Animirani avanturistički film ‘Spider-Man: Putovanje kroz Spider-svijet’ očarava gledatelje i kritičare diljem svijeta čak i više od Oscarom ovjenčanog ‘Novog svijeta’ iz 2018. na koji se direktno nastavlja

Piše: Tihoni Brčić

U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, Udruga Najsretnija beba Hrvatska pruža preporuke za Kids friendly filmove.

Spider-Man: Putovanje kroz Spider-svijet” skladna je mješavina dirljive drame, senzacionalne animacije i moćnih akcijskih sekvenci koje osvajaju već pri prvim minutama gledanja. Očarava gledatelje i kritičare diljem svijeta čak i više od Oscarom ovjenčanog “Novog svijeta” iz 2018. na koji se direktno nastavlja.

Nova animirana avantura sa Spider-Manom

Svaki je kadar savršeno kreiran, tempo dramaturški prilagođen, razvoj i “gluma” likova zadivljujuća, baš kao i glavni atribut filma – senzacionalna animacija na kojoj je 5 godina radilo rekordnih 1.000 animatora. Eksperimentalni je spoj 2D, 3D i stop animacije, a opet je vrlo pitka, višeslojna, te začinjena subliminalnim detaljima.

U ovom nastavku Spider-Gwen se vraća po mladog brooklynskog Spider-Mana Milesa Moralesa i nehotice ga odvlači u kaleidoskopski multiverzum čije postojanje štiti tim Spider-ljudi. Interpretacija koncepta multiverzuma, teme s kojom se filmovi vole igrati još od otkrića kvantne fizike, teorija struna i holografskih univerzuma, vizualno i dramaturški je maestralno ispletena poput paukove mreže. Uz balansiranje superherojskih i školskih obveze, Miles se mora suočiti i s izazovima odrastanja, odgovornosti, pripadnosti i ljubavi. Zanimljivo je da poput ovog nekonvencionalnog filma glavni lik treba svojom jedinstvenošću odoljeti očekivanjima koje mu društvo nameće. Djeci je to odličan primjer njegovanja vlastite jedinstvenosti, te kreativnosti u nalaženju rješenja u naizgled neizlaznim situacijama.

Film svojim eksperimentalnim pristupom može lako kod umjetnički nastrojene djece potaknuti inspiraciju, a roditeljima poručuje da se njegovanje dječje kreativnosti kroz crtanje stripova i igranje Lego kockama doista isplati. Naime, za animiranje scene iz Lego univerzuma angažiran je 14-godišnji Kanađanin Preston Mutanga kojemu je kompjuterska animacija hobi. Trailerom na Twitteru za “Putovanje kroz Spider-svijet” animiranom u Lego stilu oduševio je redatelje filma, koji su ga odmah odlučili zaposliti na filmu.

Kako nastaje animirani film: tradicionalna, stop i 3D animacija

Zaista je divno vidjeti da je zahvaljujući “Spider-Manu” eksperimentalni animirani film doveden u arenu blockbustera i nadamo se da će to postati novi trend.

Film igra samo u 2D formatu i to na izvornom engleskom s titlovima i sinkroniziran na hrvatski jezik.

Za djecu: 10+

Za roditelje: Iako je film snkroniziran, film je zapravo namijenjen odraslima (pogotovo roditeljima). Dovoljno je pročitati svjetske recenzije kritičara i gledatelja da se vidi kako se radi o pravom remek-djelu koje je oduševilo publiku. Ipak je “Spider-Man: Novi svijet” prije 5 godina dobio najveće priznanje – nagradu Oscar za najbolji animirani film.

Nasilje: Nasilje je stripovski sterilizirano i svodi se na borbe i eksplozije.

Zastrašujući prizori: Nema zastrašujućih prizora, osim kratkog prisjećanja na ubojstva Milesovog ujaka iz prošlog filma.

Rječnik: Povremene blage uvrede.

Seks: Glavni negativac je cijelo vrijeme gol, a kako nema ljudsku kožu niti organe (sačinjen je od crnih rupa), tako nema niti vidljivo spolovilo. Jedina seksualna aluzija svodi se na igru riječ s njegovim rupama, što djeca vjerojatno neće shvatiti.

Tempo: Film traje preko 2 sata, ima vrlo intenzivne akcijske scene i agresivnog je tempa pa nije pogodan za plahu djecu i djecu dobi manje od 10 godina.

Cvrčak i mravica: hrvatski animirani film s preporukom MZO-a za osnovne škole