid u to kakve sadržaje njihova djeca konzumiraju.

Na stranicama poput Common sense media roditelji uvijek mogu pročitati koji su sadržaji primjereni za njihovu djecu, i istražiti koje bi serije i filmovi bili prikladni za određenu dob. Osim tekstova koje pišu autori na stranici, postoje i brojni komentari roditelja i djece o određenim sadržajima. Kako bismo vam dodatno pomogli u istraživanju zabavnih sadržaja, pregledali smo pet serija za tinejdžere koje su danas iznimno popularne, te komentare roditelja i djece i donosimo vam njihov pregled.

Stranger Things (za dob od 13 godina)

Foto: IMDB

Serija koja je s emitiranjem započela tijekom 2016. godine već se neko vrijeme nalazi na brojnim listama najpopularnijih serija. Ovaj spoj horora, drame i znanstvene fantastike donosi nam priču o misterioznom nestanku dječaka, a u njegovoj potrazi sudjeluju i njegova obitelj i prijatelji koji će se susresti s brojnim neobjašnjivim stvarima i čudovištima. Osim čudovišta, serija donosi i niz negativaca u ljudskom obliku koji često nose oružje. Mnogo likova kroz seriju umre, ali nasilje se ne prikazuje pretjerano eksplicitno stoga je serija prikladna i za starije osnovnoškolce, iako su brojni roditelji zabrinuti zbog mračnog ambijenta i načina izražavanja likova. U seriji, uz nasilje i smrt, mnogi likovi koriste psovke i vulgarno se izražavaju, stoga preporučujemo da seriju ne gledaju mlađa djeca koju bi ovi sadržaji mogli uznemiriti. Osim misterija, serija svojim gledateljima prikazuje i odnose među mladima, ali i njihov rast i razvoj, hrabrost i timski rad, a to su sve teme o kojima bi trebalo pričati s djecom i mladima i potaknuti ih da o tome promišljaju.

O kojim važnim životnim temama razgovarati s djecom nakon filma Anka?

Riverdale (za dob od 14 godina)

Foto: IMDB

Serija o kriminalu, drami i misterijama donosi priču o tinejdžerima koji imaju svoju bandu, ali i o njihovim obiteljima koje su upletene u kriminalne aktivnosti, kao i brojni drugi stanovnici istoimenog grada. Riverdale je počeo s emitiranjem prije dvije godine, a inspiriran je stripovima. Okosnicu priče čine upravo kriminalne aktivnosti, prodaja droge, ubojstva i spletkarenja, a uz to, u gradu djeluje i kult. Zločini koji se događaju često nisu kažnjeni, što daje mračnu konotaciju seriji. Jezik kojim se likovi služe nije toliko vulgaran, ali zato postoje scene seksualnih odnosa. Tinejdžeri su oduševljeni serijom, ali određen broj odraslih smatra kako ona ipak nije primjerena za mlađe tinejdžere. Prikazujući odnose u obitelji, ova serija odlično opisuje kako izgledaju disfunkcionalne obitelji što može poslužiti kao dobar povod za razgovor među članovima vaše obitelji. Seciranjem odnosa koje vidite u seriji možete ojačati vlastite odnose.

Chilling Adventures of Sabrina (za dob od 15 godina)

Foto: IMDB

Sabrina je šesnaestogodišnja tinejdžerica oko koje se vrti cijela serija. Naizgled obična, ona je zapravo vještica koja svoj pravi identitet krije od svojih prijatelja koji su “obični ljudi”. Serija je započela s emitiranjem prošle godine, i, baš poput Riverdalea, svoju inspiraciju vuče iz stripova. Sabrina je podosta mračna i dramatična serija o nadnaravnim moćima, koja prikazuje nasilje i uznemirujuće scene smrti koje bi za mlađu publiku mogle biti neprimjerene. I dok je primjerice, Harry Potter, čarobnjak u čijim avanturama mogu uživati djeca već od 7. godine života, Sabrina ima mnogo mračniju priču, s puno više nasilja i eksplicitnih sadržaja.

Harry Potter djecu uči kako biti otvoreniji i tolerantniji

Zle sile i demoni ovdje su prikazani mnogo mračnije nego u Harryju Potteru, stoga Sabrina nije za djecu koja još uvijek idu u osnovnu školu. Neki roditelji smatraju da je serija prestrašna i da može uznemiriti mlađe gledatelje i prouzročiti noćne more, dok su tinejdžeri podijeljeni; jedni smatraju da ima previše sotonizma u seriji, dok drugi misle da je serija primjerena za njihovu dob. U svakom slučaju, kroz ovu seriju dobro se prikazuju odlike poput samokontrole i hrabrosti, što bi moglo poslužiti kao dobar poticaj za razgovor u obitelji.

Sex Education (za dob od 16 godina)

Foto: IMDB

Kao što sam naziv govori, ova serija ima veze sa spolnim odnosima, kako među tinejdžerima, tako i među odraslima. Ovo je najnovija serija na našem popisu, počela je s emitiranjem prije svega nekoliko mjeseci. Priča je o tinejdžeru čija je majka seksualna terapeutkinja, a koja mu pomaže da svojim vršnjacima dijeli savjete o spolnim odnosima, a on im to naplaćuje. S obzirom na prirodu serije, ona nikako nije primjerena za mlađe tinejdžere, iako se dotiče nekih iznimno važnih tema kao što su pritisci vršnjaka, odnosi među vršnjacima, isključenost iz društva zbog različitosti, odnosi u obitelji i slično. S obzirom na tematiku, serija prikazuje eksplicitne sadržaje, prisutna je golotinja i pomalo vulgaran način izražavanja. Ipak, serija je generalno pozitivna, a može poslužiti i kao podloga za razgovor o odgovornim spolnim odnosima. Roditelji smatraju kako ova serija nije za maloljetnike, dok tinejdžeri smatraju da serija ne prikazuje ništa s čime već nisu od ranije upoznati.

Želite s djecom razgovarati o osjećajima? Zajedno pogledajte ovaj film

13 Reasons Why (za dob od 16 godina)

Foto: IMDB

Među svim navedenim serijama, ova se posebno ističe kao mračna zbog svoje tematike. Za razliku od čarobnjaštva i kriminala, tema ove serije je samoubojstvo za koje glavni lik pokušava otkriti zašto se dogodilo. Serija progovara o nasilju među vršnjacima, seksualnom zlostavljanju i brojnim drugim traumama s kojima se jedan tinejdžer može susresti. Nažalost, ovi problemi nisu najbolje razjašnjeni u seriji, stoga bi ona mogla prouzročiti zbunjenost kod određenih gledatelja. Ipak, ova serija može potaknuti raspravu o brojnim mračnim temama, i može vam pomoći da premostite barijere u obitelji koje predstavljaju određeni tabui poput samoubojstava. Ovo je kontroverzna priča o odrastanju, vezama i prijateljstvima, o nošenju s gubitkom voljene osobe i o psihološkim problemima mladih, koja istovremeno prikazuje moralne dileme i egzistencijalna pitanja, a to su sve teme o kojima bismo kao društvo trebali razgovarati. Roditelje i tinejdžere diljem svijeta ova je serija zadivila, zastrašila ali i potaknula na razmišljanje. I dok jedni smatraju da glorificira samoubojstvo, drugi misle kako bi ju svi tinejdžeri koji idu u srednju školu trebali pogledati jer donosi neke važne pouke.

Medijska pažnja i samoubojstva: Kako bi se trebalo izvještavati o ovoj temi

Je li serija primjerena za određenu dob, ali i za određenu osobu?

Sve ove serije prikazuju živote tinejdžera na specifičan način, pričajući njihove priče onako kako ih oni doživljavaju. Tinejdžeri diljem svijeta s time se mogu lako poistovjetiti, likovi su im bliski i razumiju ih.

I dok su neke serije realistične i bave se svakodnevnim brigama tinejdžera, druge su ipak malo ekstremnije i prikazuju probleme s kojima se ne suočavaju mnogi. Ipak, u srži svake od ovih serija nalaze se i međuljudski odnosi, veze, promišljanje vlastite seksualnosti, te razmišljanja koja mladi imaju dok odrastaju. Eksplicitne scene i vulgaran jezik koji se, u većoj ili manjoj mjeri koriste, dio će publike smatrati pretjeranim, ali to je upravo i razlog zbog kojeg bi i djeca i roditelji trebali istražiti seriju i promisliti je li ona prikladna za određenu dob i za određenu osobu.

Filmovi koji potiču razvoj socijalnih i emocionalnih vještina

Foto: Mohamed Hassan from Pixabay