Od 10. do 15. srpnja varaždinski Filmsko-kreativni studio VANIMA organizira svoje tradicionalne ljetne radionice, koje su za polaznike besplatne. Djeci od 8 do 12 godina namijenjena je radionica animiranog filma, polaznicima od 16 do 35 godina radionica eksperimentalnog promo videa, a tu su i radionica gitare i kaligrafije

Izvor: VANIMA

Filmsko-kreativni studio VANIMA organizira 19. Ljetne filmske radionice, koje će se održati od 10. do 15. srpnja u Centru za mlade i nezavisnu kulturu – P4 u Ulici Petra Preradovića 4 u Varaždinu i ovog puta biti posvećene filmskoj animaciji, videu, glazbi i likovnosti za sve generacije.

U prvih osamnaest godina u ljetnim radionicama koje organizira VANIMA sudjelovalo je više od 300 polaznika svih dobnih skupina, a kroz 36 različitih radionica je nastalo tridesetak radova. Polaznici su tako izraditi svoje prve animirane filmove u različitim tehnikama poput crtanja, raznih vrsta stop animacije, igrali se pijeskom, oživljavali lutke, snimali igrane filmove, otkrivali filmske trikove, stvarali eksperimentalne filmove i promo videa za društvene mreže, dokumentarne filmove i TV reportaže. Učili su osnove fotografije, slikali i crtali te pripremali svoje prve izložbe. Sudjelovali su i “mali” i “veliki” polaznici, od predškolaca do odgojno obrazovnih djelatnika, pa su zahvaljujući ovom projektu pokrenute nove aktivnosti u vrtićima, osnovnim i srednjim školama koje potiču filmsku i medijsku pismenost na području grada Varaždina i Varaždinske županije.

Ove godine VANIMA nastavlja tradiciju i za sve zainteresirane pripremila je četiri radionice koje su za polaznike besplatne.

Radionica animiranog filma

Prva radionica vezana je uz animirani film, a vodit će je voditelji i osnivači VANIME Dubravka Kalinić Lebinec i Srećko Lebinec. Cilj je radionice upoznati polaznike s osnovama izrade animiranog filma kako bi se lakše odlučili žele li rad u Filmsko-kreativnom studiju VANIMA odabrati kao redovitu izvanškolsku aktivnost tijekom nastavne godine. Polaznici će izraditi kratak animirani film na zajednički odabranu temu, a radionica je namijenjena djeci od 8 do  12 godina. Trajat će od 10. do 14. srpnja, svaki dan od 10 do 12 sati. Na radionicu animiranog filma prijavite se OVDJE.

Radionica eksperimentalnog promo videa

Radionicu izrade eksperimentalnog promo videa vodit će Monika Rusak, mag. medijske umjetnosti i prakse i mag. art. Bela Bračko-Milešević. Polaznici će učiti osnove eksperimentalnog filma kako bi se kasnije mogli aktivnije uključiti u izradu promo videa posvećenog keramici. Riječ je o programu Varaždinske tvornice eksperimentalnog filma koji će biti ostvaren u suradnji s HKU Kerameikon. Cilj je široj javnosti prezentirati pravo malo bogatstvo keramičkih umjetničkih djela autora iz cijelog svijeta koje čuvaju članovi HKU Kerameikon, a prikupljena su u zadnjih dvadesetak godina. Radionica je namijenjena polaznicima od 16 do 35 godina. i održat će se od 10. do 12. srpnja od 17 do 19 sati. Na radionicu eksperimentalnog promo videa možete se prijaviti OVDJE.

Radionice gitare i kaligrafije

Pored filmskih, održat će se još dvije zanimljive radionice. Kroz radionicu gitare Jazz Manouche polaznici će imati priliku upoznati osnove europskog manouche swinga uz glazbenika i osnivača banda Gadjo Manouche, Krešu Tomića Bonza te se pripremiti za svirku na završnom koncertu 19. Ljetnih radionica Vanime. Radionica je namijenjena djeci i mladima od 12 do 18 godina i održavat će se od 10. do 14. srpnja od 10 do 12 sati. Na radionicu gitare možete se prijaviti OVDJE.

S vještinama kaligrafije, polaznike će upoznati Krunoslav Čolo koji se profesionalno bavi kaligrafijom i heraldikom te grafičkim dizajnom. Radionica nema dobnih ograničenja i odličan je primjer međugeneracijske podrške, a održat će se 12. i 13. srpnja od 18 do 19.30 sati. Na radionicu kaligrafije prijavite se OVDJE.

Ljetne filmske radionice podržavaju Hrvatski audiovizualni centar i Grad Varaždin.

Lica od skica: radeći ovaj animirani film, djeca su istraživala svoje emocije