Masterclass za nastavnike održat će se online od 3. do 6. srpnja, a vodit će ga filmska kritičarka, doktorica filmologije Višnja Pentić. Polaznici će se upoznati s ključnim elementima filmskog jezika te usvojiti metodu analize kratkometražnih filmova

Izvor: Vrti svoj film

Portal Vrti svoj film organizira besplatan Masterclass za nastavnike s filmskom kritičarkom Višnjom Pentić, s četiri susreta u trajanju od po 90 minuta, koji će se održati online od 3. do 6. srpnja 2023.

Četverodnevna edukacija omogućit će polaznicima upoznavanje s ključnim elementima filmskog jezika, kako bi u idućoj školskoj godini imali potrebne alate i vještine za utemeljenu analizu i interpretaciju filmova u sklopu nastave.

Priručnik ‘Uvod u filmski jezik’ za osnovne i srednje škole

Masterclass je namijenjen prvenstveno nastavnicima škola koje imaju pretplatu na portal Vrti svoj film, ali i svima onima koji razmišljaju o ovoj pretplati u idućoj školskoj godini, ili pak planiraju gledati i analizirati filmove s učenicima u sklopu filmskog kluba ili medijske skupine.

Masterclass će biti posvećen usvajanju metoda analize kratkometražnih filmova koji će u školskoj godini 2023./2024. biti dostupni na portalu Vrti svoj film, točnije novom izboru filmova iz domaćeg programa Licem u lice s hrvatskim filmom. Program se sastoji od 6 suvremenih naslova, različitih rodova i tematika, višestruko nagrađivanih domaćih autora i autorica. Filmovi su kratkometražni te time pogodni za gledanje u školi, a dolaze upareni kroz 3 različita modula koja nude mogućnost usmjerene analize i interpretacije filmova na dinamičan i učenicima zanimljiv način.

Izbor filmova u programu namijenjen je prije svega uzrastu 12+ pa će Masterclass najviše koristiti nastavnicima predmetne nastave u osnovnoj i srednjoj školi, no otvoren i za učitelje koji smatraju da im usavršavanje metoda analize filma može koristiti u nastavi.

Voditeljica Masterclassa, filmska kritičarka Višnja Pentić doktorica je filmologije i velika zaljubljenica u film s bogatim predavačkim iskustvom stečenim na Učiteljskom i Filozofskom fakultetu u Zagrebu te kao edukatorica na brojnim radionicama i filmskim manifestacijama.

Osim analize filmova, skupina do 10 polaznika, imat će priliku svoje znanje i pismeno primijeniti pisanjem kratke filmske kritike. Svi polaznici će po završetku Masterclassa dobiti potvrdu o sudjelovanju i pdf priručnik za analizu filmova autorice Višnje Pentić.

Više informacija o filmovima i voditeljici Masterclassa možete pronaći na portalu Vrti svoj film, a za prijavu je potrebno poslati kratko motivacijsko pismo (do 500 znakova) na info@vrtisvoj.film.

Masterclass organizira tim portala Vrti svoj film uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra.

Vrti svoj film: online baza filmova i medijske kulture za osnovne škole