Film je namijenjen djeci od devet godina na dalje, a pored maštovite i vizualno zanimljive priče, pruža mnoštvo poticaja za razmišljanje i razgovor

Piše: Ana Dokler

Filmska bajka Anka, koja se od 23. veljače prikazuje u Cinestaru i ostalim kinima u Hrvatskoj, inspirirana je romanom Mate Lovraka Anka Brazilijanka, no u njemu se, za razliku od romana, pojavljuju i brojna hrvatska mitološka bića. Ovaj dugometražni igrani film za djecu u režiji Dejana Aćimovića, a prema scenariju Tatjane Aćimović, nastao je 40 godina nakon ekranizacije poznatog Lovrakovog romana Vlak u snijegu.

Predstavljen kao bajka za djecu i odrasle, film donosi priču s početka prošlog stoljeća, o Anki, djevojčici bez roditelja koja je odrasla u sirotištu. Pratimo njezin bijeg od grube rođakinje koja ju je posvojila i pritom upoznajemo svijet čudesnih šumskih bića te naizgled grubih, ali dobronamjernih ciglara koji joj u ciglani pružaju privremeno utočište. Tu se ističe Brazilijanac, bunotovni ciglar sklon pijanstvima i tučnjavama, s kojim Anka kroz film razvija poseban odnos, te pralja Milka, koja se od početka brine i hrabro zauzima za nju.

U glavnim ulogama pojavljuju se 10-godišnja Cvita Viljac, francuski glumac Eric Cantona te Anđela Ramljak, a tu su i mnogi drugi poznati glumci – Linda Begonja, Rade Šerbedžija, Goran Grgić, Nikola Kojo, Vuk Kostić, Žarko Savić, Jelena Lopatić, Petar Mirčevski

Prilagodba filma za osobe s oštećenjima vida i sluha

Kad je riječ o prikazivanju filma u kinima, važno je napomenuti da će produkcija u suradnji s Centrom za audiodeskripcije i prilagodbu kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom, kinima Cinestar, tvrtkom AS Kongresni Servis d.o.o.. i zakladom Solidarna u Zagrebu organizirati Inkluzivno kino. Tijekom dva tjedna u kinu Cinestar Novi Zagreb djeca i odrasli s oštećenjem vida i s oštećenjem sluha moći će gledati film Anka.

Film je namijenjen djeci od devet godina na dalje, a pored maštovite i vizualno zanimljive priče, pruža mnoštvo poticaja za razmišljanje i razgovor.

Životne mudrosti, dječja prava i suosjećanje

Dojam je da se u filmu ne govori puno kao u serijama i filmovima na koje su djeca navikla, pa se zato još bolje primijećuju mudre poruke, životne poduke ili važna pitanja za razmišljanje koje kao usput izgovaraju pojedini likovi. Pitajte svoje dijete je li zapamtilo neku od tih poruka i što ona njemu znači. Podijelite s djetetom i svoje dojmove, recite što ste vi čuli.

U filmu ima i nekoliko prizora s elementima nasilja pa ih svakako prokomentirajte s djetetom. Pitajte ga što mu je bilo zastrašujuće, jesu li strašniji bili prizori opasnosti u izmišljenom svijetu, ili prizor u kojem rođakinja bez ikakvog povoda udara Anku? Neka vam dijete kaže svoju reakciju na tu scenu, a teme o kojima u tom kontekstu možete razgovarati su fizičko zlostavljanje djece i dječja prava.

Budući da je Brazilijanac prikazan kao alkoholičar, možete iskoristiti priliku i za razgovor s djetetom o toj temi. U početku vidimo samo taj njegov problem, zbog kojega je neugodan za okolinu, a tek na kraju filma doznajemo cijelu njegovu životnu priču. Starijoj djeci možemo skrenuti pažnju na to, potaknuti ih da osvijeste kako je ovisnost o alkoholu, ili bilo koja druga, način na koji se ljudi kojima je jako teško pokušavaju nositi sa životom. To im može povećati razumijevanje i suosjećanje, no ne trebate stati na tome, nego dalje razgovarati o boljim načinima nošenja s teškoćama. I u samom filmu vidimo da je “spas” u bliskim odnosima s drugim ljudima, spremnosti da se pomogne onima u nevolji, zajedništvu i pripadanju.

Možete razgovarati i o značenju obitelji: tko se i na koji način prema Anki ponašao kao prema članu svoje obitelji – časna sestra iz sirotišta, rođakinja koja ju je posvojila, ciglari koji su je primili, Brazilijanac, Milka?

Usporedite film s romanom i drugim filmskim bajkama

S obzirom da je riječ o filmu nastalom prema književnom dijelu, ako je vaše dijete čitalo Anku Brazilijanku (ili ju je sada odlučilo pročitati), možete uspoređivati knjigu i film. Neka vam dijete ispriča po čemu se razlikuju i sviđaju li mu se elementi dodani u filmu.

Možete pitati dijete kako mu se svidio ovaj film u usporedbi s drugim filmskim bajkama koje je do sada pogledalo, kao i dodatno komentirati taj fantastični šumski svijet “kojeg vide samo djeca bujne mašte”.

Čovječe, ispravi se – učenje o dječjim pravima kroz igru